Roditelji Sretna mama 04. ožujka 2022.

Ovo je šest najvećih okidača bijesa kod majki

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

"Mnoge majke osjećaju majčinski bijes, ali nitko ne voli pričati o tome. Mame se ne bi trebale ljutiti, a kada se ljute, često osjećaju sram. Ipak, sve su mame doživjele trenutke bijesa, zbog čega se osjećaju preplavljeno, bez podrške i umorno"

Majke često osjete bijes prema svojoj djeci, ali im je to jako teško priznati. Ipak, 'guranjem' do krajnjih granica djeca itekako mogu naljutiti svoje roditelje.

Prema riječima psihoterapeutkinje Cristalle Hayes, ovo je šest najvećih okidača bijesa kod majki - od trčanja u školu do svađa i borbi za obrok. Mnoge se mame srame priznati da je njihovo dijete izazvalo bijes u njima.

"Mnoge majke osjećaju majčinski bijes, ali nitko ne voli pričati o tome. Mame se ne bi trebale ljutiti, a kada se ljute, često osjećaju sram. Ipak, sve su mame doživjele trenutke bijesa, zbog čega se osjećaju preplavljeno, bez podrške i umorno", kaže Cristalle te dodaje kako su majke pod velikim stresom žonglirajući s previše stvari, od nedovoljnog sna do nedostatka odgovarajuće podrške, piše The Sun.

Možda te zanima... Kad te dijete natjera da vičeš: 10 koraka za smirenje, povezivanje i učenje Vrtić

Hayes je otkrila šest najčešćih okidača bijesa kod majki:

Vrijeme za spavanje

Taktike odgađanja, kao što su zahtjevi za pićem i priče za laku noć, mogu izludjeti roditelje. Vrijeme nakon što djeca odu na spavanje je kada se roditelji odmaraju i pripremaju za sljedeći dan, pa kada djeca zadiru u ovo dragocjeno vrijeme, to može izazvati trzanja. Kako ne biste izgubili mirnoću, nikada ne započinjite rutinu kupanja ili čitanje priče kada ste gladni, žedni ili umorni. Roditeljstvo je maraton pa nađite malo vremena za odmor tijekom dana kako biste bili što smireniji neposredno prije spavanja. Na taj način imate dovoljno energije za taj posljednji okidač.

Svađe između braće i sestara

Verbalne i fizičke svađe između braće i sestara mogu biti veliki okidači za roditelje koji žele da im djeca budu najbolji prijatelji. Podsjetite se ponekad da braća i sestre koji se ne slažu zapravo postavljaju granice jedno drugome koje će koristiti dok se kreću životom. Umiješajte se samo kada postoji opasnost od ozljede. Smirujte situaciju govoreći polako i tiho i razgovarajte o granicama.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Senzorno preopterećenje

Ulazak u neurednu sobu, buka TV-a, djeca koja traže grickalice i bipkanje perilice mogu biti okidači roditeljskog bijesa. Zbog nereda i previše buke roditelji se osjećaju tjeskobno i izvan kontrole. Umjesto da se uhvatite u koštac s cijelom kućom i riskirate da se osjećate preopterećeno, pokušajte jednu sobu učiniti mirnim i urednim prostorom u koji ćete ulaziti kada počnete osjećati da vam je svega previše. Smanjite svoja očekivanja i rastavite veće poslove na male ostvarive zadatke.

Trčanje u školu

Iako ne želite kasniti, nemate potpunu kontrolu nad vremenom jer postoje situacije kao što su gužve u prometu, suradnja djece prije polaska ili hoće li vaše novorođenče trebati promjenu pelena u zadnji čas. Sve je ovo veoma stresno. Kako biste izbjegli gubitak smirenosti, odvojite dovoljno vremena ujutro, pustite opuštajuću glazbu u autu i dajte sve od sebe da smanjite taj pritisak.

Vrijeme ispred ekrana

Postoji mnogo proturječnih informacija o količini vremena koje bi djeci trebalo dopustiti ispred ekrana. Za roditelje je to zbunjujući teritorij, ali i onaj koji nerijetko uzrokuje stres. Odbijanje djece da isključe tehnologiju za vrijeme obroka kao i njihova zabrana za stolom mogu izazvati borbu za moć. Ovdje je ključ u dosljednosti i postavljanju granica unaprijed, s posljedicama ako djeca odbiju slušati.

 | Author: Guliver Foto: Guliver ;Zašto se djeca brže prilagođavaju novim tehnologijama od roditelja?

Vrijeme obroka

Hrana lako može postati bojno polje s djecom, posebno za mame koje žele da njihova djeca jedu zdravu prehranu. Može eskalirati izvan hrane i postati bitka za moć. Kako ne biste izgubili hladnokrvnost, razmislite o svom iskustvu obroka iz djetinjstva – što vam se sviđalo, a što ne kao djetetu. Morate imati podršku svog partnera. Također, neka djeca jedu bolje u blizini bake i djeda pa pretvorite jelo u društveni događaj tako da svi sjede za stolom u vrijeme obroka. Što više možete biti opušteniji i dok imate dosljedne granice, vaša će djeca biti manje tvrdoglava

Možda te zanima... Zašto te roditeljstvo može jako naljutiti i što možeš napraviti Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.