Roditelji Sretna mama 12. studenoga 2015.

Neočekivano: Djeca iz vjerničkih obitelji manje su velikodušna

krštenje
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U istraživanju su promatrali djecu u dobi od 5 do 12 godina, među kojima je bilo kršćana, muslimana, židova, hindusa, agnostika, ostalih religija i nereligioznih, a rezultati se protive općem uvjerenju da su religija i altruizam povezani

Mnogi roditelji misle da će njihova djeca biti altruistična ako im usade snažnu vjeru u BogaNovo istraživanje, provedeno na Sveučilištu u Chicagu, pokazalo je da nije tako. Naprotiv, djeca iz obitelji koje nisu religiozne pokazala su više velikodušnosti i spremnosti na dijeljenje od djece iz vjerničkih obitelji. Taj rezultat protivi se uobičajenoj pretpostavci da su djeca iz religioznih obitelji brižnija i ljubaznija prema drugima. 

Neuroznanstvenik Jean Decety sa svojim je istraživačkim timom pratio djecu u dobi od 5 do 12 godina iz različitih dijelova svijeta. Među 1,170 djece u istraživanju bilo je kršćana, muslimana, židova, hindusa, agnostika, ostalih religija i nereligioznih

Što je obitelj religioznija, dijete je manje altruistično

Djeci su u eksperimentu pokazali 30 naljepnica i rekli im da mogu izabrati 10 koje im se najviše sviđaju i zadržati ih za igru. Zatim su im rekli da neće sva djeca dobiti naljepnice, jer nema dovoljno vremena da bi svaki učenik u školi mogao sudjelovati u igri.

Istraživači su procijenjivali razinu altruizma kod djece na temelju njihove spremnosti da podijele svoje naljepnice s kolegama iz razreda. Ne samo da su djeca iz sekularnih kućanstava podijelila više naljepnica od svojih religioznih kolega, nego su istraživači otkrili da što je obitelj religioznija, dijete je manje altruistično. Isto je bilo bez obzira na to kojoj religiji djeca pripadala, a nereligiozna djeca pokazala su 28 posto viši stupanj velikodušnosti.

Zbog ovakvih rezultata postavalja se pitanje je li religija zaista ključna za moralni razvoj, a istraživači su zaključili da odvajanje religije od morala "neće umanjiti ljudsku dobrotu, nego baš suprotno."

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.