Roditelji Sretna mama 24. svibnja 2013.

Mama s dvadeset i dvoje djece

SOS dječje selo Lekenik, Ana Matijević
Foto: Davorin Višnjić/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

SOS mama Ana Matijević iz SOS Dječjeg sela Lekenik za Klokanicu je ispričala zbog čega je, nakon svojih dvoje, odlučila odgojiti još dvadesetero djece

Ova je majka u posljednjih 14 godina odgojila čak dvadesetero djece od kojih niti jedno nije njezino biološko. No, toj je djeci 59-godišnja Ana Matijević, SOS mama iz SOS Dječjeg sela Lekenik, pružila jednako ljubavi i pažnje kao i svojoj vlastitoj.

"Odgajanje djece bez roditelja i roditeljske skrbi je životni poziv, životni odabir, a ne posao. Onaj tko dođe u SOS selo, ovdje zasigurno dugo ostaje", priča nam SOS mama Ana.

Otkrila nam je i zašto se odlučila priključiti velikoj SOS obitelji nakon što je podigla svoje dvoje biološke djece.

"Kada su mi kćer i sin odrasli, ostala sam sama. Djeca su živjela u inozemstvu i ja sam se odlučila javiti na oglas za SOS mamu koji sam ga čula na radiju. Obitelj je isprva bila dosta skeptična, mislili su da će biti zapostavljeni jer imam i šestero unučadi, no sva moja djeca se međusobno druže i dobro slažu", ispričala nam je mama Ana.

U njezinoj kući pod imenom Ruža dosta je veselo i bučno jer mama Ana trenutno odgaja četvero djece – Dašu, koja ima četiri i pol godine, 10-godišnjeg Dubravka, 12-godišnjeg Martina i 14-godišnju Leonu.

Obiteljski život u kući Ruža

Politika SOS sela jest da se, ako je to moguće, braća i sestre ne razdvajaju i da skupa odrastaju pa Ana tako odgaja brata i sestru Dašu i Dubravka te Martina i Leonu.

Dok s Anom razgovaramo o njezinom životnom pozivu, Daša nam veselo crta i izrezuje cvjetiće, a njezin brat Dubravko izrađuje papirnate čaše. Upravo su došli s druženja s biološkim roditeljima koji ih posjećuju jednom mjesečno.

"Meni je ovdje jako lijepo. Imam puno prijatelja i dobro se slažem s mamom. Nije baš stroga", priča Dubravko te dodaje kako se dobro slaže i sa SOS bratom i sestrom Martinom i Leonom.

Kao i u svakoj obitelji, i u Aninoj SOS obitelji svatko ima svoja zaduženja i dnevne zadatke koje mora obaviti.

"Ima nas puno pa se točno zna tko je za što zadužen. Vikendom, kada djeca ne idu školu, skupa spremamo doručak, djeca mi pomažu kod pospremanja, skupa kuhamo ručak. Obavezno uče dva do četiri sata i pišu zadaće, a zatim slijedi igra i zabava. I ja imam svoje obveze kao SOS mama pa svojoj djeci kažem da i ja pišem zadaću", objašnjava nam mama Ana.Naime, SOS Dječje selo u najvećoj mjeri financira se od stranih donacija pa SOS mame donatorima šalju pisma kako bi točno znali za što se novac troši.

Kako se postaje SOS mama?

Iako s djecom sama živi u zajedničkom kućanstvu i brine se o njihovom razvoju i odrastanju, SOS mama ima i podršku tima stručnjaka.

Da bi uopće postale SOS mame, kandidatkinje prolaze strogu selekciju i dvogodišnju obuku. Školovanje se provodi u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem, a nakon teorijskog osposobljavanja kandidatkinje dobivaju zvanje SOS mama-dječja njegovateljica, koje se upisuje i u radnu knjižicu. Prije nego što im se povjere nezbrinuta djeca, kandidatkinje prvo rade kao mame pripravnice i tek nakon višemjesečne pripreme postaju spremne za životni poziv SOS mame.

SOS mame raspolažu mjesečnim budžetom, u okviru kojeg zadovoljavaju sve potrebe djece, a dobivaju i mjesečnu plaću. Mogu se brinuti o najviše šestero djece.

Imaju i godišnji odmor, no najčešće ih, kao i "prave" mame, provode sa svojom djecom. "Djecu svake godine vodimo na more, a ja i svoj godišnji odmor najčešće provodim sa svojom SOS djecom", kaže nam SOS mama Ana.

Povezanost za cijeli život

Nakon što završe osnovnu školu, djeca odlaze u SOS Zajednice mladih dok nisu potpuni spremni za osamostaljenje.No, ni tada djeca ne gube vezu sa svojim SOS mamama.

"Iako mi se teško od njih rastati, moja mi se sva djeca redovito javljaju kada odu iz kuće. Neki i dalje dolaze pa skupa provedemo nekoliko dana. No, najteže mi je kada sud odluči da se mogu vratiti biološkim obiteljima pa me nakon nekoliko dana nazovu i pitaju me mogu li se vratiti k meni", priznaje mama Ana.

Uskoro će u mirovinu pa se u SOS dječjem selu već počelo voditi računa da broj djece bude u skladu s njezinom mogućnostima. Zato u kuću Ruža neko vrijeme neće dolaziti nova djeca. No, i kada jednom ode, mama Ana, kao i druge SOS mame koje su otišle u mirovinu, ostat će u bliskom kontaktu sa Selom, kao i sa svom svojom SOS djecom.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.