Roditelji Sretna mama 23. ožujka 2020.

'Mama, ja sam gladan' donosi ti super obiteljske recepte za svaki dan

Foto: Mama, ja sam gladan
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Gledajući police u trgovinama, meso, jaja i brašno te konzerve, bit će glavna hrana tijekom izolacije. No, je li to baš najbolji izbor? Postoje neke namirnice koje će nama i našoj djeci osigurati puno više vrijednih sastojaka, opskrbiti energijom i dati nam osjećaj sitosti. Što kuhati i kako iz ove situacije ne izaći s 10 kilograma viška piše Nasja Duplančić koja se krije iza bloga Mama, ja sam gladan

Evo nas, u izolaciji.

Neki još uvijek rade. Neki su na prvim linijama borbe protiv virusa, a neki su se zatvorili sa zalihama brašna i wc papira i čekaju ljeto da ugledaju sunce. Kako god bilo, dvije stvari su nam svima zajedničke - prvo je strah.

Htjeli mi to priznati ili ne, kod svakoga je prisutan barem malo. Strah nije dobra stvar, blokira, često iz nas izvlači najgore ljudske osobine. Sebičnost, gramzivost i samoživost. Nadam se da ćemo ipak u svemu ostati ljudi koji brinu za starije članove obitelji i susjede i da se odgovorno ponašamo. Koji brinu za svoje zaposlenike i u ovoj situaciji ne dijele ljude na manje i više važne.

Osim straha, postoji još nešto, a to je potreba za hranom.

Svi se moramo prehraniti.

Većina nas je stvorila neke zalihe hrane. Bez obzira na sve, trgovine prehrambenih proizvoda radit će stalno. Ali, da ne bi baš svakodnevno odlazili u trgovine, ugrožavajući djelatnike, sebe i svoju okolinu, pametno je stvoriti zalihe za 14 dana.

Možda te zanima... 10 savjeta za bolju prehranu malih izbirljivaca Vrtić

Što kupiti?

Sudeći prema policama u trgovinama, meso, jaja i brašno te konzerve, bit će glavna hrana tijekom izolacije. No, je li to baš najbolji izbor? S obzirom na to da će nam se kretanje svoditi na put od kreveta do fotelje, ne bih baš rekla. Na kraju krajeva, cilj je iz ovoga svega izaći živ i zdrav, a ne 10 kg deblji i u predinfarktnom stanju.

Postoje neke namirnice koje će nama i našim najmlađima osigurati puno više vrijednih sastojaka, opskrbiti nas energijom i dati nam osjećaj sitosti puno više od bijelog brašna.

Koje su to namirnice?

S obzirom na to da lisnato povrće ne može dugo stajati u hladnjaku, trebalo bi se opskrbiti korjenastim povrćem poput mrkve, celera, cikle, batata, peršina, pastrnjaka, čičoke te luk i češnjak koji mogu dugo stajati. Obiluju mineralima i vitaminima.

Proteine će nam osigurati različite vrste graha, pogotovo crnog, zatim leća i slanutak.

Umjesto bijelog brašna možemo koristiti različite vrste žitarica kao dobar izvor ugljikohidrata poput integralne riže, prosa, ječma, heljde te kukuruznog brašna, palente, griza, zobenih pahuljica. Naravno, to ne znači da ne smijete napraviti kruh od brašna, ali to ne bi trebala biti glavna prehrana. Ako ste u mogućnosti, bolje koristite ono integralno. Od ovih žitarica možemo napraviti brzinske krekere, a umjesto kolača sa šećerom, divne slatke kreme te zdrave kaše za doručak.

povrće Možda te zanima... Recepti za zdravi ručak koji vaše dijete može skuhati samo Školarci

Od voća, jabuke i limuni da nas dodatno opskrbe vitaminima.
Nešto orašastih plodova, sjemenke i ne zaboravite med.

Evo i nekih ideja za obroke u izolaciji. Uz malo vježbanja u zatvorenome, izaći ćemo iz izolacije zdravi i veseli.

Zamjena za kruh - bez kvasca

 | Author: Mama, ja sam gladan Foto: Mama, ja sam gladan

1. Kruščići od heljde sa sjemenkama

2. Kruščići s kefirom

3. Kukuruzni kruh s muškatnom tikvom

Zdravi glavni obroci od mahunarki:

 | Author: Mama, ja sam gladan Foto: Mama, ja sam gladan

1. Jednostavno varivo od smeđe leće

2. Varivo od graha s raštikom i domaćim kobasicama

3. Salata od cikle, slanutka i korabe

4. Zimska salata s poširanim jajem


Zdravi doručak ili desert:

 | Author: Mama, ja sam gladan Foto: Mama, ja sam gladan

1. Zobena kaša za cijelu obitelj

2. Zdravi kolač od grisa s kruškama

3. Puding od prosa

4. Zdravi keksići od zobenih pahuljica i oraha

5. Gris na mlijeku s kakaom i medom

Možda te zanima... Kad su djetetu potrebni dodaci vitamina i minerala i kako obogatiti prehranu? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.