Roditelji Sretna mama 28. listopada 2022.

Iritantne navike novopečenih mama: Ovo su situacije u kojima pretjeruju

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Sve majke složit se s tim da je majčinstvo najljepša promjena koja ima se dogodila u životu. Svatko odgaja i ophodi se prema djetetu na svoj način, ali ipak postoje situacije u kojima novopečene mame i te kako znaju pretjerati

Ako si novopečena mama, a imaš prijatelje koji nemaju djecu, suzdrži se od ovih pet navika:

Razgovor s bebom preko telefona

Gugutanja, glasan smijeh ili naznaka prvih riječi mamama su bitne i od sreće bi najradije to podijelile s cijelim svijetom, što je potpuno razumljivo. No, svaki glas razuma pada u vodu kada entuzijazam preuzme kontrolu. Neke mame su sklone tome da telefonsku slušalicu stave na bebino uho kako bi njihov prijatelj pričao s djetetom, koje doslovno ništa ne razumije.

"Smrdljivi" zahtjevi

Mijenjanje prljave pelene pred očima prijatelja bilo bi suludo izbjegavati i rijetko tko će vam tako nešto zamjeriti. Ipak, kad tražiš od prijatelja da umjesto tebe njuši pelenu i otkrije da li spremna za mijenjanje - to je već znak da pretjeruješ. Tvoju molbu nitko iz pristojnosti neće odbiti, ali vjerojatno dugo nakon toga nitko neće poželjeti druženje s tobom.

Konstantno samosažaljenje

Činjenicu kako je uloga mame najteži posao na svijetu nitko ne osporava, ali isto tako nemoj ni tiosporavati činjenicu kako si sama odabrala sadašnji način života. Baš zato prestani isticati tijekom svakog druženja s prijateljima koliko je roditeljstvo važno, pritom žaleći za ludim noćnim provodima i slobodnim vremenom.

Ne slušaš tijekom razgovora

Sve mame su sklone jednoj navici koju je s vremenom sve teže tolerirati. Povjerljivi intimni razgovori prekinuti tvojim vriskom, upozorenjima i razgovorom s djetetom jasno daju do znanja kako se praviš slušati srceparajuću priču prijateljice. Odvoji barem jedan sat, ili jedan dan, u tjednu kako bi provela kvalitetan razgovor s prijateljima, inače će tvoja dobra namjera izgubiti svaki smisao.

Zlouporaba ljubaznosti

Jasno je da te prijatelji vole i razumiju tvoje stanje umora i iscrpljenosti. No, to te nikako ne opravdava da zloupotrijebiš njihovu velikodušnost. Pričuvati dijete je veliki i naporan zadatak za osobe koje nemaju djecu, te ga nisu svi spremni prihvatiti. Zato izbjegavaj "uvaliti" dijete gostima kako bi se otišl istuširati i slično.

Možda te zanima... Majčinstvo je kao da radite 2,5 posla s punim radnim vremena, kaže istraživanje Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.