Ima li išta ukusnije od mirisnog domaćeg kruha? Ovisno koja sve brašna imaš kod kuće, isprobaj neki od ovih recepata, a za desert ili doručak iznenadi obitelj popularnim kruhom od banana
Integralni kruh sa zobenim pahuljicama
Sastojci:
- 1 suhi kvasac
- 100 grama zobenih pahuljica
- 300 grama integralnog brašna
- 150 grama glatkog brašna
- 1 mala žlica soli
- 1 mala žlica šećera
- 300 ml vode
- 30 grama maslaca
- 1 žlica suncokretovog ulja
Priprema:
1. Maslac i 200 ml vode zagrijte dok se maslac ne otopi. Zatim umiješajte zobene pahuljice i ostavite oko 5 min da malo omekšaju. U to umiješajte 100 ml hladne vode.
2. Brašno, kvasac, sol i šećer pomiješajte u zdjeli pa tome dodajte pahuljice s vodom i maslacem. U zdjeli ili na pobrašnjenoj plohi umijesite tijesto, po potrebi dodajte još koju kap vode. Ostavite tijesto da se diže pod krpom dok se ne udvostruči, oko 1 sat. Zatim ga premijesite i oblikujte po želji.
3. Pećnicu zagrijte na 200°C, a u pleh stavite papir za pečenje. Kruh prebacite u pleh, po površini oštrim nožem izrežite crte, premažite ga s malo ulja i posipajte zobenim pahuljicama. Neka odmori još 15 min, dok se pećnica ne zagrije.
4. Pecite oko 35 min, tj. dok kruh ne primi lijepu smeđu boju. Izvadite odmah iz pleha i zamotajte u krpu. Kad se malo ohladi, spreman je! Dobar tek!
Recept preuzet s portala missGASTRO
Kruh s četiri vrste brašna
Sastojci:
- 250 g raženog brašna
- 150 g integralnog brašna
- 300 g crnog brašna
- 300 g bijelog brašna glatko
- 1 kockica svježeg kvasca
- 3 žlice maslinovog ulja
- 2 male žličice soli
Priprema:
Kvasac, jednu malu žličicu šećera, malo bijelog brašna i tople vode pomiješati i ostaviti na toplome. Pomiješati četiri vrste brašna, posoliti i dodati maslinovo ulje i kvas
Dodavati toplu vodu po malo i mijesiti tijesto koje mora biti srednje gustoće
Staviti na toplo, već nakon 40 minuta premijesiti tijesto, to napravi kuhačom i polako. Nakon 20 minuta tijesto staviti na pobrašnjenu podlogu i još malo premijesiti rukama i oblikovati dva kruha
Tek sada upaliti pećnicu da se kruhovi još malo dignu. Staviti kruh na masni papir i premazati maslinovim uljem
Peći na 220 stupnjeva 10 minuta, a zatim smanjiti na 180 i peći otprilike još 20 min.
Gornja korica mora biti skroz tamna, skoro crna. Kad je pečeno, pokrijem mokrom krpom dok se ne ohladi
Recept je preuzet s portala missZDRAVA
Kukuruzni kruh
Sastojci:
- 200 g kukuruznog brašna
- 200 g oštrog brašna
- 200 g glatkog brašna
- 2 žličice šećera
- 4 žličice soli
- 7 dl - 8 dl mlake vode
- 1 dl maslinovog ulja
- 2 dl mlijeka
- 1 kvasac paketić ili kocka svježeg kvasca
Priprema:
Napraviti kvasac (postupak ako je svježi: otopiti i pričekati 10-15 min) ako je suhi samo ga otopiti
Prosijati brašno: kukuruzno, bijelo oštro i bijelo glatko, dodati sol, šećer, mlaku vodu, ulje, mlijeko
U ugašenoj pećnici zagrijanoj na 60 stupnjeva pustiti tijesto da se diže
Nakon 15 minuta ponovno izmijesiti i staviti kruh u kalupe, peći oko 1 sat na 170 stupnjeva i odmah nakon što se ispeče izvaditi iz kalupa i poškropiti hladnom vodom
Recept Đurđice Protić i Lorenke copić preuzet je s portala missGASTRO
Kruh od banane i zobenih pahuljica
Sastojci:
- 1/2 šalice maslaca
- 1 šalica šećera
- 2 jaja
- 1/3 šalice kiselog mlijeka
- 1 žličica sode bikarbone
- 1 žličica soli
- 1 šalica zgnječenih zrelih banana
- 1 šalica brašna
- 1 šalica zobenih pahuljica
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 C°
Pouljite lim za pečenje (10 x 20 cm).
Stavite maslac, šećer, jaja, kiselo mlijeko, sodu bikarbonu, sol, zgnječene banane i zobene pahuljice u posudu za miješanje. Dodajte brašno uz neprestano miješanje sve dok ne dobijete homogenu smjesu.
Pecite 55 minuta ili probodite čačkalicom po sredini tijesta da vidite kada je pečeno.
Ovaj kruh je odličnog okusa, posebno ako ga se poslužujete toplog. Odličan je izvor prehrambenih vlakana, a osigurava i umjerenu količinu vitamina i minerala.
Djetetu ga možete ponuditi i kao desert, a koje još deserte možete pripremiti svom djetetu, potražite među našim receptima za zdrave slastice!
Recept je preuzet s portala missGASTRO