Roditelji 31. listopada 2023.

Ovo su najbolji Chandlerovi citati u kojima se mogu pronaći svi roditelji

Foto: Hahn Lionel/ABACA/Pixsell
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kad je ovaj svijet napustio Chandler Bing, odnosno Matthew Perry mnogi su osjetili silnu tugu. Možda baš zato što nas je toliko silno nasmijavao. Iako veći dio prikazivanja „Prijatelja“ nije bio otac, u nekim će se njegovim citatima mnogi roditelji pronaći.

„Prijatelji“ su nas nasmijavali do suza, s njima smo odrastali, smijali se i plakali, znali smo njihove mane, jake strane, njihove nedostatke, znali smo njihove osjećaje, tuge, patnje. I uvijek im se vraćamo, a možemo ih gledati uvijek iznova, reprizirati do besvijesti i nikad nam neće dosaditi. Volimo svakog od njih i volimo njih zajedno. Na okupu. No više ih nikada nećemo vidjeti sve na okupu, osim u reprizama…

Možda te zanima... Izgubljeni u prijevodu: Što roditelji kažu, a što djeca čuju? Vrtić

Teško je reći da je itko od šestorke omiljen lik mnogima, ali Matthew Perry bio je posebno voljen zbog svog specifičnog smisla za humor. Kad nas je nedavno napustio, mnogi su osjetili silnu tugu, baš zbog sreće koju nam je nosio. U stvarnom životu nije bio otac, a nije bio otac niti u gotovo svih 10 sezona prikazivanja serije koja je obilježila živote cijele jedne generacije. No, neke njegove izjave itekako mogu dirnuti svakog roditelja…

Evo nekih koje je izdvojio roditeljski portal romper.com, a mi nismo mogli odoljeti da to ne prenesemo.

Kad ne znamo što radimo…

Nekad jednostavno ne znamo što i kako napraviti. Ma koliko se od nas očekivalo da imamo sve pod kontrolom, da znamo odgovore na sva pitanja i da znamo riješiti svaki problem, to nekad jednostavno nije tako. Nekad se jednostavno trebamo poslužiti Chandlerovim legendarnim citatom:

„Ne idu mi dobro savjeti. Zanima li te jedan sarkastični komentar?“

Kad su djeca glasna i nemaju pojma što rade...

Kad Rachel i Monicu budi neprestani zvuk kukurikanja koji dolazi iz Chandlerovog i Joeyjeva stana (na kraju se ispostavi da je to pile, koje je zapravo pijetao), Rachel im bijesna glasno lupa na vrata i viče da se probude.

"Kakav je to zvuk?" pita ona uzrujano kad se njih dvojica pojave.

“... ti!” Chandler odgovara u nevjerici i uvrijeđen.

Toliko je „roditeljstva“ u ovoj sceni. Koliko često se dogodi da djeca ne shvate da su oni ti koji situaciju čine još gorom nego što je bila na početku? Poznato, zar ne? Kao kad se deru na tebe na da ne mogu pronaći ništa u tom neredu! Ma stvarno? A tko je napravio nered?

Kad se naša djeca svađaju s nama...

Nekoliko puta u danu… Hm, možda satu? Dogodi nam se situacija u kojoj moramo pregovarati s klincima. Kao roditelji suočeni smo sa svim vrstama i oblicima ove komunikacije, a većina njih nije baš uvjerljiva, posebno dok su klinci još mali. Na primjer kad te pitaju mogu li sad uzeti cijeli paket gumenih bombona. Ti kažeš „ne“. Pa onda krenu: „A mamaaaaaa! A daaaaaaj! Barem pola?“ Hm, još uvijek je odgovor „ne“.

Slično se odigralo u Prijateljima, Monica, Rachel i Phoebe pokušavaju uvjeriti Chandlera i Joeya da se oklade. Kad Chandler odbije, Monica je ljutita: "Samo učini to!"

"Oh!" odgovara Chandler. "Oh, uvjerila si me!"

Kad nam djeca kukaju bez ikakvog razloga...

Koliko često djeca nisu svjesna kako im je zapravo dobro? Recimo, odvedeš ih na sladoled, ali nema onog slatkog štapića niti keksa kao dodatak sladoledu i njima je odjednom – najgori dan ikad.

U jednoj sceni Ross se žali zbog činjenice da je rastrgan između dvije žene, a Chandler nema nikog.

"Ovo mora biti tako teško", sarkastično kaže. "O, ne! Vole me dvije žene! Obje su prekrasne i seksi! Novčanik mi je premali za moje pedesetice, a dijamantne cipele su mi pretijesne!”

Kad naša djeca pretjerano reagiraju...

Ross ulazi u Central Perk, kultno mjesto u kojem se nalaze, i izgleda kao da su mu sve lađe potonule.

“Netko na poslu mi je pojeo sendvič!” kaže potišteno.

Chandler izgleda užasnuto.

“Pa što je rekla policija?!”

Nije li ovo rečenica koju možeš koristiti s djecom svaki dan?! Čak i ako ju ne shvate, tebi će biti smiješno i smanjit će ti intenzitet bijesa koji navire.

Kad su nam djeca previše radoznala...

Jedna od najboljih stvari u roditeljstvu je vidjeti svijet očima našeg djeteta. Sve je tako potpuno novo i nevjerojatno su znatiželjni u vezi svega. Ali ponekad, ta znatiželja može biti iscrpljujuća i neodoljiva za roditelje.

Postoji scena u kojoj su se Monica i Chandler upravo vratili s medenog mjeseca, pa shvaćaju da im je par koji su upoznali na putovanju dao pogrešan broj i raspravljaju o tome što ih je moglo potaknuti na to. Monica najednom kaže da su razlog za to možda bile Chandlerove stalne upadice i pošalice, a Chandler sugerira da je razlog bila Monikina znatiželja i ispitivanje.

"Taj intenzitet, bilo je kao da letim s Riddlerom!" kaže Chandler.

"Oprosti: je li to bila još jedna šala?" pita Monica.

"Je li to bilo još jedno pitanje?" uzvraća on.

Kad treba malo iskriviti istinu...

Djeci treba govoriti istinu. To je činjenica i nikako ne podržavamo laganje djeci. Čak i kada se radi o velikim, kompliciranim problemima koji su „za odrasle“, previše strašni ili previše tužni da bi ih djeca u potpunosti razumjela, uvijek postoji verzija istine koja im može pomoći da procesuiraju ono što se događa.

Ali ponekad jednostavno moraš lagati. Ili barem prikriti istinu, malo ju iskriviti.

U jednoj sceni Chandlera ulove u laži: rekao je Joeyju da je na poslovnom putu kako ne bi morao ići na košarkašku utakmicu, ali najednom se Joey nađe pred Monikinim vratima dok je Chandler tamo.

"Lagao si mu?" - pita Monika s nevjericom.

"Uvijek je bolje lagati nego voditi kompliciranu raspravu", odgovara Chandler, a zatim dodaje: “Osim s tobom!”

Kad se život zakomplicira...

Kad Ross pozove družinu da dođe vidjeti njegovo predavanje na paleontološkoj konvenciji, oni nisu baš oduševljeni. “Mislim da je u redu reći da svi imamo obiteljskih problema, nekog posla i/ili da smo bolesni”, odgovara Chandler.

Koliko često se iz nečeg izvučeš samo na račun djece? Idealna isprika. Dijete je bolesno? Ne možeš pronaći dadilju? Moraš odvesti dijete na trening? Niz je nevjerojatno dug.

Kada voliš svoje dijete, ali ga moraš isključiti...

Djeca su fascinantna, čarobna i divna... ali ponekad su stvarno jako dosadna.

U jednoj sceni Chandler sluša Rossovo poetično izlaganje o budućnosti ljudi koji učitavaju svoju svijest u računalo i našali se "Upravo sam shvatio da mogu spavati otvorenih očiju...".

Jasna ti je izravna poveznica, zar ne?

Kad jednostavno više ne možeš...

Naravno, nećemo djeci tek tako reći da jednostavno više ne možemo slušati iste riječi, da nam je puna glava istih glasova iz crtića, da nam se diže kosa na glavi od istih pjesmica, da ne možemo slušati više kako govore jednu te istu stvar jer im je urnebesno smiješna…

Idući put se samo sjeti Chandlera u jednoj od legendarnih scena s nošenjem kauča uz stepenice, dok se Rachel i Ross prepucavaju. Kad Ross počne ponavljati "Pivot!" iznova i iznova, dajući besmislene upute za nošenje, Chandler u svom stilu vikne iz sveg glasa: "Začepi! Začepi! Začepiiiii!!!"

Možda te zanima... Šaljivi popis: 30 načina kako u sekundi uvrijediti dijete Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.