Roditelji 03. rujna 2021.

Očevi su pažljiviji prema kćerima nego prema sinovima, tvrdi istraživanje

Foto: Guliver/Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Istraživanje je pokazalo da su očevi pažljiviji prema ženskoj djeci.

U životu rijetko koja osoba ima utjecaj na ljude poput njihovih roditelja. Tate su neki od najvažnijih ljudi na svijetu. Tata je stup i snaga, oslonac i vjetar u leđa. No, pokazalo se da tate više pažnje posvećuju svojim kćerima, a njihovo ponašanje i mozak su pod utjecajem spola njihove djece.

Naime, sukladno rezultatima američkog istraživanja, očevi više pažnje posvećuju kćerima nego sinovima, a zanimljiv je podatak da čak i drugačije razgovaraju s kćerima i sinovima. Njihovo ponašanje i mozak su pod izravnim utjecajem spola djeteta. U istraživanju su sudjelovala 52 oca djece u dobi od jedne do dvije godine.

Istraživači su promatrali kako su oni komunicirali sa svojom djecom i napravili su MRI snimke mozga. Otkrili su da spol djeteta ima izravan utjecaj na to kako će izgledati odnos s tatom.

Možda te zanima... Mijenjaju se: Muškarci su nježniji kad postanu tate Roditelji

Kada je riječ o zajedničkom provođenju vremena, očevi  s kćerima više pjevaju i plešu nego sa sinovima. S druge strane, sa sinovima više sudjeluju u malo grubljim igrama poput prevrtanja i hrvanja. Zanimljivo je i da očevi instinktivno imaju drugačiji odgovor na emocije kćeri i sinovima. Naime, istraživanje je pokazalo da očevi više reagiraju na sretna lica svojih kćeri te na neutralne izraze lica sinova.

Razgovor je važan dio roditeljstva, a očevi čini se imaju drugačiji pristup razgovoru sa svojom djecom. Znanstvenici tvrde da očevi sa sinovima koriste jezik postignuća, a s kćerima više razgovaraju o tijelu i osjećajima i koriste se analitičkim jezikom. Kada je riječ o pažnji koju pridaju djeci,  istraživanje je otkrilo da su očevi angažiraniji i više reagiraju na kćeri nego na sinove. Također više pažnje posvećuju kćerima i njihovim osjećajima, nego sinovima, prenosi Bright Side.

 

Tata i kćer Možda te zanima... Tate djevojčica: Muškarci koji imaju kćeri žive dulje? Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.