Roditelji Tražimo Super Tatu! 17. ožujka 2022.

Izazovi suvremenog roditeljstva: Što su očevi radili nekad, a što rade danas

Foto: Shutterstock Izazovi suvremenog roditeljstva: Što su očevi radili nekad, a što rade danas

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Koji su izazovi modernog roditeljstva i kako se uloga oca u odgoju djece tijekom godina mijenjala?

Naša djeca odrastaju u svijetu koji je vrlo različit od onog u kojem smo mi odrasli. Ljudi često ukazuju na modernu tehnologiju i društvene mreže te raspravljaju o tome kako se djetinjstvo promijenilo tijekom samo jedne generacije, ali zaboravljaju da postoji važan ljudski faktor koji je promijenio način na koji djeca doživljavaju svijet.

Očinstvo

Istraživanja pokazuju da su današnji očevi uključeni u odgoj više nego ikad prije, a to uvelike mijenja način na koji djeca vide svijet i sebe. Današnji očevi ne zaziru od mijenjanja pelene, kupanja, igranja ili odvođenja djece u park. 

Tate žele biti ravnopravni roditelji

Moderni tate ozbiljno shvaćaju roditeljstvo, provode tri puta više vremena sa svojom djecom u odnosu na muškarce prije dvije generacije. Ne tako davne 1982. nevjerojatnih 43% očeva priznalo je da nikada nije promijenilo pelene. Danas je taj broj pao na oko 3%, i to je sjajno, jer istraživanja pokazuju da kada tate oblače, mijenjaju pelene i kupaju svoje bebe, odnos oca i djeteta postaje sve snažniji. 

Uloga tate u odgoju je važna

Psihološka istraživanja na obiteljima svih etničkih skupina sugeriraju da naklonost očeva i povećana uključenost u odgoj pomažu u promicanju društvenog i emocionalnog razvoja djece. Očinska ljubav pomaže djeci razviti samopouzdanje, što posljedično pomaže njihovom socijalnom, emocionalnom i kognitivnom razvoju. Djeca koja primaju više ljubavi od svojih očeva imaju manju vjerojatnost da će se boriti s problemima u ponašanju ili s ovisnostima.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Uloga oca promijenila se kroz godine pa tata s djecom tjedno provede tri puta više vremena! 

U usporedbi s 1965., očevi tijekom tjedna provode 3 puta više vremena sa svojom djecom. Nova studija utvrdila je da su poslodavci koji pomažu u olakšavanju rada i životnog balansa veliki razlog zbog kojeg se tate osjećaju povezanije sa svojom djecom. "Istraživači znaju da kvalitetno uključivanje oca ima značajan utjecaj na socijalni, emocionalni i kognitivni razvoj djece, kao i njihov cjelokupni osjećaj blagostanja", izjavila je za new.byu.edu profesorica Erin Holmes, vodeća istraživačica studije. Također, broj očeva koji ostaju kod kuće da bi odgajali djecu, samo se u odnosu na 2003. godinu povećao za 50 posto. Najvažniji razlozi za to su što su mame zarađivale ili dovoljno da bi si oni mogli priuštiti ostanak kod kuće ili čak više nego tate.

Tate na porodiljnom

Broj očeva koji koriste plaćeni roditeljski dopust za očeve je u porastu. Nekad se to činilo kao bizarnost, ali sve više očeva i u Hrvatskoj između posla i djeteta bira dijete. Naravno, presudan je financijski faktor, a kako očevi u prosjeku još uvijek više zarađuju od majki, daleko smo od prosjeka Europske Unije. Podsjetimo, Europski parlament je početkom travnja 2019. usvojio Direktivu o ravnoteži između poslovnog i privatnog života roditelja, koja, među ostalim, obvezuje sve države članice na uvođenje tzv. očinskog dopusta u trajanju od najmanje 10 dana. 

Moderni tata

Još jedno istraživanje pokazalo je da moderni očevi posvećuju 30 minuta više svakodnevnim kućanskim poslovima nego njihovi očevi, i provode više vremena sa svojom djecom nego prethodne generacije. Ovaj trend da tate rade više kod kuće nije dobar samo za djecu, dobar je i za brakove. Istraživanja pokazuju da kada 60% ili više roditeljskih obaveza padne na mamu, odnos između mame i tate pati. Ali, kada tate rade svoj dio kućanskih poslova, parovi imaju jače i bolje odnose. Jednostavne stvari, poput tate koji puni perilicu suđa, toliko su moćne. 

tata i beba | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ; Istraživanje otrkiva koja je najbolja dob za očinstvo

I tate osjećaju krivnju

Unatoč pozitivnim promjenama, tate i dalje ponekad osjećaju krivnju i misle da nisu dovoljno uključeni u odgoj.  Prema Kevinu Shaferu, izvanrednom profesoru sociologije na Sveučilištu Brigham Young, tate "u više navrata govore istraživačima da žele biti više uključeni roditelji, ali javne politike i društvene institucije često ih sprječavaju da budu očevi kakvi uistinu žele biti."

Prema Shaferovim riječima, prijeko je potreban plaćeni roditeljski dopust za mame i tate, te promjena ukupne radne kulture. Njegovo je istraživanje pokazalo da su "očevi bili privrženiji, emocionalno angažiraniji i bolji roditelji ako su radili za firme s kulturama i politikama koje su promicale važnost obiteljskog života"

Da, postoje brojni izazovi s kojima se današnji očevi susreću, ali moramo priznati da tate danas rade odličan posao!  Za tate koji mijenjaju svijet mijenjajući pelene - hvala vam, vidimo vas i cijenimo vas. 

Glasaj za Super Tatu!

S veseljem te pozivamo da nam se pridružiš na velikom finalu izbora Super Tate 2022. godine! Na završnom eventu koji će se ove godine održati u Z centru u Zagrebu, u subotu 19.03, od 9:30 h,  proglasit ćemo pobjednike i uručiti im nagrade koje je za njih osigurao Pepco. 

Poopeys pelene novi su PEPCO hit proizvod, a pronaći ih možeš u tri veličine. Pelene uspješno odgovaraju na sve zahtjeve mama: omogućavaju mališanima maksimalnu slobodu pokreta uz najvišu razinu udobnosti i higijene. Tu je i posebna upijajuća jezgra koja omogućava automatsko upijanje vlage, a prozračni, mekani materijal osigurava prolaz zraka i omogućava koži da diše bez izazivanja iritacija. Sve to prati i zaigran dizajn te uobičajeno povoljna cijena! Saznaj više na www.pepco.hr

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.