Roditelji 17. listopada 2024.

'Moja najveća roditeljska greška je što su mi djeca bila središte mog svijeta'

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kad postanemo roditelji, nekako nam prirodno dođe potreba da svoje dijete, odnosno kasnije možda svoju djecu stavimo na prvo mjesto, da nam oni budu središte našeg svijeta. No, oni jednom odrastu…

Znaš već onu klasičnu rečenicu, ali i istinitu, da se tvoj svijet, jednom kad rodiš, u potpunosti preokrene naopačke. To je točno, jer u tom se trenutku sve mijenja i oko toga nema rasprave. No, kroz nekoliko mjeseci, godinu, dvije – kako kome odgovara – sve se može vratiti na ono što sličnije tvom životu prije djeteta ili djece. No, ako si jedna od onih mama koje se u potpunosti daju svojoj djeci, lako se naći u životu u kojem su tvoja djeca u samom središtu.

Možda te zanima... Mama koja radi od doma odgovorila 'hejterima': ''Što god napravimo, uvijek nekom smeta'' Roditelji

I to je u redu, ako tebi odgovara, ako iz nekog razloga ne moraš raditi, pa si možeš priuštiti biti s djecom koliko god želiš, koliko god te trebaju. Sigurno je svakom djetetu divno kad je svojoj mami u središtu njezina svijeta, pa mu se ona može u potpunosti posvetiti. Ili tako barem mislimo. Sve ima svoje granice i varijante.

No, na kraju svega ostaje činjenica da ta djeca jednom odrastu… I tu se može dogoditi da se stvari opet na neki način preokrenu, a mama ostane na neki način – sama, samo što je u tom trenutku teško vratiti se natrag. To se dogodilo mami Susan Yenn, koja je svoje iskustvo podijelila za portal Business Insider.

„Kao samohranu majku koja je odgojila petero djece, ponekad me zamole da dam savjet novim roditeljima“, započela je mama Susan svoju priču, te pojasnila: „Prvo im kažem da uživaju u svakom trenutku, jer djeca brzo rastu. Drugo, savjetujem im, pogotovo majkama, da im djeca ne budu centar svijeta.“

To je savjet koji bi ona voljela da je znala ranije. Možda tada ne bi svoju djecu stavila u samo središte svojeg života i učinila ih svojom profesijom. Ona je, naime, zapostavila baš svaki dio svog života jer je htjela i željela biti kod kuće sa svojom djecom – nije željela propustiti ni trenutak njihova djetinjstva.

„Ali sada su oni uspješne odrasle osobe. I gdje sam sada ja? Nalazim se na sredini profesionalne ljestvice i sama sam kod kuće. Voljela bih da sam se više usredotočila na sebe kao pojedinca. Majčinstvo sam smatrala svojim stalnim poslom. To je zahtijevalo svu moju energiju, fokus i vrijeme. Ali voljela bih da sam znala da je to kratkoročna karijera. Nakon 18 godina, većina nas ostane bez posla - i što onda?“

Iako je imala itekako pune ruke posla i nije vidjela gdje bi mogla „ugurati“ svoju karijeru i svoj posao. Provodila je dane vozeći djecu u školu, na aktivnosti, na igru… Za to je vrijeme suprug radio, u međuvremenu su se razveli i ona je ostala sama s djecom, a njihov brak nije bio tradicionalan ni dok je trajao.

„Čak i kad sam bila u braku, moj muž i ja rijetko smo izlazili. Moj društveni krug sastojao se od drugih mama koje su se sastajale na kavi nakon odlaska iz škole. Nikad nismo izlazili vikendom samo da se zabavimo. Nikada neću zaboraviti večer kad sam svog sina srednjoškolca ostavila samog doma kako bih mogla prisustvovati jednom događaju. Obećala sam da ću biti doma do 22 sata. U 22:01 nazvao je da me pita gdje sam.

Volim biti njihova majka, ali se pitam tko sam sada

Sve je to lijepo dok traje i dok imaš djecu pod svojim krovom. No, u jednom trenutku dođe i taj dan kada djeca spakiraju svoje stvari i izađu kroz vrata.

„Cijelo sam svoje biće uložila u odgoj svoje djece, a sada su otišli iz kuće i žive svoj život. Dio mene je tako sretan što sam mogla provesti toliko vremena sa svojom djecom. Vjerujem da im je dobro došlo što sam bila s njima kod kuće. Moja su djeca nevjerojatne, uspješne odrasle osobe i mislim da sam prilično dobro odradila taj posao.

„No, drugi dio mene žali što nisam izdvojila malo vremena da sebi odredim prioritete kako bih shvatila tko sam osim mame. Sada radim na tome da shvatim tko sam bez njih.“

Istina je da su stvari danas ipak malo drukčije nego prije desetljeća ili dva, ali je činjenica da i danas puno mama odlučuje ostati kod kuće s djecom i ne raditi puno radno vrijeme. U nekom trenutku tom dođe kraj, a onda se ponovno sve mijenja…

„Sve je to iscrpljujuće i nema jednostavnog odgovora. Ali želim da sve majke upamte da postoji i život nakon što vaša djeca odu. Kako želiš da taj život izgleda?“

Možda te zanima... Mama kućanica otkrila koje pitanje obožava čuti od supruga svakog dana kad dođe kući Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.