Roditelji 12. veljače 2024.

Misliš da trebaš više sna? Ova 4 signala koja ti tijelo šalje ne smiješ ignorirati

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Znamo da je san važan za naše tijelo i um. Znamo to i na primjeru djece, onda dok oni još ne znaju, a znamo i po onom kako se osjećamo kad ne spavamo, čak i da nemamo nikakvih dokaza. A imamo!

Spavanje je jedna od najboljih stvari koje možemo učiniti za svoje zdravlje. Spavanje je zapravo jedna od najboljih stvari – točka. A ipak, mnogi od nas ne spavaju dovoljno. Roditelji su u tom posebna kategorija, jer ma koliko htjeli i željeli i pokušavali su osigurati taj san – nekad jednostavno ne ide.

Možda te zanima... Zašto će te dijete uvijek, ali uvijek probuditi kad zadrijemaš? Postoji znanstveno objašnjenje Beba

A kad nema dovoljno sna znamo kako to krene – najprije se osjećaš iscrpljeno i očajnički želiš jutarnju (i podnevnu i popodnevnu…) kavu, pa se uloviš kako drijemaš, pa ti počnu ispadati stvari iz ruku… Nedostatak sna može imati ozbiljne posljedice, a ispaštaju često i tijelo i um.

Koliko nam sna treba?

Osim što ti treba više sna nego što imaš priliku dobiti, pitaš se koliko je to sna koliko bi ti bilo dovoljno? Odnosno kako znati da ne spavaš dovoljno? Pokušat ćemo razriješiti taj misterij.  

Je li odrasloj osobi dovoljno šest sati sna? Kratak odgovor je ne. Svaki će stručnjak preporučiti najmanje sedam sati sna svake noći odrasloj osobi. Punih osam sati smatra se idealnim trajanjem sna – svake noći. Pusti snovi, rekli bismo, zar ne?

Evo koliko bi tko trebao spavati prema dobi:

  • Novorođenče: 14-17 sati
  • Dojenče (4-12 mjeseci): 12 do 16 sati s popodnevnim snom
  • Malo dijete (1-2 godine): 11 do 14 sati s popodnevnim snom
  • Predškolska dob (3-5 godina): 10 do 13 sati s popodnevnim snom
  • Dijete (6-12 godina): 9 do 12 sati s popodnevnim snom
  • Tinejdžeri (13-18 godina): 8 do 10 sati s popodnevnim snom
  • Odrasli (18 do 64): 7 do 9 sati
  • Stariji (65 i više): 7 do 8 sati

Roditelji su navikli da je njihov san isprekidan, pa nekad nije lako niti pratiti jesmo li dovoljno spavali. Ako jednostavno ne stigneš pratiti koliko spavaš, pa u nekom trenutku zapravo niti ne znaš da spavaš premalo, to će se odraziti na tvoje opće stanje. No, ne moraš brojati zapravo. Tijelo će ti to samo reći, odnosno upozorit će te kad pretjeraš s propuštanjem odmora.

Ove znakove koji ukazuju na premalo sna ne smiješ ignorirati:

Pospanost tijekom dana

Tek je 11 sati ili možda 13, ča nije prošao niti ručak koji bi te mogao uspavati. No, ti se svejedno vučeš uokolo i ne možeš si pomoći, baš kao što ti ne može pomoći nikakva kava. Čim se umiriš, uloviš se kako ti glava „kljucne“ prema dolje. To se ne bi trebalo događati nakon dobro prospavane noći.

Zaboravljivost i slaba koncentracija

Ne možeš se sjetiti činjenica i brojki kojih se inače lako i bez problema sjetiš? Ili se sjećaš samo da si nedavno imala cijeli niz zaboravnih epizoda? Znaš kakve su to epizode: izgubiš ključeve, izađeš iz stana bez novčanika, zaboraviš gdje ti je mobitel… Nije samo jedna studija pokazala vezu između kognitivnih sposobnosti i ukupnog vremena spavanja.

Razdražljivost i tjeskoba

Jesu li ti ljudi iz okolina u posljednje vrijeme rekli više puta da ne ličiš na sebe? Događa li ti se da te potpuno pogrešno procijene? Primjećuješ li kod sebe više nervoze ili zabrinutosti? Naša razina razdražljivosti i tjeskobe može porasti kada nam nedostaje miran san.

Dobivanje kilograma

Kumulativni učinci lošeg sna također mogu dovesti do debljanja. I ako se dosad nisi zabrinula, sad bi, vjerojatno, mogla. No, nije sve u izgledu, naravno. Studije upućuju na to da je veza kroničnog nedostatka sna i smanjene tolerancije glukoze vrlo snažna i vidljiva. Drugi štetni učinci uključuju povećani rizik od pretilosti, visokog krvnog tlaka, dijabetesa tipa 2 i bolesti srca.

Možda te zanima... Nedostatak sna može dovesti do anksioznosti i depresije. Sad nam je sve jasnije. Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.