Roditelji 04. kolovoza 2023.

Mama pokazala koliko je apsurdno mamine osnovne potrebe nazivati brigom o sebi

Foto: Instagram
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Roditeljstvo je zahtjevno, a posebno, oprostit će nam tate, majčinstvo. Od mama se očekuje uistinu puno, a nekad im se „nudi“ uistinu malo sve dok se same ne založe za sebe.

Često se priča kako bi mame morale paziti na brigu o sebi, odnosno popularni „self care“, te kako bi to trebao biti sastavni dio dana ili barem tjedna svake mame. Na ovaj ili onaj način, moramo se pobrinuti da si priuštimo neke trenutke kad smo same sa sobom ili kad smo u dobrom društvu (koje nismo rodile) ili kad si ugađamo onako kako mi želimo…

Možda te zanima... Je li mama pretjerala kad je nakon samo dana prekinula godišnji zbog lošeg ponašanja djece? Roditelji

I onda dođe trenutak kad kažeš da bi išla s frendicom u kino ili na manikuru ili samo malo prošetati sama sa sobom, da ti je to stvarno potrebno i da nikad nisi sama. A onda čuješ „Pa jučer si išla sama u shopping“. I kosa ti se digne na glavi.

Da, išla si u shopping, kupiti namirnice za doma i dobila barem 5 poziva „a gdje je, a kako, a jesi li ti…“. Da, self care u svom punom sjaju. Kako se samo nisi sjetila uživati u tom? A jučer si se i počešljala! Sama samcata u kupaonici.

Da, često se pod taj famozni „self care“ ili brigu o sebi ili vrijeme samo za tebe neprimjereno „trpa“ na primjer tuširanje, mazanje tijela losionom, odlazak zubaru (potpuno opuštajuće, zar ne?), odlazak na wc bez pratnje. I slično.

Ova je mama pokušala raščistiti ovu nedoumicu, nazovimo je tako, te je pojasnila da je zapravo vrlo smiješno što se sve može zamijeniti za brigu o sebi. Na primjer osnovne ljudske potrebe. Emily the Mom Next Door na svom je Instagramu objavila šaljiv video upravo na ovu temu.

Video je potpisala riječima: „Pitam se zašto sam još uvijek tako umorna uz sve to „opuštajuće“ vrijeme samo za mene!“

U super šaljivom videu Emily je prikazala nekoliko sasvim uobičajenih radnji roditeljskog života uz sarkastične komentare:

  • Pereš se! Super!
  • Voziš se do trgovine sama! San snova!
  • Sjediš dok jedeš! Očaravajuće!
  • Kakaš dok nitko ne gleda! Moja čaše je puna!

I ma koliko dobri i puni razumijevanja bili partneri i okolina, ipak će mnogi pasti u ovu zamku i razmišljati zapravo vrlo slično ovom. Pojela si u miru, pa što bi više htjela? Okupala si se, pa sad si svježa i puna energije!

Da, jednostavno se moramo založiti same za sebe i prestati dopuštati da se ovo promatra kao briga za sebe.

Možda te zanima... Mama kroz suze opisala koliko je iscrpljujuće kontrolirati emocije kad te djeca izlude Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.