Roditelji 17. srpnja 2023.

Pismo jedne mame njenim prijateljicama mamama koje rijetko vidi, a često im piše

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ako si mama, onda nema sumnje – znaš koliko ti znače druge mame koje te okružuju na bilo koji način i u bilo kojem obliku. To je poseban odnos koji svaka mama cijeni i njeguje, čak i ako je u tako velikom postotku samo virtualan…

To koliko ti može brige odagnati i ljubavi prenijeti jedna „obična“ poruka neke drage mame u situaciji koja ti stvara stres, na primjer, to zna samo svaka mama koja je bila sretna imati takve žene oko sebe. I nije bitno kako su našle put do tebe ili ti do njih, znate li se cijelu vječnost ili tek otkad si postala mama, ta je veza nešto posebno.

Možda te zanima... Čuvanje djece na smjenu – mame prijateljice imaju rješenje za slobodnu roditeljsku večer Roditelji

Upravo je takvim ženama oko sebe pismo napisala mama Elizabeth Tenety, a evo kako je to lijepo sročila:

Volim vas.

I iako se rijetko srećemo u stvarnom životu, vaše prijateljstvo mi znači više nego što jednostavne riječi na ekranu mogu dočarati.

Ne znam kako bih izdržala majčinstvo bez poruka punih nade, onih sarkastičnih, onih koje jasno poručuju „shvaćam te“ u ovim rovovima života mame.

Mame prijateljice to jednostavno shvaćaju, čak i ako žive daleko.

Neke od mojih mama-prijateljica žive ne baš blizu i nekad su potrebni tjedni da organiziramo okupljanje u stvarnom životu.

A mnoge moje bliske mama-prijateljice sada žive raštrkane po cijeloj zemlji.

Da budem iskrena, rado bih imala selo s prijateljicama i obitelji prekoputa i niže niz ulicu. Voljela bih da živim u susjedstvu ispunjenom sustavom cjeloživotne podrške i zavidna sam onim prijateljicama koje imaju tu razinu podrške u blizini. Ali budući da sam se kao odrasla osoba puno selila i odgajam djecu daleko od obitelji, podrška koju dobivam od prijatelja putem tekstualnih poruka jedna je od najvažnijih u mom životu.

Hvala mamama koje dijele korisne članke sa mnom putem poruka. Osjećam da me vidite zbog informacija koje dijelite i zanimaju me ideje koje mi nosite.

Hvala i prijateljicama koje me tagiraju u smiješnim Instagram postovima o odgoju divljeg djeteta. Možda ne znate kakav je moj trogodišnjak uživo i kako ima više energije nego što njegovo tijelo može sadržavati, ali shvaćate.

Hvala i prijateljicama koje su mi dopustile da kroz poruke pričam o borbi kroz koju prolazim. Ponekad se samo trebam požaliti prije nego što mogu nastaviti dalje. Naš chat ponekad je moje sigurno mjesto i zahvalna sam na tome.

Prijateljicama mamama koje počnu tipkati, ne završe, a onda odgovore tri dana kasnije s "O, oprosti što sam zaboravila odgovoriti" – također hvala. Osjećam se bolje znajući da nisam jedina mama koja se bori ići ukorak sa zahtjevima svakodnevnog života, i SHVAĆAM to. Sve je u redu.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Prijateljicama koje šalju poruke "mislim na tebe" – hvala im. Ponekad se čini kao da nas nitko ne doživljava kao majke, a zbog tvoje ljubazne poruke ponovno se osjećam kao osoba.

Hvala prijateljicama koje me posjete kad znaju da sam bolesna. Kao mame, možemo se osjećati kao da je naše zdravlje i dobrobit na dnu ljestvice svačijih prioriteta. Znati da netko misli na mene je sigurnost koja znači više nego što znate.

Prijateljicama koje šalju slike bez objašnjenja - pozitivan test na trudnoću, eksplozija kakice, neuredan pod u dnevnoj sobi prekriven s 32509 Lego kockica - hvala. Iako se ne družimo osobno, živimo tako slične živote i beskrajno me veseli spoznaja da i ti prolaziš kroz ovo.

Mamama prijateljicama s kojima mogu voditi iste napete tekstualne razgovore, uvijek iznova - hvala. Život je težak. Obitelji su komplicirane. Odgoj djece je skup. Ponekad se čini da dijelimo iste borbe, ali u dijeljenju pronalazim utjehu i prijateljstvo.

Hvala mamama prijateljicama koje neće dopustiti da naše prijateljstvo umre unatoč udaljenosti. Tako sam zahvalna za tehnologiju koja nam omogućuje da ostanemo u kontaktu i sanjamo o danu kada ćemo jedni drugima puniti šalice kavom u stvarnom životu.

Hvala mamama prijateljicama koje su uvijek udaljene samo jednu poruku. Majčinstvo je lijepo, iscrpljujuće i usamljeno. Hvala vam što ste moj virtualni tim za podršku.

Vaše prijateljstvo znači mnogo više nego što mogu reći preko poruke.

Ali pokušat ću, svejedno.

Možda te zanima... Istraživanje: Mame bi trebale izlaziti s prijateljicama dvaput tjedno radi boljeg zdravlja! Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.