Roditelji Kolumne roditelja 17. travnja 2014.

Za pričest mobitel, za krizmu laptop... Imam bolju ideju!

dijete s poklonima
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Primjećujući svakodnevno ljude koji nemaju što jesti, mislim da našoj djeci možemo i moramo dati bolje od sebe. A ako ikad postoji odlična prilika za to, onda je to baš u vrijeme primanja svetih sakramenata. Pokušajmo nešto, manje trošenja – više doniranja, manje primanja – više davanja

Kako sve u prirodi ima svoj ciklus, tako iza posnih korizmenih dana slijede raznorazne fešte. Prvo Uskrs, zatim mali Uskrs, a ovo je razdoblje poznato i po pričestima i krizmama. Restorani se rezerviraju godinu dana unaprijed, janjci se likvidiraju naveliko, šiju se haljine po mjeri, sastavljaju se liste uzvanika, naravno svi su oni zvali nas, pa sad nije red ne pozvati rođakovu strinu jer baš su njene torte najbolje.

A dječica na vjeronauku skupljaju bodove za primanje sakramenata i sastavljaju svoje liste želja... Od kuma ovo, od roditelja ono, od bake aha još i to. Nisu ni izašli kroz crkvena vrata, a već se zivkaju na netom im uručene mobitele, iPHONE, razmjenjuju igrice za darovane tablete, laptope ili fotografiraju obiteljske portrete upravo primljenim fotoaparatima i zbrajaju u glavi koliko su eura, a koliko kuna "zaradili". Onda slijedi natjecanje. Više, bolje, skuplje, sjajnije, novije...

Svetost je ustuknula pred darovima

Osobno sam vjernik, nisam katolik. Ali nekako sumnjam da je Isus sve to opisano imao na umu propovijedajući ljubav, skromnost, davanje i zahvalnost. Nazočila san svečanostima na gore navedenu temu i osjetila svetost trenutka kad se uzbuđena i pomno uređena dječica tiskaju jedno do drugog u prvom redu crkvenih klupa čekajući svoj red da prime sveti dar. Svetost nažalost brzo ustukne pred šarenilom darova, mamama koje se natječu za ljepšu frizuru ili raskošniji nakit na proslavi i bogatim stolom koji nije ogledni primjerak "umjerenosti u jelu i piću".

Što nam dakle nakon proslave primanja sakramenta ostaje – tanjuri osušenih kolača, brdo neopranog suđa, popis restoranskih, frizerskih i krojačkih troškova, komentari na račun rodbine i njihovih "najnovijih hitova", vrećice zlata i digitalne tehnike – a istinska sreća i punoća duše proizašla iz vjere? Zaboravljena negdje između kutija i iskidanih ukrasnih papira u restoranskom kontejneru.

Uljepšajmo dan drugima

Primjećujući svakodnevno ljude koji nemaju što jesti ni obući i njihovu djecu koja u dva broja prevelikim cipelama idu u školu jer su te ostale od starijeg brata i nema se za nove, mislim da našoj djeci možemo i moramo dati bolje od sebe. A ako ikad postoji odlična prilika za to, onda je to baš u vrijeme primanja svetih sakramenata. Pokušajmo nešto, manje trošenja – više doniranja, manje primanja – više davanja. Pa evo par skromnih ideja kojima možemo ne samo obogatiti sebe i pružiti primjer nasljednicima, nego uljepšati dan i olakšati svakodnevicu onima kojima je to potrebno.

Hajdemo kolače i hranu preostalu nakon proslave odnijeti u najbliži starački dom, sestrama koje su dežurne tu noć na hitnoj pomoći, djetetu iz razreda koje nema za školsku užinu ili ih ostaviti u pekari koja provodi akciju "kruh za poslije".

Hajdemo umjesto slavljenika za dar uplatiti prilog nekome tko je bez posla, krova nad glavom, saznanja da će sutra imati što jesti, a prvopričesniku čestitati što je svojim darom nekome pomogao. Bilo tko od nas može se odjednom naći na "drugoj" strani. 

Hajdemo dan prije proslave s djecom otići u najbliži Crveni križ i pokloniti preraslu odjeću i zaboravljene igračke dalekim nepoznatim prijateljima. 

Jadranka | Author: Jadranka Alač, dipl. iur. Foto: Jadranka Alač, dipl. iur.

Hajdemo predložiti djeci da pomognu udrugama djece sa smetanjama u razvoju darujući im svoju slikovnicu ili koju kunu od iznosa primljenog za proslavu sakramenta. 

Hajdemo organizirati akciju sađenja cvijeća ili stabla za proslavu svetog čina – nečega što će rasti i razvijati se zajedno s djetetom i njegovom vjerom. 

Dajmo djeci zahvalnost i ljubav

Hajdemo očistiti od smeća naš kvart ili najbližu livadu jer ćemo tako očistiti i dušu. 

Hajdemo se dogovoriti s uzvanicima da svi zajedno kupe slavljeniku samo jedan dar – tečaj stranog jezika, godišnju kartu za bazen, da ga počaste izletom u najbliži nacionalni park ili odlaskom na koncert, predstavu, da ih naučimo cijeniti doživljaje, prirodu, ljude, talente, ne stvari. 

Hajdemo ih podsjetiti koja je blagodat imati tekuću, pa još i toplu vodu, vodokotlić, grijanje i krevet s madracom.

Hajdemo ih zamoliti da se barem dva dana kada obuvaju svoje skupe tenisice sjete svih svojih vršnjaka koji hodaju u iskidanim, ako ikakvim, cipelama.

Hajdemo ih naučiti da starijoj susjedi koja živi na trećem katu pomognu ponijeti namirnice i pitati je za zdravlje.

Hajdemo biti tu za njih jedan dan bez sms-anja, fejsa, komentiranja postova, gledanja sapunica i pokazati im da nam je stalo da oni nauče pravi put.

Hajdemo im dati nešto puno sjajnije, ljepše i važnije od tehnike, zlata ili gotovine – dajmo im ljubav, zahvalnost i pomaganje
Svijet postaje bolji kad ih učimo da kroz život kroče manje ukrašeni darovima izvana, satovima, mobitelima, nakitom i dizajnerskom odjećom, a više obasjani darom unutrašnje svjetlosti. Da, vjerujem da je taj bolji svijet i Isus imao na umu.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • koka3

  Sve gore navedene ideje su bolje od mobitela i laptopa, slažem se. Ali sam primjetila da djeca uglavnom dobivaju čestitke sa kunama i eurima. Tako je i moj Roko sakupio popriličnu svotu koju je brižno spremio i sad planira što bi si kupio. Pa sad bar imamo priliku razgovarati s njim o štednji i na što je najbolje utrošiti taj novac. Eto, bar nije bilo poklona u vidu mobitela, laptopa, tableta... Za sad je tako do druge prilike kada ćemo uzeti u obzir ove super ideje.

 • Avatar Tina101
  Tina101

  Svaka čast autorici na temi i promišljanju o njoj..Ja jesam vjernik katolik,pa mi sve ovo ima još veću težinu.Moje dijete je još malo,ali ću se svakako truditi odgojiti ga kao čovjeka,a to znači:"biti",a ne "imati".Nažalost,društvo sami formiramo,a ne naša djeca,ona se rađaju u svijetu koji mi sami za njih stvaramo.Najlakše je samo odmahivati rukom,pa ajm'o svi linijom manjeg otpora,najgore što mogu čuti;"to ja nisam imala,pa ću svojem dijetetu sve priuštiti"ili "svi tako rade,pa ću i ja". Djeca se odgajaju od malih nogu.U mojem razredu je isto bilo učenika koji su imali puno više,a i onih koji su imali manje od mene,sukladno tome takvi su bili i pokloni za navedene prilike.Nije mi padalo na pamet da se nekom izrugujem,što je stvar kulture i odgoja od doma.Stoga dragi moji,zasuknimo rukave i primimo se posla u odgoju,baš kao što je to sjajno navela autorica teksta,donirati,pomoći,utješiti,razgovarati,posjetiti nekog svojeg nemoćnog,naravno i moliti i čitati Bibliju zajedno kao obitelj,pripremiti dijete na te svečane trenutke nekim odricanjem.Učinimo svijet boljim mjestom,počevši od sebe...

 • Mel

  Ova tema je zanimljiva,imam troje djece i od njih troje je dvoje obavilo sakrament svete pričesti.. Pokušavam svakodnevno djeci objasniti da nije sve u novcu i skupim poklonima, al to je teško jer oni su u školi izloženi pritisku bolje-više-skuplje.Onoliko koliko mogu trudim se objasniti što je zapravo bitno u životu i čemu treba težiti..Nije to lako  onaj tko kaže da njegova djeca razumiju i bez pogovora prihvaćaju ono što im pokušavamo objasniti..nisam baš sigurna...Ali problem je u tome što nema više granica u tome, i teško je pratiti napredak i ostati svoj..Pokloni? Imamo prilike vidjeti kako izgledaju darivanja na pričesti i krizmi, da ti muka dodje..tako se brzo zaboravi onošto nas uče u crkvi i za što nas pripremaju za pričest i krizmu..u ova teška vremena trebali bi se više okrenuti nekim drugim vrjednostima,i pokušati odgojiti mlade ljude koji će cjeniti vrjednosti kao što su iskrenost,poštenje,prijateljstvo..a ne vrjednost koliko imaš-toliko vrjediš..Svaka čast na članku..trebamo se zamisliti i razmisliti imali to smisla,i hoćemo li i ove godine razočarati nečije djete ako donesemo skromniji poklon..ili će ono biti sretno što nas vidi i što ćemo provesti vrjeme zajedno..njemu u čast..

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.