Roditelji Kolumne roditelja 19. siječnja 2017.

Po prvi put roditelji - šlampavi amateri

Marlena Sviličić
Foto: Privatni album
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prvi djetetov pad na glavu nismo baš dobro podnijeli. Kad mu je kao u nekom crtiću doslovno iskočila loptica na čelu od udarca, suprug me uvjerio da to ne prestaje rasti, a ja sam sva u šoku izvadila iz zamrzivača smotuljak zaleđenog mesa i pritisnula djetetu na tu izbočinu. Moja bolja polovica me uvjeravala da ću time samo pogoršati stvar, a maleni je vrištao iz svega glasa

Bila sam mlada i prilično neiskusna kad sam rodila prvo dijete. Kad prevrtim film unatrag, ne mogu, a da se ne nasmijem nekim situacijama u kojima sam se tada našla tapkajući u mraku neznanja i straha od toga da nešto ne zabrljam. Jedne je večeri moj  tek nekoliko tjedana star sinčić povraćao u mlazu dok ga je suprug držao u naručju, a ja sam samo skoknula do toaleta. Tek što sam ušla u toalet začula sam panične povike: "Dolazi brzo, povraća!"

Suprug se strašno uplašio gledajući kako slapić tekućine suklja iz usta našeg djeteta i ukočeno ga držeći molio me da ga preuzmem. Onako prestravljeni prepucavali smo se kako i što učiniti, a moj mi je majčinski instinkt govorio da djetetu ne odgovara hrana koju je netom prije pojeo. Dojila sam ga uz dodavanje dohrane, pa sam pomislila da je možda tako reagirao zbog miješanja tvorničke mliječne formule i mog mlijeka. Cijelu sam noć bdjela nad njim i nisam se usudila zaspati. Idućeg dana bilo je sve u redu, kao da se ono nikad nije dogodilo.

Komedija, drama, očaj i neizmjerna sreća

No to je bio tek početak. Uskoro su uslijedile nove epizode čas komedije, čas drame, trenutaka očaja i trenutaka neizmjerne sreće.

Kad je malenom izbijao prvi zubić (naravno, mi nismo naslućivali da bi mogla biti riječ o zubiću) plakao je dva sata bez prekida. Ja sam ga u panici spremila za Hitnu i izluđivala supruga rečenicama tipa: "Što ako je nešto ozbiljno? Što bi mu moglo biti? Da nije bruh, da nisu grčevi? Kako da znam što ga boli kad mi ne zna reći? Što ćemo sada?".

"Smirit ćemo se i nećemo postavljati dijagnoze. Prestat će, možda je samo pospan!", umirivao me suprug. Ali, utješiti zabrinutu majku nije uopće lagan posao.

Dok smo se tako izmjenjivali u nošenju i ljuljanju, maleni je napokon usnuo i konačno smo nakratko odahnuli. Sljedeće jutro sam prilikom hranjenja žličicom osjetila da zapinjem za nešto i na moje iznenađenje naletjela na prvi zubić. Koje je to ushićenje bilo! Malo drečavo čudo dobilo je svoj prvi zub. Suprug je na to konstatirao ako izbijanje svakog narednog zuba bude popraćeno takvim ekscesom bit će primoran odseliti kat niže.

Dječje bolesti i besane noći

Ali to je bila tek uvertira u nešto još gore i strašnije za nas. Uslijedile su dječje bolesti; viroze s proljevom i povišenom temperaturom, upale grla i uha, kožne alergijske reakcije i slično. Opet besane noći pune strepnje, brige i mantranja "to će proći, bit će sve dobro".

 

Marlena Sviličić | Author: Privatni album Foto: Privatni album

 

Prvi djetetov pad na glavu nismo baš dobro podnijeli. Kad mu je kao u nekom crtiću doslovno iskočila loptica na čelu od udarca, suprug me uvjerio da to ne prestaje rasti, a ja sam sva u šoku izvadila iz zamrzivača smotuljak zaleđenog mesa i pritisnula djetetu na tu izbočinu. Moja bolja polovica me uvjeravala da ću time samo pogoršati stvar, a maleni je vrištao iz svega glasa.

Na našu i djetetovu sreću loptica nije narasla već se smanjivala i već kroz nekoliko trenutaka sinčić je veselo trčkarao kuhinjom nesvjestan prijašnjeg događaja.

Šok - komadić breskve iz kompota

Sljedeći šok je uslijedio kad se moj tada dvogodišnji sin zagrcnuo komadićem breskve iz kompota. Iako sam mu sve uvijek sjeckala na manje komadiće, nekako je mojom nesmotrenošću uspio ugurati više komada u usta, pa se pritom nakašljao i stao bespomoćno hvatati zrak. Užasan osjećaj paralizirao mi je cijelo tijelo. Našom brzom intervencijom uspjeli smo izbjeći scenarij iz noćne more. Breskve u kompotu bile su izbačene iz našeg jelovnika narednih nekoliko godina. Znate li što napraviti ako se dijete počne gušiti komadićem hrane?

Taj živahni dječarac unatoč našoj prvotnoj šlampavosti izrastao je u mušičavog tinejdžera. S troje djece danas smo kud i kamo opušteniji, vještiji, iskusniji, ne damo se lako iznenaditi i izbaciti iz takta, iako klinci uvijek nađu načina da te uzdrmaju. To im je posao, rekli bi stari.

Što bih poručila onima koji će tek postati roditelji? Na primjer, neka se ne srame pogrešaka jer kroz njih će i naučiti. Zatim da ne brinu što mnogo toga ne znaju, jer put roditeljstva je prepun prepreka i učit će usput. Kasnije će imati pregršt materijala da se dobro nasmiju svojim lapsusima.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar žena za sva vremena
    žena za sva vremena

    Mama lijepo objasnila što sve zapravo rade majke kućaniceU društvu često vlada predrasuda da mame koje nisu zaposlene zapravo ne rade puno. Koliko i što sve rade opisala je mama troje djece u iskrenom statusu: Moja žena je nezaposlena. Moja žena je nezaposlena!!! Razgovor između muža i psihologa: -Kako zarađujete za život, g. Rogers? -Radim kao službenik u banci. -Vaša žena? -Ona ne radi. Domaćica je. -Tko pravi doručak za vašu obitelj? -Moja žena, jer je nezaposlena. -U koja se doba budi Vaša žena? -Budi se rano, jer sve mora biti organizirano. Organizira ručak za djecu, brine se da su dobro odjevena i počešljana, da doručkuju, operu zube i uzmu sve potrebno za školu. Budi se sa dojenčetom i mijenja pelene i presvlači. Doji a priprema i užinu. -Kako Vaša djeca dođu do škole? -Moja ih žena odvede u školu jer je nezaposlena. -Nakon što odvede djecu u školu, što radi? -Obično si uzme vremena da razmisli što može još uraditi dok je vani, da ne bi morala prečesto pakirati i raspakirati autosjedalicu, npr. platiti račune ili svratiti u trgovinu. Ponekad nešto zaboravi pa mora ponoviti put, sve s djetetom. Kad se napokon vrati kući, mora nahraniti bebu i opet dojiti, promijeniti joj pelenu i spremiti za spavanje, pospremiti kuhinju a onda će se pobrinuti o rublju i čišćenju kuće. Znate, zato što je nezaposlena. -Navečer, kad se vratite kući iz ureda, što radite? -Odmaram, naravno. Znate, budem umoran nakon cjelodnevnog rada u banci. -A što Vaša žena radi navečer? -Napravi večeru, usluži djecu i mene, opere suđe, još jednom pospremi kuću, pobrine se da je pas vani, kao i da su sklonjeni bilo kakvi ostaci od večere. Nakon što djeci pomogne sa zadaćom spremi ih za spavanje u pidžamama a pobrine se i da je beba u čistoj peleni, da djeci toplo mlijeko, pobrine se da operu zube. Kad je u krevetu, nastavlja se često buditi da bi nastavila dojiti i po potrebi promijenila pelenu dok mi odmaramo. Zato što ne mora ustati na posao.-Ovo je dnevna rutina mnogih žena diljem svijeta, počinje ujutro i nastavlja se do sitnih noćnih sati…I ovo se zove „nije zaposlena“?! Zvanje kućanice nema diplome, ali ima ključnu ulogu u obiteljskom životu! Uživajte sa svojom ženom i cijenite ju, kao i svoju majku, baku, tetku/strinu, sestru, kćerku… Jer njihova je žrtva neprocjenjiva. Netko ju je upitao…Vi ste žena koja radi ili se to jednostavno zove „kućanica“??Odgovorila je:Radim kao supruga kod kuće, 24 sata dnevno…Majka sam,Žena sam,Kćerka sam,Budilica sam,Kuharica sam,Spremačica sam,Gazdarica sam,Šankerica sam,Dadilja sam,Medicinska sam sestra,Fizički sam radnik,Djelatnik sam osiguranja,Savjetnik sam,Tješitelj sam,Nemam godišnjeg odmora,Nemam dozvolu za bolovanje,Nemam slobodnog dana,Radim dan i noć.Na dužnosti sam bez prestanka,Ne primam plaću, a…Bez obzira na to, često čujem frazu:„ali, što radiš po čitav dan?“ Žena je poput soli:Njena se prisutnost ne pamti, ali njena odsutnost ostavlja sve bez okusa.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.