Roditelji Kolumne roditelja 08. kolovoza 2016.

Nevjerojatno mi je da ćemo sljedeće ljeto na more u troje

belobrajdić
Foto: Privatni album
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Trbuh sve više raste, moja cura sve više i jače lupka i udara, sve teže je zaspati i naspavati se, na kraju dana su mi stopala i ruke kao buhtlice. I umjesto da joj je dom pod mojim srcem, moja harambašica si je izabrala za najdražu sobu prostor ispod mojih rebra, tako da osjetim svaki njen pokret … Ljubav boli!

Evo nas nazad u sparnom Zagrebu nakon skoro pa dva tjedna uživanja na moru! Vrijeme je preletjelo i sada već ulazimo u 33. tjedan! I polako/konačno i ja počinjem osjećati "čari“ trudnoće, o kojima sam do sada samo slušala/čitala.

Trbuh sve više raste, moja cura sve više i jače lupka i udara, sve teže je zaspati i naspavati se, na kraju dana su mi stopala i ruke kao buhtlice, a i moje prolazno vrijeme za krug po nasipu se sve više povećava. I umjesto da joj je dom pod mojim srcem, moja harambašica si je izabrala za najdražu sobu prostor ispod mojih rebra, tako da osjetim svaki njen pokret … Ljubav boli!

Vodič kroz trudničke tegobe

Također, nova popratna pojava trudnoće je i nespretnost - u stanju sam hodati po ravnom i samo se spotaknuti, ali bez da za išta zapnem - što svaki put iznova iznenadi i zabavi mog muža! Na moru je bilo divno i sve te "čari“ su se manje osjetile, tako da svakako preporučujem trudnicama da, ukoliko imaju dozvolu doktora, iskoriste ovo ljeto! Nas dvije smo uživale plivati i šetati i svaku večer smo spavale kao bebe!

Trudnoća, more, sunce: što je dopušteno, a što zabranjeno?

Čeka me pripremanje torbe i odabir rodilišta

Na plaži smo se opskrbili sa vodom i voćem i već ove godine nam se povećala "prtljaga“ za na plažu, tako da jedva čekam

belobrajdić | Author: Privatni album Foto: Privatni album

sljedeću godinu kada će nam vjerojatno trebati jedan manji kombi za sve stvari. Nevjerojatna mi je pomisao da ćemo sljedeće godine na more u troje i da se ljetovanje više neće svoditi samo na uživanje na plaži, ležanje, sunčanje i čitanje… Već sljedeće ljeto će se raspored morati prilagoditi našoj curi, no vjerujem da smo spremni na to i da ćemo uživati i u tim novim izazovima.

 

No, sve lijepo brzo proleti, tako da povratak u Zagreb označava i povratak u stvarnost… Ovaj tjedan me čeka rješavanje papira za porodiljni dopust, kupovanje preostalih stvari za bebu i kozmetike te lagano pripremanje torbe za rodilište. Nestrpljivo očekujem i pregled, da vidim kako beba napreduje, iako osjećam da sve više raste (a to se i vidi)! Vidjet ću i očekuju li me u ovom periodu još kakve pretrage… A i vrijeme je za odabir rodilišta.

Moja torba za rodilište i stvari bez kojih nisam mogla

Tako da krećemo na finalne pripreme i onda nam jedino preostaje dočekati našu princezu!

 

GinOps logo | Author: Promo Foto: Promo

 

U nagradnom natječaju portala Klokanica i Poliklinike GinOps Maja je osvojila najbolji tretman za sebe i svoje nerođeno dijete: vođenje trudnoće u Poliklinici GinOps pod stručnim vodstvom prof.dr.sc. Škrablin. Maja će voditi dnevnik kroz cijelu trudnoću, a uz njene kolumne, dr. Škrablin donosi stručni osvrt.

Ulazimo u treće tromjesečje trudnoće

U 28. tjednu trudnoće dijete teži prosječno 1100 grama i dugačko je 25 cm.Koža mu je još uvijek vrlo tanka, crvena i prekrivena tankim slojem sirastog namaza kojeg zovemo verniks. Potkožnog masnog tkiva još uvijek nema. Pluća su već dovoljno razvijena da, katkad i samostalno, no puno češće uz potporu, mogu obavljati funkciju disanja. Oko 90% rođenih mogu preživjeti i normalno se razvijati. Opasnost od, posebice neuroloških oštećenja, u djece rođene u ovoj gestaciji vrlo je visoka.

Krajem 32. tjedna trudnoće fetus već ima 1800 grama i dugačak je 28 cm. Koža je i dalje crvena, tanka i naborana. Potkožnog masnog tkiva još uvijek nema. Nakon poroda, teški problemi s disanjem puno su rjeđi no ranije, no i dalje djetetu je potrebna skrb iskusnog osoblja i većinom bar kratkotrajni boravak u odjelu za intenzivnu njegu. Izgledi preživljenja penju se na oko 97%, još uvijek je velika opasnost trajnog oštećenja, posebice mozga.

Počinje nakupljanje masnog tkiva i zrelost pluća je visoka

Na kraju 36. tjedna gestacije duljina djeteta već je oko 32 cm, a težina dosiže 2500 grama. Započelo je nakupljanje masnog tkiva u potkožju, pa sada koža prestaje biti crvena i naborana, a tijelo djeteta postaje zaobljeno. Zrelost pluća vrlo je visoka i problemi s disanjem nakon poroda u ovoj gestaciji većinom su blagi i prolazni. Opasnost ozbiljnijih neuroloških oštećenja još i dalje postoji, ali su ona rijetka.

Međutim, porod valja izbjeći prije dosizanja pune zrelosti , kad god je to moguće pa i u trudnoća ove gestacije. Dokazano je, naime, da djeca rođena u ovoj, kako kažemo "kasnoj nedonesenosti“ imaju, u usporedbi s ročnima, značajnije češća blaža neurološka odstupanja, više kognitivnih problema, poteškoća u učenju i dosezanju npr.višeg stupnja obrazovanja i slično.

Trudnoću valja, dakle, završiti u terminu, nikako ranije, pa je stoga pažljiv nadzor trudnice neophodan i u ovim tjednima trudnoće. Nastavljamo pratiti rast maternice i promjene na njezinom vratu. Rast maternice odličan je vanjski pokazatelj rasta djeteta, a promjene na vratu maternice odličan pokazatelj opasnosti prijevremenog poroda i tako završenja trudnoće u vrijeme kada je dijete još nezrelo.

Iskustva trudnica: Prerano otvaranje u trudnoći

Ukoliko posumnjamo na poremećaj rasta učinit ćemo procjenu težine djeteta ultrazvukom. Ukoliko opazimo preuranjene promjene na vratu maternice, savjetovat ćemo što više odmaranja, katkad i lijekove za koje pretpostavljamo da mogu "odgoditi“ prijevremeni porod. U trudnica koje imaju rizičnu ili poremećenu trudnoću u ovom ćemo razdoblju trudnoće početi pratiti oksigenaciju djeteta i količinu plodove vode: možemo pratiti kucaje srca djeteta kardiotokografijom i ultrazvukom procijeniti količinu plodove vode. 

Što sve trebate ponijeti u rodilište?

Polako se pripremamo za pojačani nadzor trudnice koji je neophodan u terminu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.