Roditelji 20. listopada 2023.

Kako reagirati i kako se postaviti ako jedan roditelj ne želi više djece, a drugi želi?

Foto: Unsplash
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dvoje ljudi može biti u braku, mogu se voljeti, mogu imati sličan pogled na puno važnih stvari. No, mogu isto tako razmišljati istovremeno vrlo različito o jednoj važnoj stvari – djeci. Iako nije lako, i takvi problemi imaju rješenje…

Kad smo se nekom osobom u bliskom odnosu, vezi, često znamo gotovo sve o toj osobi – želje, planove, strahove. Neke nam stvari ne smetaju, znamo da je tako i nemamo potrebu mijenjati to kod osobe koju volimo (barem ne na početku, hm). No, neke stvari neminovno utječu na vezu i odnose među partnerima, kao, na primjer, želja za djetetom.

Možda te zanima... Ovih 5 rečenica mogle biti promijeniti vaš brak – nabolje, naravno Roditelji

Već na početku veze važno je znati i doznati tu informaciju. To je nešto što može uzdrmati temelje veze. Naravno, neke se stvari s godinama mijenjaju, ali ako partner kaže da izričito ne želi dijete, teško da će se to promijeniti kroz godinu, dvije ili pet. Isto tako, ako kaže da želi samo jedno dijete, ne znači da će se nešto promijeniti nakon što dobijete prvo dijete.

Ako se nađete u situaciji da uistinu jedno od vas želi još djece, a drugo ne, kako se postaviti? Može li se to riješiti? Možete pokušati…

Stvori siguran prostor za razgovor

Otvorena komunikacija je bez iznimke važna za sagledavanje i razumijevanje perspektive druge osobe. Moraš znati točno što želiš prije razgovora, ali pokušaj izbjeći svaku agresivnost. Svakako u razgovoru ističi ono što osjećaš, jer bi to trebalo pomoći ublažiti obrambeni stav i sukob. I pobrini se da se partner osjeća sigurno dok ulazi u raspravu i da je na pravom mjestu za razgovor. Nemoj se upuštati u razgovor nakon svađe, teškog dana kod kuće ili teškog radnog dana.

Započni ovaj težak razgovor s: 'Imam nešto o čemu bih željela razgovarati, je li sada dobar trenutak?' To daje partneru priliku da provjeri svoje osjećaje u vezi velikog razgovora. Ako nije pravo vrijeme, dogovorite drugi trenutak, vrijeme, prostor ili mjesto za razgovor.

Shvati zašto

Postoji razlog zašto se tvoj partner ne osjeća ugodno pri pomisli da ima više djece, jednako kao što postoji razlog zašto ti želiš više djece. Možda jedan partner osjeća financijski pritisak ili se boji prenijeti genetsku anomaliju, pa jednostavno ne može zamisliti zašto bi imao još jedno dijete. Možda se ne osjeća sposobno rješavati probleme i odnose među braćom i sestrama.

U svakom slučaju, važno je u potpunosti razumjeti razloge koji stoje iza svakog vašeg mišljenja. Saznanje zašto se partner tako osjeća možda neće promijeniti mišljenje, ali će svakako dati uvid u širu sliku.

Budi strpljiv(a)

Nije isključeno da se netko može ipak i predomisliti, stoga nemoj prebrzo otpisati sretan kraj. Nemoj pretpostavljati da 'ne sada' ili 'trenutno ne' znači 'nikada'. U skladu s tim, promjena dinamike razgovora također može promijeniti i gledište tvog partnera. Kad nema osjećaja pritiska, svi puno lakše istražujemo svoje osjećaje i osjećaje svog partnera. Možda ćeš primijetiti da se promjena dogodila samo kod partnera, a može je i kod tebe. Važno je ustrajati na tom da želiš bolje razumjeti razloge i uzroke.

Vježbaj zahvalnost

Umjesto da napadaš partnera i tako vrlo lako previdiš pozitivnu stranu vašeg odnosa, pokušaj suosjećati s njegovim brigama. Ne zaboravi da je važno cijeniti pozitivne stvari koje već imate. Provedite malo vremena priznajući prvo što dobro funkcionira u obitelji i u vezi. Važno je ponuditi zahvalnost, uvažavanje i empatiju za ono što već imate.

Razmisli o terapiji za parove

Ponekad, koliko god se trudili, jednostavno ne možete sagledati perspektivu druge osobe ili razgovor uvijek završi svađom. Kada dođete do točke u kojoj više ne možete s poštovanjem razgovarati o toj temi, tada bi moglo doći vrijeme za profesionalnu pomoć. Terapija za parove nudi partnerima priliku da izbace sve svoje misli na siguran prostor.

Trebaš li otići?

Nikada nije lako odlučiti prekinuti vezu, ali nije lako ni odreći se želje za većom obitelji ili važnosti koju ona ima za tvoju sreću. U ovom slučaju partneri si trebaju postaviti sljedeće pitanje: "Mogu li se osloboditi svoje frustracije i ogorčenosti prema partneru kako bismo imali jaku, zdravu vezu punu ljubavi koja napreduje i sretan dom za naše sadašnje dijete(djecu)?"

Nekima je to laka odluka. Oni žele još jedno dijete, njihov partner ne želi i nisu voljni pregovarati. Dok drugi odlučuju pronaći načine da budu ispunjeni u sadašnjem životu ili se nadaju da će se predomisliti kad vide kako njihovo dijete odrasta bez brata ili sestre.

Možda te zanima... U prvoj godini djetetova života par se posvađa čak 2500 puta Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.