Roditelji 21. rujna 2023.

Jesi li ti možda „mama koja proždire“? Evo što bi te moglo otkriti, kaže psihoterapeut

Foto: TikTok snimka zaslona
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Odnos majke i djeteta je jedan od najljepših ikad. Ali može biti i vrlo, vrlo kompliciran. Već su odavno definirani razni tipovi majki, a ovaj psihijatar upozorava na jedan od „opasnijih“.

Postoji li zaista netko kog roditelji nisu u nekom segmentu i na neki način „zeznuli“? Teško, gotovo nemoguće. Zapravo ne postoji način na koji roditelj može izbjeći da baš ni na koji način ne zezne stvar s djecom tijekom tog dugog i teškog putovanja zvanog roditeljstvo… Ljudi smo, to je sasvim razumljivo.

Možda te zanima... Nakon što postaneš majka, postaješ potpuno druga osoba, tvrdi znanost Roditelji

Međutim, postoji određena kategorija majki koje čine malo ili ništa kako bi pokušale ispraviti pogreške koje čine kao majke. Zapravo, zapravo takve majke čine sve što je u njihovoj moći da sve bude što toksičnije. U psihologiji se ovakva mama naziva "mama koja proždire".

Što je mama koja proždire?

U sada viralnom TikTok videu, kreator sadržaja i licencirani psihoterapeut Jim Brillon iznio je znakove prema kojima možeš prepoznati imaš li majku koja proždire ili si to možda i ti. Majka koja proždire je psihološki arhetip koji opisuje majku koja je nadmoćna, kontrolira i manipulira svojom djecom. Ovaj poremećaj osobnosti često se viđa kod osoba s graničnim poremećajima osobnosti ili narcisoidnosti.

Majka koja proždire ne želi da njezina djeca rašire krila i polete. Želi da budu ovisni o njoj, potlačeni i da im stalno treba njihova majka. Ona ih u biti želi “pojesti” cijele kako bi ih držala što bliže sebi, bez šanse da razviju vlastiti identitet.

“To je analitički izraz koji se odnosi na onu stranu arhetipa majke koja je u sjeni. To je netko tko jede svoju djecu psihološki i emocionalno usađujući im krivnju zbog odlaska ili zbog toga što su postali neovisni,” objašnjava Brillon.

@jimbrillon What is a devouring mother? #narcissism #psychology #psychiatrist #mentalhealthmatters #mentalhealthawareness ♬ original sound - Orange County, CA Therapist

Prema Carlu Jungu, utemeljitelju analitičke psihologije, arhetip majke obično se povezuje s kvalitetama kao što su njegovanje, ljubav, suosjećanje i zaštita. No, postoji i arhetip majke koji proždire, koji je "manifestacija negativnih aspekata."

U učenjima Sigmunda Freuda majka koja proždire bila je poznata i kao Edipova majka, ili majka koja se previše približava svojoj djeci i miješa se u njihove živote. U svojim pokušajima da zaštiti svoju djecu, potkopava ih i pokušava ih učiniti infantilnima, zbog čega oni ne mogu odrasti niti postati samostalni.

Koje su osobine majke koja proždire?

Postoji nekoliko znakova da možda imaš majku koja proždire.

“Mama koja proždire je netko tko se boji biti sam, tko će infantilizirati svoju djecu kako bi ih držala ovisnima tako da nikada ne odu. Često će sabotirati obiteljsku terapiju, dječju terapiju. One vrebaju svoju djecu i svoju obitelj, pa čak i prijatelje, te žele imati kontrolu kako bi zadovoljili vlastite emocionalne potrebe,” objasnio je Brillon.

“Mame koje proždiru često su previše zaštitnički nastrojene, kontroliraju, jako su uključene u sve. Možda neće dopustiti djetetu ili tinejdžeru da ima svoje prijatelje. Ne žele da se osamostale,“ kazao je Brillon, te dodao kaok je to stvarno vrlo destruktivan tip osobe.

Mnogi su se prepoznali

Nakon što je njegova analiza postala viralna, komentatori su mu potvrdili da je uistinu u pravu i da postoje takve mame.

“Mama me tjerala da se zaposlim, a onda je dvije godine išla iza mene i odbijala svaku ponudu ili povlačila svaku prijavu”, napisao je jedan korisnik.

Drugi je napisao “Takva je moja majka. Na kraju sam uzvratio. Otišao sam s 18 godina, a još uvijek trpim užasne posljedice s gotovo 34 godine. Ratujem svaki dan.”

“Mama me nikad nije učila kuhati, prati rublje, proračunati, šivati ​​itd. Moja sestra je starija od 55 godina i još uvijek živi s njom. Crkva hvali moju sestru što je ostala”, napisala je jedna komentatorica.

Možda te zanima... Zašto planiram biti zločesta mama i kako ću odgajati kćer Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.