Roditelji Baka i djed 15. kolovoza 2020.

Kako se postaviti kad se baka i djed miješaju u odgoj?

Foto: Thinkstock ;Ponekad roditeljima bake i djedovi mogu proizvesti i malo problema.
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Bake i djedovi važne su osobe u životu djece i neprocjenjiva pomoć roditeljima, ali kako reagirati kad imaju različite stavove o odgoju

Odrastanje uz bake i djedove ima neprocjenjivu važnost za dijete, ne samo kao velika pomoć roditeljima, već provođenje vremena s njima ima pozitivan utjecaj na razvoj djece, ali i na zdravlje baka i djedova. Naime, istraživanja pokazuju da bake i djedovi koji više brinu o svojim unucima i provode više vremena s njima dulje žive. No dolazak djeteta u obitelj često izaziva i neželjene savjete svih članova, a ponajviše baka i djedova koji često prelaze u potpuno miješanje u odgoj.

Glavnu ulogu u djetetovom životu trebali bi imati roditelji, a ne bake i djedovi, smatra psihologinja Natalija Stanković s time da napominje kako su bake i djedovi važni u životu naše djece jer roditeljima često pomažu u konkretnim situacijama.

"Uloga roditelja treba prvenstveno biti jasna samim roditeljima te su oni za nju odgovorni. Roditelj s djetetom ima najintenzivnije razvijenu emotivnu bliskost, za dijete predstavlja model iz kojeg ono uči. Uloga roditelja je da vodi svoje dijete kroz život brinući o njemu, dajući mu smjernice kroz strukturu, osnažuje ga i uvažava u njegovim potrebama i osjećajima. Roditelj donosi odluke vezane uz dijete i općenito ima glavnu ulogu u odgoju djeteta. Ako djedovi i bake preuzimaju roditeljsku ulogu, najčešće dolazi do konflikta koji nikako ne pridonosi zdravom razvoju djeteta. Najbolji je otvoreni razgovor u kojem će roditelji jasno djedu i baki reći kako vide njihove uloge", kaže psihologinja. 

Možda te zanima... 10 stvari koje bake i djedovi ne bi smjeli raditi Roditelji

Što kad bake i djedovi imaju različite stavove o odgoju

Psihologinja je objasnila kako se postaviti prema bakama i djedovima koji imaju različite stavove o odgoju i pokušavaju ih nametnuti unučadi.

"Ponekad, djedovi i bake zbog silne želje da pomognu, čine to na način koji roditeljima možda ne odgovara. S jasno izraženim očekivanjima i naravno zahvalnošću za željom da pomognu, konflikt može biti uspješno riješen. Ukoliko ne postoji dobra volja da se konflikt riješi, nekad je jedino rješenje fizička odvojenost i kontrolirani kontakti. Roditeljstvo je jedna od najzahtjevnijih zadaća i podrška je itekako potrebna. Ukoliko postoje pojedinci u bližoj okolini koji ne samo da ne podržavaju roditelje već ih i obezvređuju, onda je potrebno distancirati se", savjetuje psihologinja.

Možda te zanima... Bake i djedovi zastarjelim uvjerenjima štete djeci? Roditelji

Zanimalo nas je i koje su to vrijednosti koje djeca dobivaju od baka i djedova, odnosno zbog čega i u kojoj mjeri treba dopustiti provođenje vremena s bakama i djedovima ako imaju drugačiji pristup roditeljstvu i odgoju, a psihologinja odgovara kako različitosti u pristupu roditeljstvu i odgoju ne bi trebale biti problem ako se radi o manje važnim stvarima.

"U redu je da djedovi i bake budu utjeha i podrška djeci, da im više popuštaju i udovoljavaju, te im pomažu da lakše prebrode razne razvojne frustracije. Djedovi i bake čuvaju obiteljsku tradiciju i prenose je unučadi. Njihove priče djeci su zanimljive i važne jer sadrže nešto mistično i posebno jer pripada samo njima, odnosno njihovoj obitelji. Nije rijetkost čuti kako se odrasli prisjećaju djedova i baka s velikom ljubavlju i poštovanjem ističući kako im je taj odnos bio vrlo važan. Stoga ako postoji volja i mogućnost, odnos baka, djedova i unučadi treba poticati i obostrano njegovati", smatra.

Možda te zanima... 'Helikopter' bake i djedovi često su roditeljima pravi problem Roditelji
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.