Roditelji 05. srpnja 2021.

Baka otkrila genijalan trik uz koji nikad neće zaboraviti unuka u automobilu!

Foto: Guliver ; Dijete u automobilu
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Videozapis domišljate bake postao je viralan i još nas je jednom podsjetio da dijete nikada ne smijemo ostaviti u autu, čak ni ako se radi o 'samo nekoliko minuta'!

Svake godine, s dolaskom ljetnih vrućina i visokih temperatura, čitamo vijesti iz cijelog svijeta o tragičnim smrtima djece ostavljene same u automobilima. Iako se nekome možda čini da se radi o 'samo nekoliko minuta', važno je ponovno naglasiti kako dijete nikad ne smiješ ostaviti samo u autu, ni uz otvorena vrata ili prozore niti u hladu jer temperatura u autu može doseći 50 stupnjeva za samo nekoliko minuta, a kod djece temperatura tijela raste 3-5 puta brže nego kod odraslih.

Iako se nekome možda čini da se radi o 'samo nekoliko minuta', važno je ponovno naglasiti kako dijete nikad ne smiješ ostaviti samo u autu, ni uz otvorena vrata ili prozore. U prosjeku oko 38 djece godišnje u SAD-u umre od toplotnog udara nakon što ih se ostavi u vrućim automobilima, prenosi Yahoo. Brojne tvrtke osmislile su proizvode koji pomažu roditeljima da se sjete da su njihova djeca u automobilu s njima, prije nego što se odšetaju. U isto vrijeme, roditelji smišljaju jedinstvene načine kako se podsjetiti da je na njihovom stražnjem sjedištu privezan maleni čovjek.

Baka Kristy Wilson odlučila je podijeliti trik kojim se služi kako nikad ne bi zaboravila unuka na stražnjem sjedalu u automobilu. Iako na prvu izgleda pomalo smiješno, baka Kristy vozi samo s jednom cipelom. Kada se parkira, iz automobila izlazi polu-bosa te otvara stražnja vrata, gdje se u autosjedalici, kraj njenog unuka, nalazi druga cipela. 

@pinkjeepgirltx

Tips! Do not forget your infant in the hot car the summer.

♬ original sound - Kristy Wilson

Videozapis je prikupio 8.3 milijuna pregleda. Međutim, kako to obično biva, videozapis je naišao na brojne pozitivne, ali i negativne komentare.

"Kako netko može zaboraviti svoje dijete ... ako jednostavno možete zaboraviti svoje dijete, ne biste ga trebali imati", samo je jedan od negativnih komentara. "Ako ovo trebate učiniti da biste se sjetili svog djeteta, uopće ne biste trebali imati dijete", napisala je žena.

No, neki su podržali baku i naglasili da smo svi mi ljudi koji ponekad griješe. "Nisam roditelj, ali ovo je genijalna ideja s obzirom na iscrpljenost i umor današnjih roditelja. Svi smo mi ljudi", napisala je jedna korisnica.

“Nije stvar u cipeli, ljudi. Riječ je o rutinama. Ako obično nemate dijete u to vrijeme ili tijekom dana na čuvanju, to može biti stvarno opasno ", napisao je jedan tata. “Radije bih gledala ovaj videozapis koji bi nekima mogao biti čudan, nego čitala o tragičnim posljedicama ostavljanja djeteta u vrućem autu", poručila je korisnica TikTok-a.

"Ovo je jako pametno. Tragedije se događaju svaki dan, bez obzira na to koliko volimo svoju djecu", zaključno je poručila jedna žena.

Sindrom zaboravljenog djeteta postoji i može se dogoditi svakome!

Mnogi od nas se nikada susreli s pojmom 'sindrom zaboravljenog djeteta'. Međutim, psiholozi upozoravaju da se svakome može dogoditi. Nažalost, svake godine veliki broj djece strada zbog toga što su bila ostavljena ili zaboravljena - u automobilu za vrijeme ljetnih vrućina.

Sigurno se pitaš, kako je moguće da roditelj zaboravi vlastito dijete. Pa evo nekoliko objašnjenja. U 90 posto slučajeva se radi o djeci do tri godine starosti. A znamo da je to period djetetova života koji je za roditelje najzahtjevniji i najnaporniji te je velika većina kronično premorena i neispavana. Mozak neispavane osobe funkcionira kako i mozak pijane osobe.

Promišljanje o postupcima, logičko zaključivanje i memorija baš i ne funkcioniraju najbolje. Roditelji su i pod stresom zbog brojnih obaveza, koncentracija im je raspršena na sto strana i često moraju raditi više stvari u isto vrijeme. Tada je dovoljno samo malo distrakcije da zaborave na svog mališana. Pogotovo ako dijete spava u sjedalici i ne proizvodi nikakve zvukove koji bi podsjetili roditelja da je ono u automobilu.

David Diamond, profesor molekularne psihologije sa sveučilišta u Južnoj Floridi pokušao je objasniti zašto se to događa ljudima. "Sjećanje je stroj i nije besprijekorno. Naš svjesni um daje važnost stvarima, ali na staničnoj razini naše pamćenje to ne čini. Ako ste sposobni zaboraviti svoj mobitel, potencijalno ste sposobni zaboraviti svoje dijete", objasnio je Diamond koji je u svom istraživanju proučavao povezanost emocija, stresa i pamćenja. Otkrio je da pod nekim okolnostima najsofisticiraniji dio našeg centra za obradu misli može biti talac konkurentskog memorijskog sustava, primitivnog dijela mozga koji je - dizajnom starim poput dinosaura - nepažljiv, neanalitički, glupav.

Diamond kaže da u situacijama u kojima su potrebne poznate, rutinske motoričke vještine, čovjek pretvori bazalne ganglije u neku vrstu pomoćnog autopilota. Kad prefrontalni korteks i hipokampus planiraju naš put do posla, iznimno su efikasni u upravljanju automobilom. Zato ćete ponekad voziti od točke A do točke B bez jasnog sjećanja na put kojim ste prošli, skretanja koje ste napravili ili pejzaža koji ste vidjeli.

Koliko je netko bio brižan roditelj prije ovog događaja, posve je nevažno. “Riječ je o stresu, emocijama, nedostatku sna ili nekoj promjeni u rutini. Ili kombinaciji svega toga. U toj situaciji bazalni gangliji pokušavaju činiti ono čemu služe, a svjesni je um previše oslabljen da im se odupre. Ono što se događa je da se memorijski krugovi u ranjivom hipokampusu doslovno brišu i ponovno ispisuju, kao kod računalnog programa. Ako se memorijski sklop ne pokrene ponovno, primjerice ako dijete zaplače ili ako žena spomene da je dijete straga, to može u potpunosti nestati", zaključuje Diamond za The Washington post.

 

Možda te zanima... Oprez: Temperature u autu mogu doseći vrtoglavih 50 stupnjeva u samo par minuta Vrtić

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.