Roditelji 06. rujna 2024.

4 pogreške koje roditelji rade kad objavljuju fotografije prvog dana škole

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prvi dan škole je uvijek važan događaj koji želimo obilježiti, a fotka je obavezna, i to ona koju možeš podijeliti sa svima, baš kao što želiš podijeliti sreću sa svima. No, to nije sasvim bezazleno.

Fotografija prvog dana škole je apsolutno obavezna. Posebno ona na prvi dan škole prvog razreda. No, ni one kasnije nisu manje važne. Sve dok se naši klinci žele slikati i dok ne odbijaju barem stati mirno pred kamerom, do tad ćemo prikupljati te fotke i dijeliti s drugima svoju sreću – u grupama i na društvenim mrežama.

Da, to je onaj dan kad ti sa svih strana iskaču fotke klinaca s torbama.

Možda te zanima... Francuska zabranjuje objavljivanje fotografija djece na društvenim mrežama? Roditelji

Iako to znamo i inače, postoji cijeli niz razloga zašto ne bi trebalo dijeliti te fotografije na društvenim mrežama. Ma koliko mislili da smo zaštitili svoj profil. Mnogi stručnjaci za sigurnost na internetu upozoravaju da kad jednom objavimo fotografiju, ne možemo ju više izbrisati, odnosno…

„Iako ju možda možete izbrisati, to ne znači da druge kopije ne postoje drugdje“, rekao je Doug Levin, direktor K12 Security Information eXchange, američke neprofitne organizacije koja pomaže u zaštiti školskih okruga od rizika kibernetičke sigurnosti.

U svoje objave na društvenim mrežama mnogi roditelji uključe i ime djeteta, ali i razna obilježja koja pokazuju gdje žive ili u koju školu idu. Tako otkrivaju ne samo kako dijete izgleda, nego i gdje ide u školu.

Evo koje bi stvari trebalo izbjegavati prilikom objave fotografija:

1. Dijeljenje informacija o rutinama ili kućnoj adresi

Objava fotografije iz školske klupe može dati više informacija nego što mislimo. Važno je ne objaviti fotografiju na kojoj su obilježja koja ukazuju na to gdje dijete živi, posebno na kojoj adresi.

2. Dijeljenje pojedinosti o djetetovim interesima

Ono što dijete nosi može otkriti njegove hobije, odnosno u kojem je klubu. Može to biti majica ili bedž ili logo škole.

3. Pokazivanje djetetova lica

Stavljanje emojija preko djetetova lica omogućuje ti sudjelovanje u tom ritualu povratka u školu, a istovremeno bolje čuva djetetovu privatnost, upozorio je stručnjak Levin. Isto tako, može to biti fotografija s leđa.

Naime, fotografije se uz današnje AI alate mogu upotrijebiti za razne svrhe, od kojih mnoge nisi nimalo ugodne.

4. Omogućavanje vidljivosti posta strancima

Iako misliš da je tvoj profil – tvoj profil, često to nije istina. Odnosno, često tvoje objave mogu vidjeti i prijatelji prijatelje i mnogi drugi. Mnogi roditelji imaju na svojim profilima pratitelje koje nikad nisu upoznali. Najbolji je 'recept' pregledati prijatelje i ukloniti sve za koje nam nije ugodno da gledaju naše fotografije.

Još jedna od opcija je objaviti story umjesto fotografije, pa će on nestati nakon 24 sata. Levin je naglasio da objavljivanje na kratkotrajnom kanalu nije 100%-tno jamstvo da netko neće snimiti tu fotografiju u pogrešne svrhe.

Samo mudro, molimo vas!

Možda te zanima... Pobuna tinejdžera: Prekrivaju nos na fotografijama jer ne žele na društvene mreže Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.