18. svibnja 2013.

Rane

Bolest, za alat
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Rane uzrokovane padom ili udarcem mogu biti teže ili lakše. Ovisno o vrsti ozlijeđene krvne žile, krvarenje je jače ili slabije.

Očistite ranu vodom i sapunom nastojeći oprati zemlju, sitan šljunak i komadiće stakla, ako je potrebno ispirući ranu pod slavinom. Ako ste nesigurni odvedite dijete na hitnu pomoć gdje će mu pregledati ranu.

Ako je ozlijeđena arterija, krv koja teče u mlazevima je svijetlocrvena, pritiskanje rane može zaustaviti krvarenje ali ipak treba odvesti dijete u najbližu bolnicu u najkraćem mogućem vremenu.

Provjerite vrijedi li još cjepivo protiv tetanusa koje je vaše dijete primilo; ako ne vrijedi cijepite ga ponovno. Katkada će vaš liječnik propisati i antibiotik.

U slučaju ugriza životinje provjerite je li ona cijepljena protiv bjesnoće. Iz preventivnih će razloga vaš liječnik propisati djetetu antibiotsko liječenje, jer je u tim slučajevima opasnost od infekcije velika.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.