29. svibnja 2013.

Tetanus

Bolest, za alat
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Tetanus je teška zarazna bolest koju izaziva bakterija koja se nalazi u tlu. U zemljama u kojima se provodi sustavno cijepljenje protiv tetanusa od najmlađe dobi, tetanus je praktično nestao.

Ova teška, katkada smrtonosna bolest, očituje se najprije ukočenošću mišića, osobito lica, a u težih oblika bolnim grčevima cjelokupne muskulature. Samo osobe koje nisu cijepljene mogu oboljeti od tetanusa. Cijepljenje se provodi s tri intradermalne injekcije u razmacima od jednoga do dva mjeseca. Docjepljuje se svakih pet godina. Cjepivo je bezopasno, a osigurava 100-postotnu zaštitu.

Pazite na to da se cijepljenje protiv tetanusa redovito provodi. Ako je prošlo više od pet godina, a dijete se ozlijedilo nečistim predmetom (iver, trn, klin) ili ga je ugrizla kakva životinja ili ubo insekt, otiđite što brže k liječniku ili u najbližu bolnicu kako biste ga docijepili.  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.