31. svibnja 2013.

Ugrizi

Bolest, za alat
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako se čine bezopasnima ugrize domaćih životinja ne treba zanemariti.

Zapravo, opasnost od bakterijske infekcije je stvarna. Treba dezinficirati kožu i mjesto ugriza antiseptičkom otopinom i provjeriti je li dijete cijepljeno protiv tetanusa.

Ako dijete ugrize nepoznat pas, psa bi trebalo odvesti veterinaru na pregled, utvrđivanje podrijetla i cijepljenje protiv bjesnoće.

Ugrizi ili ogrebi mačke mogu uzrokovati posebnu infekciju koja se očituje tek nakon nekoga vremena.

Zmijski ugriz

 Rijetki su i događaju se ljeti. Ugriz otrovnice, najčešće na gležnju, izgleda kao dvije crvene točkice, udaljene 5 do 7 mm. Prati ga jaka bol koja onemogućava hod i brz razvoj edema. Nešto kasnije javlja se povraćanje, bol u trbuhu i tegobe u cirkulaciji (ubrzan rad srca, pad tlaka). Dijete treba hitno odvesti u bolnicu gdje će svi navedeni simptomi biti liječeni (liječenje u bolnici je mnogo djelotvornije od protuzmijskoga seruma čije je djelovanje katkada polovično). Također treba provjeriti valjanost cijepljenja protiv tetanusa te po potrebi i to učiniti.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.