05. svibnja 2013.

Mjesečnica (menstruacija)

Bolest, za alat
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pojava mjesečnice, istjecanja krvi iz maternice, znak je završetka puberteta u djevojčice što se obično događa u dobi od oko 12 i pol godina. Menstruacijski ciklusi su često neredoviti prvih dvanaest do osamnaest mjeseci, a kasnije se ponavljaju otprilike svaka četiri tjedna.

Normalna mjesečnica ne traje duže od tri do pet dana, a krvarenje je umjereno. Međutim, vaša djevojčica može tijekom prvih ciklusa imati obilnije, bezbolne gubitke krvi. Postoji opasnost od akutnoga krvarenja ili progresivne anemije. Savjetujte se s liječnikom koji će joj propisati odgovarajuće liječenje.

Neposredno prije, ili za vrijeme mjesečnice, djevojka može osjećati bolove u donjem dijelu trbuha, imati mučnine, glavobolju ili osjećati velik umor. Ovakve se tegobe često javljaju šest do dvanaest mjeseci nakon prve mjesečnice. Do njih dolazi zbog velike sposobnosti maternice da se kontrahira, a te kontrakcije potiče višak prostaglandina.

Prije puberteta gubitak krvi u vaše malene djevojčice mora vas zabrinuti. Jednostavnim ginekološkim pregledom može se utvrditi uzrok.

Katkada nakon rođenja, djevojčice mogu slabo krvariti iz spolovila. To vas ne treba zabrinjavati. To krvarenje prestaje nakon nekoliko dana i nikakvo liječenje nije potrebno.  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.