08. travnja 2013.

Akne

Bolest, za alat
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Akne su bolest kože karakterizirana prištićima koji se nazivaju "sujedice". Dok su komedoni zatvoreni, vršak im je bijele boje. Postaju crni kad se otvore, jer masne tvari (loj) koje sadrže oksidiraju u dodiru sa zrakom.

Akne se najčešće nalaze na licu i gornjem dijelu leđa. Veličina pojedinih prištića može biti poput glavice pribadače ili čak zrna graška. Neke lezije prelaze u apscese ili ciste koje ne prolaze po mjesec dana i duže, zatim se otvore i zarastaju uz stvaranje ožiljka ostavljajući tragove.

Akne se često zovu "mladalačkim" jer najčešće obolijevaju adolescenti. Njihovo je tijelo tijekom puberteta izloženo značajnim hormonalnim promjenama. Izlučivanje lojnih žlijezda se pojačava, a bakterije koje se razmnože uzrokuju lokalnu upalu korijena dlake.

Adolescent koji ima akne treba se ujutro i uvečer umivati medicinskim sapunom ili dermatološkim otopinama predviđenima za takvu kožu. Liječnik će odrediti liječenje prema tipu akni, benzoilperoksidom ili derivatima, vitamina A a katkada i antibioticima. Ne savjetuje se istiskivati sujedice prstima, jer se time pospješuje infekcija i ostaju ožiljci na koži. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.