01. svibnja 2013.

Konvulzije

Bolest, za alat
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Konvulzije su moždani poremećaji koji dovode do nekontroliranih pokreta udova, popraćenih gubitkom svijesti.

Febrilne konvulzije. Vaše dijete dobije vrućicu, problijedi i izgubi svijest. Tijelo mu se ukoči, a oči preokrenu. Nekoliko sekundi kasnije njegove ruke i noge tresu nekontrolirani grčevi. Kriza traje nekoliko minuta. Nakon toga, vraća se k svijesti brže ili sporije i ostaje sanjivo ili zaspi. Febrilne konvulzije su česte u dojenčadi. Sve bolesti s povišenom temperaturom mogu izazvati konvulzije (rinofaringitis, upala uha, bronhitis itd.). Ova vas kriza može jako uplašiti, tim prije što se osjećate bespomoćno. Kako biste snizili djetetovu temperaturu, svucite ga i osvježite desetminutnom kupkom (temperatura vode treba biti 2 °C niža od temperature djeteta). Dajte mu paracetamol. Osim toga, odmah odvedite dijete liječniku. On će provjeriti ima li vaše dijete meningitis. U svakom slučaju, primijenit će liječenje kojemu je cilj spriječiti ponovno javljanje konvulzija.

Konvulzije bez vrućice. Mnogo su rjeđe nego febrilne konvulzije i izazvane su poremećajem u radu mozga. U nekim slučajevima uzrok im može biti hipoglikemija (niska razina šećera u krvi), nedostatak kisika ili meningitis. Međutim, uzrok konvulzija ostaje katkada nepoznat. Dragocjeni podaci mogu se dobiti elektroencefalogramom i CTom. U pedeset posto slučajeva konvulzije se ne ponavljaju. Međutim, ponavljanje konvulzivnih kriza bez vrućice ukazuje na epilepsiju. Vaš će liječnik odrediti primjereno liječenje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.