21. travnja 2013.

Grčevit plač

Bolest, za alat
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Grčevit plač se očituje privremenim zastojem disanja koje se javlja tijekom jačega plača.

Kada se jako razljuti lice vašeg djeteta pocrveni. Disanje postaje nepravilno. Ako je plač zaista jak i grčevit, dijete poplavi (cijanoza), do sljedećeg udisaja može proći toliko vremena da se dijete može onesvijestiti na nekoliko trenutaka, postaje mlitavo, bez snage, oči su mu okrenute i ima nevoljne kontrakcije mišića (kloničke grčeve).

Ma kako prizor bio uznemirujući, grčevit plač je bezopasan, jer nakon nekoliko trenutaka dijete ponovo udahne i dođe k svijesti. Ovakve krize, koje se mogu ponavljati, karakteristične su po tome što su izazvane prijekorom, frustracijom, strahom ili udarcem (padom ili ozljedom čeonog dijela glave, na primjer).

Ako se pregledom utvrdi da je vaše dijete zdravo, osobito u kardiovaskularnom i neurološkom smislu, grčevit plač je posve bezazlen i ne zahtijeva dodatne pretrage. Katkada ti grčevi otkrivaju hipertonus vagusa.

Međutim, najčešće su izraz pretjerane ovisnosti dojenčeta koje ne može podnijeti ni najmanje suprotstavljanje; roditelji su uznemireni, a njihova zabrinutost može pojačati ili produžiti grčevit plač. Liječnik će preporučiti psihološku pomoć usmjerenu na ublažavanje sukoba i suzbijanje grčevita plača djeteta.  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.