Školarci Zdravlje osnovnoškolca 18. svibnja 2013.

Godišnji sistematski pregledi u osnovnoj školi

dječak na pregledu vida
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Liječnik specijalist školske medicine utvrđuje psihofizičko stanje djeteta prije upisa u osnovnu školu, a kasnije se jednom godišnje provjerava visina, težina, vid, zdravlje zubi i kralježnice

Polazak u školu važan je trenutak u životu svakog djeteta. U proljeće, prije jesenskog početka školske godine, provođenje sistematskih pregleda preuzima, prema mjestu stanovanja, liječnik specijalist školske medicine, koji utvrđuje psihofizičko stanje djeteta, što je nužno za donošenje stručne ocjene sposobnosti djeteta da se redovito ili prijevremeno upiše u školu, odnosno da se odgodi, privremeno ili trajno, upis u prvi razred osnovne škole.

Uz uobičajena mjerenja temeljem kojih se ocjenjuje uhranjenost, Snellenovim tablicama, određuje se oštrina vida i ispituje se raspoznavanje osnovnih boja. Pregledavaju se kralježnica i stopala, štitna žlijezda, usna šupljina sa zubalom, srce i pluća. Pregledom spolovila određuje se spolna zrelost, a obavezno je vađenje krvi jer se provjerava hemoglobin te urin.

Cijepljenje i provjera držanja

Djeca se cijepe protiv ospica-rubeole-zaušnjaka, a početkom 1. razreda i protiv difterije, tetanusa i dječje paralize. U 2. razredu cijepe se protiv difterije-tetanusa-dječje paralize. U 3. se napravi screening – visina, težina, provjera vida i raspoznavanje boja, kada se pojavljuje dosta odstupanja od normalnih vrijednosti.

U 4. razredu se opet cijepe protiv ospica-rubeole-zaušnjaka, u 5. slijedi novi veliki sistematski pregled, koji uključuje i predavanje o pubertetu i menstruaciji. Loše držanje, iskrivljena kralježnica, spuštena stopala i kariozno zubalo na ovim se pregledima često utvrde. U 6. i 7. razredu djeca se cijepe, a u 8. se ponovno kompletno pregledavaju. Pritom se, kao i u 5. razredu, nerijetko dijagnosticiraju problemi s kralježnicom ili zubima. Cijepe se zadnji put u osnovnoj školi.

U 1. razredu srednje škole obavezan je sistematski pregled uz predavanja o kontracepciji, spolno prenosivim bolestima i ovisnostima (alkoholu, duhanu i drogama), a u 4. se razredu cijepe.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.