30. travnja 2013.

Ketoza

Bolest, za alat
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Aceton i drugi ketoni stvaraju se u jetri razgradnjom masti u slučajevima kada u organizmu nedostaje glukoze jer je dijete natašte ili se ne može hraniti zbog probavnih smetnji.

Ako dah vašeg djeteta ima miris po natruloj jabuci, ako je umorno, i žali se na boli u trbuhu, te ako lako povraća, ima ketonsku krizu (liječnici je nazivaju "ketoza"). U većini slučajeva bolest je jednostavna i bezopasna. Katkada, ketoza može biti prvi znak šećerne bolesti, jer manjak inzulina onemogućava organizmu da koristi glukozu kao gorivo.

Prisutnost acetona može se lako dokazati u mokraći pomoću test traka koje se bez recepta mogu kupiti u ljekarni, ipak, liječnik je taj koji treba preporučiti daljnje liječenje.

Ketonska kriza liječi se tako da se djetetu dade dovoljno šećera voćnoga soka ili glukosaline (otopine koja sadrži glukozu i sol). Kratki boravak u bolnici potreban je ako dijete stalno povraća i ne hrani se normalno.

Iz preventivnih razloga dijete ne smije biti natašte dulje od jedne noći (osobito ako je mlađe od tri godine), i treba mu davati male količine slatkih pića ako postoje problemi kod hranjenja.  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.