31. svibnja 2013.

Umor

Bolest, za alat
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Umor je stanje koje je teško definirati, jer ga svatko osjeća na sasvim osoban način. Umornu djetetu nedostaje poleta, ne želi se igrati i manje jede. Ili je pak nemirno bez razloga i spava loše.

Naizgled, vaše dijete nije bolesno, nema vrućicu, a vi ne shvaćate zašto se ne osjeća dobro. Najčešći uzrok umora je loš način života, koji se može ispraviti, ili bolest, koja se može izliječiti. (Nema lijeka kojim se može izliječiti umor. Mogu se liječiti samo njegovi uzroci).

Anemija

Čini vam se da je vaše dijete blijedo. Usne i desni bljeđi su nego obično. Nema teka. Brzo se zamara. Sve su to znakovi anemije. Razgovarajte s vašim liječnikom. Sigurno će tražiti da se napravi vašem djetetu krvna slika (analiza krvi u laboratoriju), kako bi utvrdio ima li vaše dijete anemiju i manjka li mu željezo. Željezo je nezamjenjiv sastojak u stvaranju hemoglobina, u crvenim krvnim stanicama koje prenose kisik od pluća do svih stanica u tijelu. Kako bi se nadoknadio manjak željeza koji uzrokuje anemiju, liječnik će vašem djetetu propisati željezo u obliku tableta ili sirupa. Da biste spriječili nastanak anemije, pripremajte vašem djetetu raznoliku hranu (leća, špinat i suhe šljive osobito su bogate željezom).

Bolest

 Iako nema vrućicu, vaše dijete može biti u razdoblju inkubacije neke zarazne bolesti (to je vrijeme koje mora proteći između ulaska mikroba u organizam i prvih simptoma bolesti). Ako niste sigurni o čemu se radi, posavjetujte se s vašim liječnikom koji će pokušati odrediti uzrok umora.

Nedostatak sna

 Spava li vaše dijete dovoljno i u prikladnim uvjetima? Nisu li mu dani u vrtiću i u školi predugački? Ustaje li rano ili liježe kasno? Ne oklijevajte razgovarati o tome s vašim liječnikom.

Psihičke poteškoće

 Vaše se dijete žali na umor iako vaš liječnik tijekom pregleda nije pronašao ni jedan fizički simptom. Budite osjetljivi na ovakav način traženja pomoći: vaše dijete može tako iskazati potrebu za ljubavlju ili ima psiholoških problema. Provodite više vremena s vašim djetetom i pružite mu podršku.  Potraje li umor, a vi se osjećate bespomoćno, savjetujete se sa psihologom.  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.