Jaslice Razvoj u 2. i 3. godini 8644 prikaza 11. srpnja 2018.

10 razloga zašto su temper tantrumi korisni za dijete

Foto: Thinkstock

Iako predstavljaju velik izazov za roditelje, temper tantrumi važan su dio emocionalnog zdravlja i dobrobiti vašeg djeteta

Temper tantrumi kod djeteta jasličke dobi jedan su od najizazovnijih aspekata roditeljstva. Roditelji se često osjećaju bespomoćno kad njihovi mališani leže na podu, udaraju rukama i nogama vrišteći. Međutim, temper tantrumi su važan dio emocionalnog zdravlja i dobrobiti djeteta, a mi vam donosimo deset važnih razloga zašto temper tantrum vašeg djeteta može biti dobra stvar i za dijete i za roditelja.

1. Bolje van nego unutra

Suze sadrže kortizol, hormon stresa. Kada plačemo, oslobađamo svoje tijelo od stresa. Također, plakanje snižava krvni tlak i poboljšava emocionalno stanje, pod uvjetom da je vam voljena osoba blizu kako bi vam pružila podršku. Možda ste primijetili da, kad je vaše dijete na rubu ludila, ništa nije u redu. Ono je ljutito i frustrirano. Možda ste primijetili da je, nakon što prođe oluja, vaše dijete puno bolje raspoloženo.

temper tantrum Možda te zanima... Ima li vaše dijete ispade bijesa? Jaslice

Pomaže ako dopustite svojoj djeci da izbace to iz sebe bez pokušaja prekidanja procesa, kako bi iscrpili te svoje osjećaje. "Plakanje nije bol, nego proces oslobađanja od boli", objašnjava dr. Deborah MacNamara, stručnjakinja za roditeljstvo i autorica knjige Rest, Play, Grow: Making Sense of Preschoolers (or Anyone Who Acts Like One).

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

2. Plakanje može pomoći djetetu u učenju

Postoje mnoge situacije u kojima dijete može doživjeti temper tantrum. Primjerice, igra se s Lego kockama, pa ima izljeve bijesa jer je zapelo u nekom koraku, ali čim to prođe, sjedne i dovrši svoju Lego strukturu. Mnogo je takvih trenutaka, gdje se dijete bori s nečim pa izražava svoje frustracije što mu pomaže da očisti svoj um kako bi naučio nešto novo.

"Učenje je prirodno za djecu baš kao i disanje", kaže Patty Wipfler, osnivačica Hand in Hand Parenting. "Također, kad se dijete ne može koncentrirati ili slušati, obično je to zbog nekog emocionalnog problema koji blokira njegov napredak", dodaje. Istraživanja sugeriraju da dijete mora biti sretno i opušteno za učenje, a izražavanje emocionalnog uzrujavanja dio je tog procesa.

3. Dijete bi moglo bolje spavati

Problemi sa spavanjem često se javljaju jer roditelji misle da je najbolji pristup temper tantrumima zapravo izbjegavanje. Kao posljedica toga, djetetove potisnute emocije se ispoljavaju kad je mozak u mirovanju. Baš kao i odrasli, djeca se mogu buditi po noći jer su pod stresom ili pokušavaju procesuirati nešto što im se događa u životu. Dopuštanje vašem djetetu da dođe do kraja svog temper tantruma poboljšava njegovo emocionalno stanje i može mu pomoći spavati tijekom noći.

ispad bijesa, temper tantrum, plač, dijete Možda te zanima... Savjet stručnjaka: Što napraviti kad dijete ima ispad bijesa? Jaslice

4. Rekli ste 'ne', i to je dobra stvar

Šanse su velike da će vaše dijete imati temper tantrum jer ste rekli 'ne'. Ali, to je dobra stvar! Izgovaranje riječi 'ne' daje vašem djetetu jasne granice o prihvatljivom i neprihvatljivom ponašanju. Izgovaranje riječi 'ne' znači da se ne bojite neuredne i emocionalne strane roditeljstva i da se možete čvrsto držati svojih granica dok još uvijek nudite ljubav, suosjećanje i zagrljaje.

5. Vaše dijete se osjeća sigurnim da vam pokaže kako se osjeća

Temper tantrumi su zapravo veliki kompliment, čak i ako se ne osjećate uvijek tako! U većini slučajeva, djeca ne koriste temper tantrume kako bi manipulirali roditeljima ili dobili ono što žele. Često vaše dijete zapravo prihvaća ne kao odgovor, a temper tantrum je samo izraz toga kako se osjeća zbog toga.

Možete čvrsto stajati pri svom odgovoru i istovremeno suosjećati s njegovom tugom. Uznemirenost zbog slomljenog keksića ili pogrešne boje čarapa je samo izgovor, a ljubav i povezivanje su mu zapravo potrebni.

djevojčica temper tantrum bijes | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

6. Temper tantrumi zbližavaju dijete i roditelja

Teško je možda vjerovati u to, ali samo pričekajte. Vaše ljutito dijete možda neće izgledati kao da vam odaje zahvalnost priznanje što ste tamo, ali ono to čini. Dopustite mu da prođe kroz oluju svojih osjećaja bez da ih pokušavate zaustaviti ili 'popraviti'. Nemojte previše pričati, ali ponudite im pokoju umirujuću i lijepu riječ. Zagrlite svoje dijete, umirit će ga bezuvjetno prihvaćanje i poslije će vam se osjećati još bliskije.

7. Dugoročno pomažu ponašanju djeteta

Ponekad se dječja emocija ispoljava na druge načine, poput agresije, problema s dijeljenjem stvari ili odbijaju surađivati ​​pri jednostavnim zadacima poput oblačenja ili pranja zubi. To su sve uobičajeni znakovi da se vaše dijete bori sa svojim osjećajima. Temper tantrum pomaže djetetu u oslobađanju osjećaja koji bi u suprotnom mogli zatomiti njegovo prirodno, kooperativno stanje.

dijete plače, sladoled Možda te zanima... 7 stvari koje ne smijete raditi kad dijete ima temper tantrum Jaslice

8. Ako se tantrum događa kod kuće, manja je šansa da će se dogoditi u javnosti

Kad djeca požele u potpunosti izraziti svoje osjećaje, često će odlučiti to napraviti kod kuće, gdje osjećaju da su im roditelji više dostupni za slušanje. "Što više tražimo od naše djece da se suzdržavaju od izražavanja emocija, više se napetosti nakuplja unutar njih", kaže Michelle Pate, instruktorica za roditelje i voditeljica programa Hand in Hand Parenting iz Oregona. Što češće nađete vremena i prostora za slušanje svog djeteta kod kuće, tim manje zatomljenih emocije će ono nositi van sa sobom.

9. Dijete radi nešto što su mnogi zaboravili raditi

Kako vaše dijete raste, sve manje će plakati. Djelomično je to zbog sazrijevanja i toga što je naučilo regulirati svoje emocije, a djelomično zato što se naučilo 'uklopiti' u društvo koje ne prihvaća izražavanje emocija. Kad se odrasli naljute ili živciraju, to je često zato što im je potreban dobar ispušni ventil. Nemojte oduzeti svom djetetu privilegiju i užitak izražavanja emocija dok one još imaju slobodan protok.

Možda te zanima... Zašto djeca lupaju glavom u zid ili pod? Jaslice

10. Temper tantrumi imaju učinak iscjeljenja i za roditelja

Kad ste prisutni tijekom djetetovog temper tantruma, u vama to budi burne osjećaje. Kad ste vi bili mladi, vaši roditelji možda nisu slušali vaše izljeve emocija i suosjećali s vama. Temper tantrum vašeg djeteta može izazvati sjećanja na to kako su vas tretirali, a toga možda čak nećete biti ni svjesni. Roditeljstvo može biti put iscjeljenja za vaše vlastite emocije kad dobijete podršku i priliku da se i vas sasluša.

Constance Hall Možda te zanima... Mama objasnila zašto 'samo sjedi' kad dijete ima ispad bijesa Jaslice

Nakon emocionalnih trenutaka s vašim djetetom, odvojite vrijeme za vježbanje vlastitog samopouzdanja, razgovarajte s prijateljem, dobro se nasmijte, a možda i sami plačite. Potrebna je praksa kako bi bili u mogućnosti ostati mirni, ali uspjet ćete!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.