18. prosinca 2013.

Ispunite anketu o stavovima i navikama unosa vitamina!

voće
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kakvi su vaši stavovi o uzimanju vitamina? Koliko često konzumirate preporučenih pet obroka voća i povrća, a koliko često posežete za vitaminskim dodacima prehrani?

Portal Zdrava Krava organizira anketu o stavovima i navikama unosa vitamina u hrvatskoj online populaciji. Odvojite nekoliko minuta, ispunite anketu i sudjelujte u malom istraživanju. Provođenje ankete podržava Ministarstvo zdravlja.

Kakvi su vaši stavovi o uzimanju vitamina? Koliko često konzumirate preporučenih pet obroka voća i povrća, a koliko često posežete za vitaminskim dodacima prehrani? Vaše je mišljenje važno.

Kliknite ovdje i ispunite anketu

Za imunitet je ključan vitamin D

Sredina veljače je i zima je pokazala zube, nedostaje sunca, siromašna je prehrana, a potrebe za vitaminom D su velike. Tijekom zime većina nas zbog nedostatka sunca pati od deficita vitamina D, a nadoknaditi ga možete obilnim unosom mliječnih proizvoda. Ignac Kulier, dr.sc. za portal Zdrava Krava objasnio je važnost D vitamina u prehrani.

Često se zaboravlja da je to vitamin s daleko najvećom paletom djelovanja u organizmu, a zanimljivo je i da najviše bolesnih stanja nastaje upravo zbog njegova deficita.

Dovoljno je spomenuti kako milijardu ljudi pati od deficita ovog vitamina.Oni izbjegavaju sunce zbog straha od melanoma, a s druge strane bez sunca - nema vitamina D. Nažalost, ljudi prihvaćaju logiku - bolje bez vitamina D nego rak kože (melanom) što je naravno potpuno pogrešno. Sunce liječi, ali sunce i ubija. Pa što izabrati?

Tri najvažnija izvora D vitamina

Postoje 3 najvažnija prirodna izvora D vitamina; sunce, obogaćeno mlijeko i mliječni proizvodi i riba odnosno riblje ulje posebno riblje iz jetre bakalara. Budući da ribu jedemo rijetko na taj izvor možemo zaboraviti što znači da ostaje mlijeko i mliječni proizvodi te eventualno jaja. Teško je privoliti djecu na skupe kapsule ribljeg ulja, a kamoli odrasle osobe. Što je manje sunčanja i što se manje konzumiraju namirnice koje ga sadrže, to je više deficita vitamina D.

Koji su najbolji prirodni izvori D vitamina:

  • Ulje jetre bakalara 1360 i.j./100 g
  • Losos 360 i.j./100 g 
  • Sardina 250 i.j./100 g
  • Tuna 200 i.j./100 g
  • Mlijeko 98 i.j./100 g
  • Jaja 20 i.j./100 g

Kada se radi o uzimanju D vitamina iz bočice, odnos količine koji uzimaš u internacionalnim jedinicama i onaj koji se očekuje u krvnom serumu je sljedeći: 2000 i.j. - toliko je potrebno konzumirati kako bi se u krvi osigurala razina od 20 ng/ml. Ukratko, da bi se osigurala optimalna količina bilo bi potrebno 4000-5000 i.j.  Zato treba pažljivo čitati naputke.

Anketu o važnosti vitamina ispunite ovdje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.