Kakvi su vaši stavovi o uzimanju vitamina? Koliko često konzumirate preporučenih pet obroka voća i povrća, a koliko često posežete za vitaminskim dodacima prehrani?
Portal Zdrava Krava organizira anketu o stavovima i navikama unosa vitamina u hrvatskoj online populaciji. Odvojite nekoliko minuta, ispunite anketu i sudjelujte u malom istraživanju. Provođenje ankete podržava Ministarstvo zdravlja.
Kakvi su vaši stavovi o uzimanju vitamina? Koliko često konzumirate preporučenih pet obroka voća i povrća, a koliko često posežete za vitaminskim dodacima prehrani? Vaše je mišljenje važno.
Kliknite ovdje i ispunite anketu
Za imunitet je ključan vitamin D
Sredina veljače je i zima je pokazala zube, nedostaje sunca, siromašna je prehrana, a potrebe za vitaminom D su velike. Tijekom zime većina nas zbog nedostatka sunca pati od deficita vitamina D, a nadoknaditi ga možete obilnim unosom mliječnih proizvoda. Ignac Kulier, dr.sc. za portal Zdrava Krava objasnio je važnost D vitamina u prehrani.
Često se zaboravlja da je to vitamin s daleko najvećom paletom djelovanja u organizmu, a zanimljivo je i da najviše bolesnih stanja nastaje upravo zbog njegova deficita.
Dovoljno je spomenuti kako milijardu ljudi pati od deficita ovog vitamina.Oni izbjegavaju sunce zbog straha od melanoma, a s druge strane bez sunca - nema vitamina D. Nažalost, ljudi prihvaćaju logiku - bolje bez vitamina D nego rak kože (melanom) što je naravno potpuno pogrešno. Sunce liječi, ali sunce i ubija. Pa što izabrati?
Tri najvažnija izvora D vitamina
Postoje 3 najvažnija prirodna izvora D vitamina; sunce, obogaćeno mlijeko i mliječni proizvodi i riba odnosno riblje ulje posebno riblje iz jetre bakalara. Budući da ribu jedemo rijetko na taj izvor možemo zaboraviti što znači da ostaje mlijeko i mliječni proizvodi te eventualno jaja. Teško je privoliti djecu na skupe kapsule ribljeg ulja, a kamoli odrasle osobe. Što je manje sunčanja i što se manje konzumiraju namirnice koje ga sadrže, to je više deficita vitamina D.
Koji su najbolji prirodni izvori D vitamina:
- Ulje jetre bakalara 1360 i.j./100 g
- Losos 360 i.j./100 g
- Sardina 250 i.j./100 g
- Tuna 200 i.j./100 g
- Mlijeko 98 i.j./100 g
- Jaja 20 i.j./100 g
Kada se radi o uzimanju D vitamina iz bočice, odnos količine koji uzimaš u internacionalnim jedinicama i onaj koji se očekuje u krvnom serumu je sljedeći: 2000 i.j. - toliko je potrebno konzumirati kako bi se u krvi osigurala razina od 20 ng/ml. Ukratko, da bi se osigurala optimalna količina bilo bi potrebno 4000-5000 i.j. Zato treba pažljivo čitati naputke.