Grizli hvala ti sto si odvojila vremena napisati mi par recenica koje su mi malo pomogle. Znam da nasim mrvicama nije bilo sudjeno i to ce me uvijek boljeti. Ja imam jedan spontani iza sebe i on je srusio sve moje snove. Ja sam jako pozitivna i energicna osoba koja je uvijek nasmijana ali ja se pitam dali cu ikad vise moci biti takva osoba kao i prije. Svaka cast tebi na tvojoj snazi koju ti je Bog podario da sve to izdrzis sto ti se nazalost desilo. I ja cu biti bolje nadam se,ali do tada, moj svijet jos uvijek stoji..
Gle i ja sam pozitivna i uvijek za salu, i mogu ti rec da te osobine su mi i pomogle da krenem dalje. Prvi put sam sve zatvorila u sebe i pogrijesila sam, nakon drugog sam otvoreno pricala sa muzem i bio mi je najveca moguca utjeha. Nasla sam si moje rame za plakanje u prijateljici jednoj koja je imala groznih situacija u zivotu i to mi je full pomoglo. Isla sam zadnji put i na razgovor kod psihologa nije bio od neke ogromne pomoci al bar me naucio kako se nositi s tim. Pusti nek prodje vrijeme.meni je nakon drugog trebalo 2 mj da se vratim u svoju kozu, a muz me pustio, trebala sam vrijeme za sebe, isplakala dusu i srce. Jedina utjeha mi je uvijek da su moje mrvice negdje gore sa mojim tatom i znam da su sigurne uz njega. To su nasi andjelici!
Pozdrav svima. Imala sam tri spontana pobacaja. Svi su se desili do osme nedelje trudnoce. Nakon prvog odradila sam nalaze: trombofilija, stitna, OGTT, torch, briseve itd. Imam urodjenu tromb. PAI 1 4g-5g, intoleranciju na glukozu, povecan TSH i negativna sam krvna grupa. U toku druge i trece trudnoce bila sam pokrivena svom mogucom terapijom (kleksan, eutirox, siofor... ) i udarila rogam posle svakog spontanog ali opet se desilo isto. Oko pete nedelje pojavi se smedje-rozi iscjedak i bolovi. Nakon druge propale trudnoce biopsija je ukazala samo na trombofiliju. Treca se zavrsila prirodnim putem. Ja vise ne znam sta da radim. Doktori mi kazu samo da se to nije trebalo desiti. Imam jos da odradim histeroskopiju, a oboje kariotip. Postoje li jos neki dodatni nalazi da ste radile? Hvala
Anaaa, ja sam kao i ti imala 3 spontana pobacaja. Imam nadjene neke trombofilijske faktore i povisena antifosfolipidna antitijela, drugo sve ok. Meni nikad nisu otkrili uzroke spontanih, isto je uvijek plod stao s rastom u 8. tjednu. Ovo sto kazes i sama, odradite jos kariogram, i ja sam isla na histeroskopiju, bilo je sve ok. Eventualno muz neka napravi spermiogram i bakterioloski ejakulat, ako je sve ok time je rijesno 50% problema.
Takodjer sam u 3. trudnoci uzimala heparin, ali nije pomoglo. Evo sad sam 4. put trudna, uzimam heparin i duphastone, sad je sve ok. Kao sto vidis, nema pravila :)
S tim da sam uzimala klomifen za bolju ovulaciju i kvalitetniju jajnu stanicu, mozda je to pomoglo :)
Teta90, hvala puno. I ja sam koristila klomifen i duphastone drugi i treci put. Uradicemo sve ovo prvom prilikom. Kada si pocela sa inekcijama? Ja sam drugi put cim sam vidjela pozitivan test, a treci put i ranije. Koliko budem srecna kad vidim pozitivan test toliko me savlada strah, tuga itd... Zelim ti sve najbolje. Lakse mi je kad procitam da je pored svega toga nekome poslo za rukom. Ako jos neko procita, molim vas, pisite.
Anaaa, i treci i cetvrti put od plusa na testu, od 4+nesto vec. Isti dan vadila betu pa su mi po pozitivnom nalazu dali heparin. Rekli su da prije nije potrebno.
Javila sam se da znas da nisi sama i jedina kojoj se to dogodilo, strah uvijek postoji prije slijedece trudnoce, ali zelja za djetetom je jaca :)
Ja sam si ovaj put stavila u glavu da ako se nesto dogodi ja za to nisam kriva i nisam nicime mogla utjecati na to (jer sam se prije uvijek krivila) i uspjelo nam je :)
Sretno s pretragama, dajte si vremena i neka slijedeci put uspije! 😘
Anaa zao mi je prije svega sto si sve to dozivjela. Kao sto kazes najbolje da napravite kariogram da nije sto genetski. Mene su to poslali raditi nakon 3.spontanog. Nazalost ja sam dozivjela i 4., ali nadam se da ce tebi 4.trudnoca biti uspjesna kao Teti. Ja imam samo pai-1 tako da meni nista osim andola 100 i duphastona nisu dali, uz recenicu to vam je losa sreca bila. Moj muz je uz spermiogram radio jos hormone stitnjace i spolne hormone sto utjece na kvalitetu spermija. Sretno Anaa i da sto prije imas ostvaris uspjesnu trudnocu.
Hvala vam. I ja sam samo pai1 i hematolog iz BL mi je rekao da nema potrebe za terapijom. Medjutim, moj ginekolog predlagao je terapiju kleksanom 4000,jednu inekciju na dan jer je bilo vec takvih slucajeva i taj kleksan se pokazao kao dobar. Ja sam ih sebi udarala i kupovala sama. Grizli, jesi li radila histeroskopiju? Takodje i ja tebi zelim sve najbolje i da sto prije uspijes.
Nisam to radila, nisu cak ni predlozili mi to jer kao sve je u redu na uzv iako ne mora znaciti da na tome je isto ok. Jeri heterozigot ili homozigot?
Grizli, odakle si? Ja idem privatno u kliniku Balic u Tuzli. Ja sam heterozigot za PAI1. Ne mora se sve vidjeti na UZ. Ni ja jos nisam radila histeroskopiju ali planiram jer moze biti nekih pregrada unutra i sl, koje se nisu vidjele, a koje smetaju. Jesi li radila OGTT, stecene trombofilije, stitnu zlijezdu? Ja sam uradila sve osim kariograma i te histeroskopije. Kad je dr vidjela da ne ide iako sam bila pod terapijom predlozila mi je to. Uradicu i to pa cemo da vidimo.
Sortiraj odgovore
Najstariji