RADNO PRAVO

Sortiraj odgovore

Najstariji
  • Najnoviji
  • Najstariji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Stelle123
    11. Lipanj 2019. 19:02

Ima li ovdje neka pravnica koja se razumje u radno pravo? U kojem momentu je trudnica zasticena po radnom pravu od mogucnosti otkaza, promjene radnog mjesta, place? Treba li nesto sluzbeno poslati?

url=https://lilypie.com]

• Slavujak
    18. Lipanj 2019. 13:24

Stelle123, zaštićeni ste odmah po sili zakona. Poslodavca je potrebo obavijestiti o trudnoći s potvrdom vašeg ginekologa, nije propisan rok, možete sami odluciti kada. Ako radite na opasnim poslovima, možete tražiti da vas rasporedi na druge. (čl. 30. do 36. Zakona o radu). Da ne duljim, ima još dosta toga u Zakonu o rodiljnim i roditeljskim potporama, pa slobodno pitajte konkretno što vas zanima. Npr. Imate pravo na slobodan dan za preglede, stanku za dojenje 2 sata dnevno itd.

• Kengurica
    18. Lipanj 2019. 13:34

Da li ukoliko u 2019. nisam koristila godisnji odmor od 2019., vec samo stari, a od ozujka sam na komplikacijama koje cu sad prekinuti na 5 dana zbog koristenja starog godisnjeg imam pravo na regres? Ako sam dobro shvatila nemam, imala bih da koristim bovi GO.

18. Lipanj 2019. 14:29

Regres ti nema veze s godisnjim, meni je ostalo godisnjeg od prosle god i imam cijeli novi tj od 2019 i ne planiram prekidati komplikacije radi godisnjeg i dobila sam regres normalno

Frajla
    18. Lipanj 2019. 15:25

Kengurica

Da li ukoliko u 2019. nisam koristila godisnji odmor od 2019., vec samo stari, a od ozujka sam na komplikacijama koje cu sad prekinuti na 5 dana zbog koristenja starog godisnjeg imam pravo na regres? Ako sam dobro shvatila nemam, imala bih da koristim bovi GO.

Dobro se raspitaj za to prekidanje komplikacija, koliko znam to ti totalno srusi prosjek (ako ga imas). Jer da bi ga izracunali trebas imati isplate u 2 mjeseca u zadnjih 6 mj. A komplikacije su na teret hzzo, pa se ne racunaju pod isplate.... je da ce ti tih 5 dana propasti, ali ako ces zbog toga primati manje prvih 6 mj ne isplati se bas...

Frajla
    18. Lipanj 2019. 15:31

ayla

Regres ti nema veze s godisnjim, meni je ostalo godisnjeg od prosle god i imam cijeli novi tj od 2019 i ne planiram prekidati komplikacije radi godisnjeg i dobila sam regres normalno

Mislim da ovo ovisi o firmi (kolektivnom ugovoru) 🤔
    Pogotovo kod privatnika. Regres, bozicnica i sl nisu zakonska obveza poslodavca, nego njihova "dobra volja"....
    Ayla, neznam koliko ti je ostalo starog go, ako je puno mozes na zimu stopirati porodiljni, iskoristiti go od 2018 i dio 2019 (porodiljni se  mislim mora prekinuti na min 30 dana) i onda opet nastaviti porodiljni. Cisto da ti ne propadne ako ti je puno ostalo, a isti ti vrag hoces na go odmah iza porodiljnog ili tako u sredini, mislim, isto si dugo sa djetetom. Samo treba vidjeti kako je onda za naknadu dalje, jel ide opet prosjek ili se nastavlja kao sto si imala

• Kengurica
    18. Lipanj 2019. 16:09

Teta u HZZo mi je rekla da ako je tako na par dana prekid da ne moram nositi novi prosjek, ali ako bih bila duze onda da ce mi se srusiti prosjek jer bih morala novi prosjek nositi pa bi mi komplikacije usle u njega. Nadam se da mi nije krivo rekla. Bas ona kojoj predajem doznake.

• Kengurica
    18. Lipanj 2019. 16:12
    Ovo sam na webu pronasla
    Ovo sam na webu pronasla

Lucy_
    18. Lipanj 2019. 16:16

Kengurica, da se samo kratko nadovežem.. Ja kad sam nosila sad doznake početkom mjeseca, nosila sam za 4.mj i za 5. (4.mj. sam zakasnila predati 🙈) imala sam obračune za oba, jer sam imala prekid između ta dva. I teta kojoj dajem doznake uzela je samo obračun iz 4.mj. jer nije bio prekid veći od 30 dana.. 

18. Lipanj 2019. 16:24

Frajla

ayla

Mislim da ovo ovisi o firmi (kolektivnom ugovoru) 🤔
    Pogotovo kod privatnika. Regres, bozicnica i sl nisu zakonska obveza poslodavca, nego njihova "dobra volja"….
    Ayla, neznam koliko ti je ostalo starog go, ako je puno mozes na zimu stopirati porodiljni, iskoristiti go od 2018 i dio 2019 (porodiljni se mislim mora prekinuti na min 30 dana) i onda opet nastaviti porodiljni. Cisto da ti ne propadne ako ti je puno ostalo, a isti ti vrag hoces na go odmah iza porodiljnog ili tako u sredini, mislim, isto si dugo sa djetetom. Samo treba vidjeti kako je onda za naknadu dalje, jel ide opet prosjek ili se nastavlja kao sto si imala

Ma 2,3 dana mi ostalo ni nezz al nemislim prekidati i da je nezz koliko nekad propada nikakve koristi ni od njega

• Uključi se u raspravu, znaš da želiš!

Zdravo! Čini se da uživate u raspravi, ali još se niste prijavili na račun. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.