Roditelji Tatina zona 25. rujna 2022.

Simptomi trudnoće kod muškaraca su stvarni - i oni imaju svoje ime

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Couvadeov sindrom, koji se kod muškaraca tijekom trudnoće smatra i "bolom suosjećanja", ima širok raspon mogućih simptoma, od kojih neki mogu biti ozbiljni. Njega je doživio i Christopher Dale koji je za portal Parents opisao svoje iskustvo. Njegovo pismo prenosimo u cijelosti.

Kao ponosni, ali nespremni budući otac, u ožujku 2016. godine pohađao sam prenatalni tečaj. Negdje između lekcija o previjanju i podrigivanju, iznenada mi se vid izobličio i nisam mogao vidjeti instruktora. On i moj vid su nestali. Deset dana kasnije rodio se Nicholas.

Možda te zanima... Tata se osjeća posebno i važno, kad pored mame bebač odabere tatu za maženje i pomoć Roditelji

Odjednom sam imao dva nova, hitna posla: čuvanje sina i istraživanje zašto sam djelomično oslijepio, premda na nekoliko minuta. S obzirom na glavobolju koja je također bila prisutna, zaključio sam da se radi o očnoj migreni, čiji simptomi mogu uključivati ​​privremenu sljepoću. No, bio sam neugodno iznenađen kad mi je, nakon naknadnog CT pregleda, moj oftalmolog predao izvještaj s naslovom Lacunar Infarct. Što je, molim te, to?

 | Author: Guliver Foto: Guliver

"Imali ste mali moždani udar", rekao je.

Lagani moždani udar može biti, kako je rekao moj neurolog, "hitac upozorenja". Srećom, od onda je prošlo četiri godine, ja sam prošao kroz razne medicinske timove iz neurologije, oftalmologije, kardiologije i hematologije, ali on se nije vratio, a nalazi su svi bili u redu.

Ostaje samo pitanje: Zašto je onda zdravi 37-godišnjak imao moždani udar? I ono čemu se moj doktor vraćao: "Je li se u tadašnjem periodu života događalo nešto stresno?"

Možda te zanima... Kakav tata, takav sin: 'Ujak Jesse' sa sinčićem se našalio u vezi svoje kose Roditelji

Očigledno se osam i pol mjeseci trudna supruga s prethodnim pobačajem može smatrati situacijom koja izaziva povećani stres kod nekoga. Kada sam to rekao doktoru, on mi je odmah rekao za Couvade sindrom ili mušku psihološku trudnoću.

Od suosjećanja do empatije

Prema klinici Mayo, Couvade sindrom javlja se kada inače zdravi muškarci, čije partnerice očekuju novorođenče u skorije vrijeme, imaju simptome povezane s trudnoćom. 

Njegove fizičke manifestacije mogu uključivati ​​mučninu, žgaravicu, bolove u trbuhu ili nadutost, probleme s disanjem, grčeve u nogama, bol u leđima, iritaciju mokraće ili genitalija i, neobično, zubobolje, dok se psihološki simptomi kreću od smanjenog libida i nemira do tjeskobe i depresije. Nadalje, mišljenja se dramatično razlikuju u pogledu toga koliko je muškaraca pogođeno simptomima povezanim s Couvadeovim sindromom. 

Stručnjaci za mentalno zdravlje razmotrili su niz hipoteza, od muške ljubomore zbog nemogućnosti nošenja djeteta do moguće krivnje zbog toga što smo mi 'uzrok' transformacije naše partnerice koja fizički sama nosi svu težinu djeteta i poroda na sebi. Nadalje, jedna psihosocijalna teorija ukazuje na marginalizaciju muškaraca tijekom trudnoće žene, društvenu podjelu spolova pri kojoj „žene imaju rodiljsku karijeru“, dok su očevi' oslobođeni' nje. 

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Teorija privrženosti sugerira da što se muškarac više priprema za očinstvo - uključujući sudjelovanje u prenatalnim satovima - to je vjerojatnije da će doživjeti simptome Couvade sindroma. I unatoč nedostatku istraživanja posvećenih ovoj temi, čini se da ovaj sindrom također ima određenu povezanost s fluktuacijama određenih hormona, uključujući razinu testosterona, tijekom trudnoće partnera. Puno je i drugih teorija, bez jasnog medicinskog konsenzusa. 

No, zašto neki muškarci imaju simptome Couvade, dok drugi ne, nije jednostavno odrediti, odnosno okolnosti su previše različite za jedinstvenu dijagnozu koja će odgovarati svima.

"Couvade sindrom definitivno je višefaktorski", kaže Joyce E. Gottesfeld, ginekologinja iz Denvera. "Ljudi imaju različit život i različite stresore, a neki su muškarci možda osjetljiviji na hormonalne promjene koje može prouzročiti trudnoća partnerice."

Bez obzira na podrijetlo ovih stresora, moje iskustvo sugerira da period pred očinstvo može biti izuzetno stresan. I premda je moj mali moždani udar doista neobičan, sigurno postoje i drugi slučajevi zastrašujuće žestokih simptoma Couvadeova sindroma. 

Možda te zanima... Tata smislio kako u isto vrijeme malo odspavati i čuvati djecu Roditelji

Doktorica Gottesfeld nadalje smatra da Couvadeov sindrom ne mora prestati nakon poroda partnerice. "Što se tiče simptoma povezanih s Couvadeom, ono što sam najviše primijetila je zapravo postporođajna depresija, jer i trudnica i njezin partner imaju slične stresore, posebno uskraćivanje sna i velik osjećaj odgovornosti", kaže ona. 

I unatoč nedostatku konsenzusa oko porijekla i rasprostranjenosti Couvade sindroma, medicinska se zajednica slaže u jednom pojmu: kada je riječ o nečemu što je ovako loše definirano i komplicirano - komunikacija je ključna. "Važno je dati do znanja partnerici kako se osjećate, isto kao što je važno da i ona kaže što ona misli i osjeća. Komunikacija pomaže u ublažavanju zabrinutosti i otvaranju prema rješenjima, a ona je ujedno i prilika za usmjeravanje partnera da potraži liječničku pomoć ako su simptomi posebno zabrinjavajući", zaključila je Gottesfeld.

Možda te zanima... 10 znakova da će tvoj partner biti dobar tata Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.