Lavica dobro nam dosla! Za smedjarenje ce ti nasa Lonmi rec sve sta trebas znati 😅 a sto se bolova tice, tu sam, prvi put u zivotu sam na bolovanje isla jer sam mislila da ce mi otpast jajnik, 3 dana za redom, mislila sam si kakva ce menga tek bit kad je pms ovako opak..
Menga nikad nije dosla, pms ima oko 800,900grama i upravo mi je rebro odlomio.
Cestitam, izdrzi prva tri mjeseca, meni bila najdulja, poslije je sve nekako lakse. 🤩
.
Komentar frendice nakon poroda - samo cu ti rec da si zamislis filing da moras na wc, number 2 a kamion je u tebi. Guzica boli. - ja sam mislila da me prca zena dok niste sad napisale. Smijala sam se. Proslo me sad.
EmEn valjda je imala iskustvo da zene padaju dolje od bolova i vriste a ti si sva cool bila. To nije nikakvo opravdanje naravno, daleko od toga, samo si mislim sta jednoj zeni prodje kroz glavu u toj situaciji.. nekad valjda treba i dramit malo da privuces paznju, bezveze. Nego, kak si ostala tak kul i pristojna? Joga, droga, odgoj, karakter? Udijeli sestro!
Zara drago mi je za dobar nalaz i nemoj ići - nije mi bila namjera savjetovati niti iznositi/potaknuti loše priče kojih uvijek ima, ali sva sreća u manjem postotku od lijepih
Znam da ako krene prirodno to je to, a isto tako znam da se neke stvari mogu spriječiti - pogotovo ako govorimo o krivoj procjeni ili zakašnjeloj reakciji
Takve stvari nemam namjeru napismeno davati u obliku plana poroda - ali da je to nešto što svaka od nas želi izbjeći je - kad krenem u trudničku s doktorom koji će mi biti na porodu ću razgovarat i s njim dogovoriti sve - i to je jedna prednost manje sredine gdje barem znam tko će me poroditi
Želim da svaka od nas ima porod onakav kakav želi
Etruzi čestitke na curici i svima na dobrim pregledima
NevaEva hvala ti puno! 😊 isla sam googlati malo odma da vidim o cemu se radi. Jos ne panicarim, nadam se da ce i dalje ostati tako kako je ili jos bolje da ce i ta zila doci u svoju "normalu". Ugl sad mi je jasno zasto pise da gin treba pratiti rast bebe. Onda ce vjerojatno svaki put sad raditi uzv. Tu je pod normalno 3x uzv. Na pocetku mi je svaki put radila uzv zbog prosle biokemijske i utrice mi dala odma na pocetku trudnoce, vidi da je sad sve ok pa me predzadnji put pitala dal zelim uzv radit i to je naplatila 30 eura. Zadnji uzv je bio taj 2 veliki pregled gdje je sve mjerila..zato me slala sad srce provjeriti i hvala bogu sve u redu! 🙂 vec duze me prate misli da cu se ranije porodit..nadam se da sam u krivu, a ako se vec i mora desit samo da bude sve u redu. 🙏
Zara osjecas se napadnuo kao lijecnica ali nitko ovdje tako ne misli o tebi...ima puno dokt koji su stvarno super, dobri, dragi, savjesni i koji stvarno vole svoj posao. Isto tako postoje i ovi drugi. U svakom poslu je tako i to je tako. Ali npr doktori, medicinske sestre, profesori, odgajateljice u vrticu..po meni ako se zelis time bavit onda moras stvano VOLJET taj posao, to nije za svakoga. Isto tako svi mi nekad ustanemo na "lijevu" nogu i to je "u redu" dok god je to u nekim granicama. Al kad znam cut ili procitat kakve izjave znaju imat dokt i sestre na porodaju npr - mogla si se jebat, a sad se tu deres ko krava...nije nikome svejedno i stvarno nije u redu da se na neznam koju nogu dignes. Ja hvala bogu nemam negativno iskustvo..mozda zato jer je suprug bio samnom..to ne znam i nikad necu znat. Ali sam sigurna da bi mi dala drip da njega nije bilo jer je dosla par puta pitat da mi da, da bude prije gotovo i kolutala ocima kad sam odbila jer htjela me se rijesit sto prije tj do kraja smjene, a nije mi dugo ni trebalo da se porodim, nakon sto je dokt probila vodenjak (imala sam visoko prsnuce), krenuli su trudovi i za 5 sati sam drzala svojeg sina.
[/ url
Ertzui, samo sve redovito prati kao sto i radis i sve ce bit ok :) ako zatrebas nest za njemacki, nas tu ima par kojima je drugi materinski jezik, pitaj, fotkaj, salji! Ja ti jedino nisam strucna za nist iz medicine jer se bavim ekonomijom i prosvjetom pa ti ne mogu objasnit prijevod, ali prevest cemo pa ces pitat..
Moja frendica koja je rodila prije 2 godine je na 4d pregledu; dakle vec u visokoj trudnoci, saznala da ima 1 a ne dvije neke zile u pupcanoj vrpci. Beba se normalno razvijala, nije bilo razloga za paniku. Ne znam jel su to te iste zile o kojima tebi pisu ili neke druge, ali ajde zamisli sok u 28.tj.trudnoce kad ti dr.kaze da fali jedna zila gdje moraju bit dvije 😂😂 Nije rodila ranije, malo je pregazila termin cak i sve je bilo ok. Imam i frendicu koja je rodila uz vakum, sve ok, jednu koja je rodila 2x na carski i sve normalno bilo a splasilu ju radi dvoroge maternice, ja nisam trudna ni mogla ostat kao zbog 101 problema pa je trudnoca do sad najnormalnija.. svega ima, ja jedva cekam svog malca da ga mazim i pazim i gledam muza kak ga ljubaka cijele dane 💕💗 Samo pozitivno 🤩
Ertzui ja sam zbog preeklampsije imala slabe protoke od cca 30 tt i rodio se moj miško u 38 tjednu manji za 3 tjedna, ali savršen, sve je bilo u redu ❤️ tolerira se da je beba manja do 3 tjedna tako je meni dr rekla. Gledaj više ležat na lijevoj strani i tjt. Više od toga ne možeš! Bit će sve u redu 🥰
Čestitke Ertzui na curetku!
Thnx Ridja, ako stigneš, javi! Nemam iskustva s tom markom!
Ines, sluzni čep bude žućkast, prošaran sukrvicom uglavnom, al meni ga je bilo onako poprilično puno po papiru. Kad sam vidjela prvi put, bila sam malo zbunjena, al drugi put sam bila sigurna.
Evo da javim, mi smo kupili ljuljačku, došli u avenue mall u magic baby, zadnja je bila, siva, sviđa mi se, jednostavna je za korištenje, izgledom lijepa, dobije se onaj nastavak sa igračkom i mislim da je za manje prostore top. Već ga zamišljam kako spava u tome u boravku, da ga ne nanašam svako malo u kindać :)
Super je ova opcija kaj se samo okrenu te kao nogice i onda je za ljuljuškanje. Za te novce bi kupila neku ležaljku električnu sa dvije funkcije, ovako sam dobila mali prijenosni kinderbet :)
Hej cure!
Plan poroda se odnosi na to želite li epiduralnu, druge lijekove za smanjenje bolova, drip te neke stvari tipa lopta, bazen i sl. koje ovise o tome što bolnica ima. Vakum je nešto do čega ako dođe ćete itekako htjeti jer će to značiti da vam je beba ugrožena u tom trenutku. Svugdje, pa tako i u RH se potiče prirodan porod gdje god je to moguće. Na žalost, loših procjena ima, loših ishoda ima...
Ja sam na prvi porod išla sa mišlju bez epi i za dolantin (mislim da se tako zove) sam bila 500% sigurna da ću ga odbiti jer su mi svi rekli da su samo povraćali od njega a ništa im nije pomoglo. U strahu i boli sam rekla dajte i pokajala se: vrtilo mi se u glavi od toga, počela sam povraćati. Doktori su odugovlačili porod da me ne bi morali rezat, ja nisam mogla, rekla sam vadite ju, režite, radite što god hoćete 🤣
Činjenica je da se takve stvari događaju i vani, imam puno prijateljica koje su otišle trbuhom za kruhom van i znam i njihove neke situacije koje nisu bajne. Epiduralna ne primi, forsa se prirodno a na kraju se ispostavi da ne može i tako... Što god mi mislile, mislim da je zdravstvena skrb u RH poprilično dostupna, negdje vani nema šanse da bi te primili svaka 3 dana na uzv jer si ti zabrijala da nešto nije ok s bebom ... Sve ima svoje prednosti i mane. A doktori, kao i mi, obični smrtnici 🤣 ustanu na lijevu nogu pa kenjaju (da prostite) treba im odgovorit i suprostavit se. Ja nisam imala loših iskustava, tu i tamo koji nadrkitis ali nedam se ja smest 😁 doktorica koja me porađala, bila mi je ujutro rano na redovnom pregledu, ja sam došla u rađaonu taj dan oko 8 navečer ona je bila tamo (dežurstvo) i još je iduće jutro mi došla u vizitu pitat me jel mi što treba. Ja sam joj na njeno pitanje odgovorila da: što vi još tu radite, pa koliko vama smjena traje. Žena je samo slegnula ramenima i otišla. Mogla sam naravno naleti i na nekog manje srčanog, kao što je bila babica koja me dopala, ali eto, posrećilo mi se 😁
Sluzavi čep ispao mi ujutro u komadu i izgledao kao na slikama na netu. Tu večer sam rodila. Ali znam da nije pravilo, ispada često pomalo i nije znak ničeg konkretno nekad...
Zao mi je sto se Zara ovdje nasla prozvanom, al ne kuzim cemu takva osjetljivost i sakrivanje od istine, zar ne sluzi tome ovaj forum da se dijele i dobra i losa iskustva i da se na temelju tih iskustava mi kao zene savjetujemo i pripremimo na sve moguce scenarije 🤔🤷♀️
Oprosti sto te to "vrijeda", al to je isto tipa kao da meni netko dode recimo dok sam radila u starackom i stalno prigovara kako je tamo hrana losa itd (dok sam bila u kuhinji) cekaj, pa ne radim samo ja tamo, radi hrpa nas i normalno da za velik broj ljudi nije jednostavno skuhati nesto da svima odgovara i pase, stovise moramo se drzati propisanog jelovnika od strane doktora koji ga je odobrio. Uvijek ce bit dobrih i losih, sestara, doktora, kuhara, babica, spremacica, trgovaca i ne znam ni ja koga sve ne, da ne idem u nedogled. Moramo bit surovo realni nas sustav se nije pokazao extra. Ja to najbolje znam. Tetka jedna na kardiologiji, tetka druga glavna sestra na internoj, sestricna babica na rodilistu, o pricama sto se dogada iza zatvorenih vrata sobe za dezurstva necu ni pricat, a naslusala sam ih se gotovo na svakom rodendanu, okupljanju itd..
Nea 💗
A ono kako je nas sustav je zakazao upravo govori sljedeca situacija, kad je tata tesko nastradao na poslu (necu ulazit u mjesta i imena) doticna bolnica je po njega poslala hitnu autocestom, umjesto helikopter (on je imao tesku ozljedu ledne mozdine, 3 kraljeska zabijena u istu, 12 rebara pozabijano u plucima, tesko unutarnje krvarenje - dalje da ne pricam). Po dolasku sa tom hitnom u bolnicu, spasavanje zivota je na prvom mjestu apsolutno, medutim usred tog spasavanja doticna bolnica mu je prilikom operacije kraljeznice i tih polomljenih kraljezaka NEsterilnim alatom unijela bakteriju u kosti, dobio sepsu, urinoinfekte, dekubituse, zive rane je imao po citavom tijelu, mama ga gledala takvog i da nitko nije reagirao na to kako treba, doticna bolnica ga ostavila na odjelu u takvom stanju u zadnjoj sobi najudaljenijoj od njihove sobe za dezurstva, samog, bez zvona, morao je bacati flasice od vode na hodnik da bi sestre uopce dozivjele da je on tamo i da nesto treba. Mama se danima trudila izvuci ga odande sto prije, nosila mu svaki dan nove bocice da ima sto bacati, tek nakon 3 dana tog horora povlaceci veze koje je mislila da nikada u zivotu nece samo da ga izvuce i hitno prevezen za drugu bolnicu, isti dan hitna operacija. Necu ni pricati sto su ti doktori ugledali na njegovim ledima. To je bilo prije 8god. Oni su ga toliko duboko zavukli da je morao nakon ove u drugoj bolnici imati jos jednu operaciju da se sve sanira do kraja. Ukupno 2 godine teske borbe za njegov zivot i zdravlje. Zdravlje koje mi je dozivotno ugrozeno. 100% invalid od struka na dolje s gubitkom osjeta za fizoloske potrebe (mokrenje, stolica) nosi pelene jer druge nema, pluca jesu nadosla hvala Bogu, ali da vidite snimku rengena u kakvom su stanju, Boze pomozi. Naravno da smo odmah potegli odvjetnika itd, ali ne radi bolnice vec radi firme u kojoj je nastradao i nikakvih uvjeta za rad. Mogli smo ici u medije na Provjereno i ostalo, al nismo jedni od onih koji zele "da se prica i sazaljeva nad nama". Da smo jos isli tuzit i bolnicu mislim da nikada u zivotu ne bismo imali mira, a mir je bio ono za cime smo zudili. Nakon njegove nesrece jos dvoje ljudi, jedan covjek iz okolnog sela takoder je zavrsio u doticnoj bolnici, takoder s unesenom bakterijom. Dalje necu pricati.
Nea 💗
Sortiraj odgovore
Najstariji