Drage trudnice, uključila sam se u forum samo iz razloga da svojim savjetima i preporukama pomognem svima koji imaju nedoumica oko uzimanja dodataka prehrani i lijekova - što se smije uzimati, a što nije preporučljivo u trudnoći. Inače, mama ću postati početkom travnja, prva beba na putu koja nas jako veseli…imam viška vremena i rado ću pomoći ako imate kakvih pitanja :)
Slobodno mi se možete javiti i na mail: mummy.pharmacist@gmail.com
Za bolove:
-paracetamol (max 4 g na dan) (Lupocet, Lekadol, Efferalgan, Plicet, Panadol…).
NE kombinacije (npr. Coldrex, Maxflu, Lupocet flu, Caffetin, Plivadon itd.). Dozvoljene samo kombinacije paracetamol + vitamin C!
- ibuprofen (Neofen, Nurofen, Rapidol, Ibustar, Ibalgin, Brufen effect…) u I. i II.trimestru dozvoljen, u III.trimestru zabranjen (dojilje mogu ibuprofen).
Za želučane bolove, žgaravicu: antacidi –Rennie, Gastal (iako radije Rennie jer Gastal sadrži aluminij).
Za hemeroide: Hemopropin mast, Hemopropin vlažne maramice, Hemeroprotect krema, kantarionovo ulje, kreme na bazi nevena, kamilice ili propolisa.
Za produktivni kašalj: acetilcistein (Fluimukan-kapsule, granule, šumeće tablete,) i bromheksin (Bisolex ili Bisolvon (sirup, tablete ili otopina)).
U uputi će pisati da se ne preporučuje trudnicama zbog nedovoljno kliničkih podataka, ali na svim stručnim predavanjima i stručnim časopisima stoji da je dozvoljeno.
Za suhi kašalj: čaj ili sirup od sljeza , sirup od islandskog lišaja, Isla pastile.
Grlobolja: Isla pastile, Granobil pastile, Propolki pastile, Septogal pastile, Tantum verde pastile. Otopine s heksetidinom (Hexoral, Belosept). Propolis bez alkohola.
Prehlade: matična mliječ, propolis bez alkohola ili baby propolis.
Začepljenost nosa:
-izotonična morska voda (Aqua maris, Sterimar, Marimer…)-za vlaženje i higijenu sluznice nosa
-fiziološka otopina u boci (kupiti špricu i iglu i tako izvlačiti iz boce) - pomaže čišćenju nosa i vlaženju sluznice
-hipertonična morska voda (Aqua maris strong, Sterimar Hypertonic…) -odčepljuje nos
-inhalacije s par kapi eteričnog ulja
Morska voda je po sastavu gotovo fiziološka otopina, no sadrži minerale i oligoelemente, strukturne dijelove algi koji na prirodan način pomažu oporavku sluznice. Ima blagi antiseptički i antibakterijski učinak što se pripisuje ionima kalcija i magnezija. Sveukupno morska voda smanjuje preosjetljivost, regenerira sluznicu i uspostavlja elektrolitsku ravnotežu u epitelnim stanicama.
Za mučnine: dimenhidrinat (Dramina), vitamin B6 (2x25 mg). Čaj od kamilice, čaj od cimeta. Dimenhidrinat može dovesti do preuranjenog poroda pa se ne preporuča pred kraj trudnoće.
Za proljev: aktivni ugljen (Carbomed tablete ili granule), probiotici (Biorela, Normia, Prolife, Linex forte…)
Za zatvor: ljuskice indijskog trputca, sirup od šljive i smokve, Portalak sirup, Eva-Qu čepići, glicerinski čepići, Dulcolax (tablete ili čepići) – ako ništa drugo ne pomaže
Za gljivice: klotrimazol (Canesten – vaginalete, krema ili kombinacija) - ne u I., da u II i III.trimestru. Ne koristiti aplikator!
Prirodne vaginalete: Acidosalus vaginalete, Linex lady (oralne kapsule ili vaginalete), Lactogyn (oralne kapsule ili vaginalete)
Upala mjehura: čaj od brusnice, Solaray Cranactin kapsule (NE Cranactin Super jer sadrži medvjedtku)
Napuhnutost, plinovi: simetikon (Espumisan, Sab Simplex), Flobian
Svaka cast na temi i na iscrpnim objasnjenjima oko svega! Bravo!
Evo ja sam u 3.tromjesecju i prosli mj sam imala velikih problema sa zacepljenim nosom,disanje je bilo skroz onemoguceno i u momentima ludila uzela sam operil p djecije kapi za nos jer mi nista od gore navedenog nije pomoglo.. Valjda nemam rszloga za brigu, uistinu nisam pretjerala s uporabom istih..
U prvom tromjesecju sam koristila rojazol vaginalete za gljivice i jos neke vaginalete za upalu...sad sam opet, 13tj, koristila canesten kombinaciju vag+krema, nikako da se rjesim tih prokletih gljivica... Jedino sto i jedem je mlijecno, bice me zbog toga napadaju tako?! I tabki zivci su sigurno +.
Nikad prije toliko, jedino kod upotrebe antibiotika (dakle 2x god mozda). A sad stalno, i sad mi se cini da su se vratile opet a vec sam umorna od njih...
https://lb1f.lilypie.com/gXYTp2.png?VqgGn73u
Super napisano.
. Iz osobnog iskustva bi vam jos savjetovala kod upala mokracnog mjehura solgarovu brusnicu.piju se 1-2 caps. Ako nije jaka upala dovoljno je 1 caps. Mene su i prije trudnoce spasavale od upala kad mi ni antibiotik vise nebi pomogao.jedino ako se dobije antibiotik za piti onda sa brusnicom treba pricekat dok se antibiotik ne popije do kraja
Acidosalus je odličan kao i Cranactin tablete. Taođer sam koristila Plymicol i on se smije za gljivice koliko znam.
Sortiraj odgovore
Najstariji