U 13 tjednu sam radila miny anomaly scan, nuhalni nabor,nosnu kost,brojala prstice i druge organe a u 20. Tjednu sam radila 4d sa anomaly scan i doktorica je opet pregledala sve organe, usne imaju li rascjep, mozak, crijeva i sve jedno po jedno nam pokazala i objasnila.
Babyq, vidim da ti je taj pregled rađen s 21tt. U sklopu njega ti je doktor gledao morfologiju ploda, pregledavao sve organe, prokrvljenost pupčane vrpce, količinu plodne vode? Za očekivati je da je to gledao…imaš neku povijest bolesti, valjda ti je dao neki papir još?
Ja sam inače taj pregled obavila u bolnici i doktorica mi je sve lijepo objašnjavala di je šta, gledala bubrege, želudac, srce, mozak, koliko žila ima u pupčanoj vrpci i sl… A frendica je isla pak kod svog socijalnog doktora koji joj je radio taj preged i rekao je: sve je u redu. Dakle, nije joj obrazlagao uopće ništa, niti u nalazu nije ništa detaljno napisao…osim bo (bez osobitosti, u smislu uredan nalaz). To mi je totalno neprofesionalno, tim više što je to jedan od glavnih obaveznih pregleda u trudnoći.
Je dao mu je sve lijepo objasnio. Nego pitanje dali treba jos neki detaljniji uzv?
https://lmtf.lilypie.com/FEATp1.png
I ja sam u Njemačkoj i apsolutno ništa mi moja ginekologica nije radila. Pitam se hoće mi vaditi i za šećer pošto to sad treba jer je sva traljava a ultrazvuk iz pretproslog stoljeća koristi. Zato sam sve sada obavila u Hr. Nista mi apsolutno nijednu pretragu nije radila osim krvne grupe koju sam ionako znala jer sam već rodila. I sad ove briseve što mi je radila . Nista drugo. Katastrofa.
Znam da je moja sestra išla neki dan kupiti glukozu u ljekarnu, to valjda vi sami kupujete...? I sestra je moja puno toga obavila u HR kad je bila sad oko Božića, i vratit će joj dio novaca iz kase.
Radila sam i ja nuhalni i to pocetkom 12. tt, nakon toga nifty koji je fala Bogu uredan i nekako sam po tom pitanju mirnija. Anomaly scan takodjer nakon 20.tt a na svakom uzv dr pogleda sve sto moze izmjeriti u datom trenutku s obzirom da nam je decko jako nemiran na svakom pregledu. Kad sam jednom pitala dr zasto to, kaze da ga vjerojatno iritira zujanje uzv-a. I to je informacija pa kako je ko shvati...
Razmisljate li o porodu, kakva su vam uopce iskustva s poroda (onima koje su viserotke)? Ja imam veliki odmak godina od poroda i mogu reci da zadnjih dana puno razmisljam o tome kako ce izgledati ovaj, u mojoj zreloj dobi, sa vecom bebom...prvi put bila sam pod dolantinom zbog neke komplikacije i pola razdoblja trudova se uopce i ne sjecam. Kad zamisljam ovaj porod rado bi bila svjesnija ali naravno, trudovi i strah od njih su tu. Nemam iskustva sa epiduralnom i sl. pa o tome ne znam nista. Ne bi se ni rezala ovaj puta...kako vi? Planirate li raditi plan poroda?
Radila sam i ja nuhalni i to pocetkom 12. tt, nakon toga nifty koji je fala Bogu uredan i nekako sam po tom pitanju mirnija. Anomaly scan takodjer nakon 20.tt a na svakom uzv dr pogleda sve sto moze izmjeriti u datom trenutku s obzirom da nam je decko jako nemiran na svakom pregledu. Kad sam jednom pitala dr zasto to, kaze da ga vjerojatno iritira zujanje uzv-a. I to je informacija pa kako je ko shvati…
Razmisljate li o porodu, kakva su vam uopce iskustva s poroda (onima koje su viserotke)? Ja imam veliki odmak godina od poroda i mogu reci da zadnjih dana puno razmisljam o tome kako ce izgledati ovaj, u mojoj zreloj dobi, sa vecom bebom…prvi put bila sam pod dolantinom zbog neke komplikacije i pola razdoblja trudova se uopce i ne sjecam. Kad zamisljam ovaj porod rado bi bila svjesnija ali naravno, trudovi i strah od njih su tu. Nemam iskustva sa epiduralnom i sl. pa o tome ne znam nista. Ne bi se ni rezala ovaj puta…kako vi? Planirate li raditi plan poroda?
Ovo mi je treca trudnoca. Prije 7 godina sam zadnju curku rodila Al jos se sjecam boli. Em su me rezali sivali na zivo.
Ja bih epiduralnu ovaj put.
https://lmtf.lilypie.com/FEATp1.png
Što se tiče 4d ultrazvuka, to se isključivo mora plačati ili i socijalni ginekolog to može odraditi? I kada ga je najbolje raditi?
Slažem se, slike su predivne, jedva čekam da i ja tako vidim svoju bebu 😊🥰
A obično ti socijalni ginići nemaju tako napredne uređaje. A ako imaju često znaju naplatiti jer to nije u popisu standardiziranih pregleda nego je to više pregled recimo estetske prirode. Makar je mojoj frendici socijalni ginić koji ima malo bolji uređaj sa 4d upalio na kratko (2-3min) samo da malo vidi bebu u 4d. A ako ideš privatno, imat ćeš privilegiju da guštaš pola sata gledajući bebu. Inače je najbolje 4d raditi oko 24tt jer je beba dosta velika i dosta buckasta, prije može biti dosta mršava pa da se ne splašiš (kao moja frendica, rekla da je dijete imao alien face, mršavo lčeko i upali obrazi)...zato se proporuča tako oko 23-24tt.
Babyq, vidim da ti je taj pregled rađen s 21tt. U sklopu njega ti je doktor gledao morfologiju ploda, pregledavao sve organe, prokrvljenost pupčane vrpce, količinu plodne vode? Za očekivati je da je to gledao…imaš neku povijest bolesti, valjda ti je dao neki papir još?
Ja sam inače taj pregled obavila u bolnici i doktorica mi je sve lijepo objašnjavala di je šta, gledala bubrege, želudac, srce, mozak, koliko žila ima u pupčanoj vrpci i sl… A frendica je isla pak kod svog socijalnog doktora koji joj je radio taj preged i rekao je: sve je u redu. Dakle, nije joj obrazlagao uopće ništa, niti u nalazu nije ništa detaljno napisao…osim bo (bez osobitosti, u smislu uredan nalaz). To mi je totalno neprofesionalno, tim više što je to jedan od glavnih obaveznih pregleda u trudnoći.
Je dao mu je sve lijepo objasnio. Nego pitanje dali treba jos neki detaljniji uzv?
Obično se radi još jedan tamo od 29-32tt, to je taj treći obvezni uzv.
Kako stojite s kilama?
Ja u prva 3mj nisam nista dobila, a sad sam u 3tj dobila +3kg, malo sam iznenađena, čini mi se puno, a nemam osjećaj da jedem više nego inače...
Ja sam iz Mostara pa nezz kakva su pravila u BiH tj jel se placa vise ili je cijena kao obicno 200kn. Morat cu se raspitati kod svog ginekologa
Obično ti je taj screening malo skuplji nego obični uzv jer se ipak detaljno pregledavaju svi organi. Ali držim fige da nije puno skuplji, a bilo bi super da i isto košta! Držim palčeve!
Ne mora biti skuplji,meni je dr.odradio anonaly scan i 4d sve u cijeni klasicnog trudnickog pregleda ni lipu vise...ali opet ja se vec dugo kontroliram kod svog dr.i stvarno mi za sve uskace,puno toga odradimo u bolnici...jer zna reci trebat ce vam taj novac za bebu i sl...i zato ga jos vise cijenim kao osobu i kao dr.🙏💕☺
Kako stojite s kilama?
Ja u prva 3mj nisam nista dobila, a sad sam u 3tj dobila +3kg, malo sam iznenađena, čini mi se puno, a nemam osjećaj da jedem više nego inače…
Ja sam sad na +6, sta me zapravo i cudi s obzirom koliko jedem!😂🙈
Sortiraj odgovore
Najstariji