INZULINSKA REZISTENCIJA

Izvan raspona! Odustani

Sortiraj odgovore

Najstariji
  • Najnoviji
  • Najstariji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar _svjesna

    _svjesna

    Broj poruka: 1236

    Prijavi adminu

    Pozdrav svima, obzirom da je malo ovih tema na forumu, kreiram istu s ciljem da podijelimo svoja iskustva sa inzulinskom rezistencijom. IR je u jako uskoj vezi sa začećem i spontanim pobačajima, stoga me zanima kakva su iskustva svih vas sa ovom dijagnozom, terapijama, ponovljenim kontrolnim nalazima, jeste li imale mučninu od lijekova, gubitak težine, jesu li se ovulacije vratile ukoliko su ciklusi anovulatorni i ostalo :)
    Ja lično imam iza sebe jedan spontani, na terapiji Siforom 850 sam šest mjeseci, i pored toga što sam  “mršavica” izgubila sam 7 kilograma koje je nemoguće vratiti iako mi je ishrana ista. Nakon 3 mj terapije ostala sam u drugom stanju, međutim završilo se kiretažom. I dan danas imam veliku odbojnost za svu hranu koju sam ranije voljela, postala mi je agonija spremiti sebi nešto za pojesti i jednostavno nisam ista osoba kako sam na terapiji. Ponovila sam nalaz nakon 6 mjeseci terapije i on je sljedeći:
    GLUKOZA:
    O'     4,9  mmol/l (ref 3,9-5,8)
    30'   12,2 mmol/l
    60'    8,8  mmol/l
    120'  5,1 mmol/l
    INZULIN
    O'     4,7   uIu/ml (ref <29)
    30'   113,7 uIu/ml
    60'    97,3  uIu/ml
    120'  34,1  uIu/ml
    IR HOMA INDEX = 1 (ref <2,7)
    Iskustva i mišljenja dobrodošla :)

    [lilypie.com]

  • Avatar malimaj

    malimaj

    Broj poruka: 190

    Prijavi adminu

    _svjesna

    Pozdrav svima, obzirom da je malo ovih tema na forumu, kreiram istu s ciljem da podijelimo svoja iskustva sa inzulinskom rezistencijom. IR je u jako uskoj vezi sa začećem i spontanim pobačajima, stoga me zanima kakva su iskustva svih vas sa ovom dijagnozom, terapijama, ponovljenim kontrolnim nalazima, jeste li imale mučninu od lijekova, gubitak težine, jesu li se ovulacije vratile ukoliko su ciklusi anovulatorni i ostalo :)
    Ja lično imam iza sebe jedan spontani, na terapiji Siforom 850 sam šest mjeseci, i pored toga što sam “mršavica” izgubila sam 7 kilograma koje je nemoguće vratiti iako mi je ishrana ista. Nakon 3 mj terapije ostala sam u drugom stanju, međutim završilo se kiretažom. I dan danas imam veliku odbojnost za svu hranu koju sam ranije voljela, postala mi je agonija spremiti sebi nešto za pojesti i jednostavno nisam ista osoba kako sam na terapiji. Ponovila sam nalaz nakon 6 mjeseci terapije i on je sljedeći:
    GLUKOZA:
    O'  4,9 mmol/l (ref 3,9-5,8)
    30' 12,2 mmol/l
    60'  8,8 mmol/l
    120' 5,1 mmol/l
    INZULIN
    O'  4,7 uIu/ml (ref &lt;29)
    30' 113,7 uIu/ml
    60'  97,3 uIu/ml
    120' 34,1 uIu/ml
    IR HOMA INDEX = 1 (ref &lt;2,7)
    Iskustva i mišljenja dobrodošla :)


    Svjesna,

    Drago mi je sto si otvorila ovu temu. Meni su IR otkrili tijekom postupaka potpomognute oplodnje. Glukoza mi je uvijek bila u redu i na moje inzistiranje napravljen je test i na IR. Kao posljedica IR imala sam perzistirajuće ciste na jajnicima koje su utjecale na cikluse. Uzimala sam terapiju Sioforom 85o 7 mjeseci prije postupka koji je zavrsio trudnocom a prestala ga uzimati u 18 tjednu trudnoće. Što se tiće prehrane stavljena sam na dijetu 1800 kcal ali kile nisam gubila niti dobivala. 

  • Avatar _svjesna

    _svjesna

    Broj poruka: 1236

    Prijavi adminu

    Ja sam izgubila 7kg a nisam imala višak kilograma, tako da mi sada ovo ne odgovara, muka mi je na hranu i to mi je najveći problem, pa čak i 6 mjeseci nakon terapije što vjerujem da nisu nuspojave siofora, bila je i trudnoca ali završila spontanim. Radila sam kontrolni nalaz, 3 dana prije testa nisam uzimala siofor, i test je bio uredan. Idem kod endokrinologa na savjetovanje, pa ću vidjeti šta dalje.

    [lilypie.com]

  • Avatar Bulbi91

    Bulbi91

    Broj poruka: 1092

    Prijavi adminu

    Pozdrav,
    Napokon i ova tema negdje.
    IR otkrivena mi je prije nesto vise od god.dana i toliko sam i na terapiji sioforom.Prvih skoro god.dana bila sam na dozi 500 x2,sad mi je smanjeno na 500 uzimam po pola tablete ujutro i navecer.Dozu mi je endo.smanjila radi cestih hipoglikemija.Glukometrom mjerim secer po potrebi.Meni su na poc.savjetovali dijetu od 1500 kcl,al sam pocela ic ispod 50 kg i non stop sam bila vise gladna nego sita tako sa sam od tog odustala i endo to zna.Trudim se paziti koliko mogu.Sto se tice siofora imala sam mucnine,proljeve i odbojnost prema hrani mozda prvih mj dana na sto me dr i upozorila .Kasnije se sve to izregulirano,vise nisam ni svijesna da ga uzimam.Pokusavali smo 3.g ostvarit trudnocu.Nakon toga sam imala prvo biokemijsku,pa nakon 2 mj.missed ab u 9tt, i pola god nakon tog,odn.prije 2 mj. opet biokemijsku trudnocu.Inace uz IR imam jos i hipo/hashi i na terapiji sam euthyroxom.Ovulacije uredne,kao i spolni hormoni i spermiogram,radila pretrage trombofilije i uredne su .Jedino sam mthfr heterozigot i uzmimam aktivni folat.Sad od zadnje trudnoce sam cijelo vrijeme na aspirin protectu (u dog.s gin i hematologom).Zadnja biokemijska me bas pokosila.Razgovarala sam s dr.cak i o MPO na sto je rekao da mi nismo kandidati za isto jer ja mogu ostati trudna i da se ne bediram toliko oko ovih biokemijskih t.da se cesto desavaju zenama bez da ikad i saznaju da su ikada bile trudne.Od dodataka uzimam d vitamin,folat,b12, inositol,mg i cink i nadam se plusu i urednoj trudnoci.

    [lilypie.com]

  • Avatar _svjesna

    _svjesna

    Broj poruka: 1236

    Prijavi adminu

    I iza mene je jedan spontani. Sad se spremam na novu trudnocu. Naredne sedmice idem na kontrolu kod endokrinologa jer vjerujem da mi terapija Sioforom 2x850 ne odgovara - imam stalnu averziju prema hrani. Ne uspijevam se udebljati što bih jako jako željela. nije da sam baš mršava, ali bih htjela nekih 4 kg dobiti.
    Bulbi, koji aspirin uzimaš, i je li to preventivno, i ja sam kontala pitatti ginekologa da mi da aspirin 100 prije trudnoce.

    [lilypie.com]

  • Avatar Bulbi91

    Bulbi91

    Broj poruka: 1092

    Prijavi adminu

    _svjesna Zao mi je sto kroz sve to uopce moramo prolaziti .Definitivno vidi sa endo nije to bas uobicajeno da ti je cijelo vrijeme odobojna hrana.Meni se jedino zna desit da imam proljev ako jedem nesto nedozvoljeno (slatko)sto mi je i sama endo rekla.
    Uzimam aspirin protect,al u principu na preporuku hematologa.Jer sam obavljala sve pretrage da se iskljuci trombofilija.Svi nalazi su uredni jefino sam mthfr heterozigot.Unatoc aspirinu zadnja trudnoca nije uspjela.Al u dog.s gin sad cijelo vrijeme uzimam aspirin i folat.Nemoj nista na svoju ruku provjeri obavezno a dr.Jer nije ni aspirin tako bezazlen.Meni je hematologica napomenula da se on recimo nikako ne smije uzimat nakon 32.tt jer moze izazvat neke kompikacije.Ne znam jesi li ti radila jos kakve dodatne pretrage?

    [lilypie.com]

  • Avatar _svjesna

    _svjesna

    Broj poruka: 1236

    Prijavi adminu

    Evo jučer sam bila kod endokrinologa. 
    Nije ni čudo da mi je hrana bila odbojna i da nisam uspijevala dobiti na težini, doza mi je bila 2x850mg.
    Smanjila mi je dozu na 1x500mg, dakle trostruko. Promijenila mi je tip lijeka, umjesto Siofora dala mi je Glucophage sa sporim otpuštanjem. Vidjeti ću dalje kako će ići.
    Uz to mi je dala Inofolic, žene se kunu u njega. 
    Čekam još nalaze na trombofiliju. Antifosfolipidna antitijela su mi uredna.
    Zna li neko može li se Glucophage poloviti? Uspjela sam naći od 1000mg Glucophage XR, a meni treba od 500, pa sam mislila da pijem po polovinu.

    [lilypie.com]

  • Avatar Bulbi91

    Bulbi91

    Broj poruka: 1092

    Prijavi adminu

    _svjesna Mislim da bi ga trebala moci prepolovoti.Meni je terapija Siofor 2×500 (odnosno 2x pola doze).Iako nema naznaceno za prepoloviti od prilike ga nozicem prepolovim.
    Za inofolic sam cula pohvale,no s njim treba opet pripaziti ako imas mthfr mutaciju.Jer on sadrzi folnu kiselinu.Zato ja uzimam posebno aktivni folat +inositol (u biti sastojci inofolica su folna kiselina i inositol).

    [lilypie.com]

  • Avatar _svjesna

    _svjesna

    Broj poruka: 1236

    Prijavi adminu

    Dobila i nalaze trombofilije, PAI-1 4G/4G MUTACIJA, ostalo normalno. 
    rekla mi je dr heparin i aspirin :( 
    uglavnom više me je okrenula ka pravilno balansiranoj ishrani (namjerno ne kažem zdravoj, to se podrazumijeva), međutim, ja sam mnoge greške pravila ranije.
    Moj dan je počinjao kafom sa stevijom, budim se oko 6.30, od 7.00 sam na poslu. Doručak je oko 10h, jedem uglavnom omlet ili nešto slično. Onda ne jedem ništa do 16h dok ne dođem kući, tada pregladnim opasno i postanem nervozna tak da ništa mi se ne kuha, i nekako pojedem nešto, a onda kroz dva-tri sata voće. Time završim dan.
    Doktorica je rekla da je to što radim jedno veliko NE.

    Naime, rekla mi je neka pravila koja ovdje želim da podijelim, možda nekome i budu korisna. Ne navodim ona klasična pravila riba, povrće, maslinovo ulje, zdrave masti i sl, to svi već znamo.
     - dan nikada ne počinjati samo i isključivo voćem ili samom kafom, a pogotovo kafom sa šećerom (ili njegovom bilo kakvom zamjenom jer time kratkotrajno i naglo stimuliramo pankreas)
     - prije kafe pojesti barem krišku tosta sa mladim sirom ili sirnim namazom barem, to služi kao zajutrak, a ukoliko uz to možete i jogurt onda je to pun pogodak.
     - jesti dosta proteina
     - voće nikada kao samostalan glavni obrok, može biti samo međuobrok poslijepodne, i to je poželjno uzeti ga sa kriškom tosta ili slično. Voće inače je rekla da se svo smije jesti, u umjerenim količinama sve dok to nije glavni obrok
     - jesti svaka 3 sata manje obroke
     - nijedan sok ne dolazi u obzir, cijeđeni niti smoothie, voće se uzima u cjelovitom obliku

    Ja sada pijem glukophage sa produzenim djelovanjem 1 x 500mg uz večeru, zasad je ok, pa se nadam da dobijem koji kilogram, i trudnoći ubrzo :)
     

    [lilypie.com]

  • Avatar _svjesna

    _svjesna

    Broj poruka: 1236

    Prijavi adminu

    Zaboravila sam ranije napisati odgovor, sve pretrage sam radila.
    Krvne, TORCH, briseve, PAPA, OGTT, tromboflije, antifosfolipidna antitijela, spolne hormone, hormone i anitijela štitne.
    U principu, sve mi je ok, na brisevima je bila bakterija enteroccocus prošla sam kuru anitibiotika, nisam ponovila bris doduše, ali mislim da i neću jer je bakterija u vagini, a ne u cerviksu, to ću nekada kasnije - toliko sam pretraga prošla…
    Ostali nalazi uredni, dobila sam adekvatnu terapiju za hiperinzulinemiju, a sada se nadam da ću dobiti adekvatnu i za trombofiliju, od sljedećeg ciklusa planiramo raditi na bebici.
    Bulbi, planiraš li ti trudnoću?

    [lilypie.com]

Izvan raspona! Odustani

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.