Ginekoloski pregled - trudnoca

Izvan raspona! Odustani

Sortiraj odgovore

Najstariji
  • Najnoviji
  • Najstariji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar SamoJa2

    SamoJa2

    Broj poruka: 22

    Prijavi adminu

    Drage moje. Ovako zanima me kakav je prvi pregled u trudnoci kod ginekologa postupak? Dal radi papu i sve normalno ? Dali ginekolog vadi krv? Dali mogu ic kod privatne ginekologice i ako je ko radio to kod privatnika kolika je cjena? Dal je neki nelagodan postupak i kad je najbolje vrijeme da se ide.

  • Avatar Dada32

    Dada32

    Broj poruka: 397

    Prijavi adminu

    Draga, ovisi ti od slučaja do slučaja.
    Evo, ja sam bila kod ginekologa mjesec dana prije trudnoće i radio mi je standardni pregled s papa-testom i uzv pregled gdje mi je utvrdio da je sve uredu i da nema prepreke trudnoći. 
    I baš nam se tada “potrefilo”! 
    Tako da drugi put dok sam došla, rekla sam da sam doma radila test i da je bio pozitivan. Pošto smo već obavili papu, išla sam samo na uzv (vaginalni). Potvrdio mi je trudnoću, čestitao, utvrdio da se normalno razvija. Vratili smo se za stol, otvorio mi je trudničku knjižicu (uzeo osnovne podatke i povijest bolesti moje i uže obitelji), malo popričali o prehrani, propisao mi je folnu kiselinu i ukratko objasnio što će se ubuduće događati. Ja sam bila sva uzbuđena pa se nisam mogla nikakvih pitanja sjetiti, pa mi je rekao da si do slijedeći put zapišem sve što mi nije jasno ili bi voljela znati. Na kraju je samo zamolio sestru da mi izmjeri tlak (jer sam ja u startu bila malo veća). E, da, i isprintao mi je sliku naše male točkice i objasnio mi koje je beba u onom crno-bijelom svijetu uzv slika! Hehe! 

    Ginekolog ne vadi krv, daje uputnicu i ideš normalno u laboratorij, daješ krv i urin (meni su rekli na tašte). Taj nalaz pregledava na slijedećem pregledu. 

    Pretpostavljam ako dugo nisi bila na pregledu da će ti raditi i papu. Nek se jave neke trudnice koje su to prošle. 
    Sam pregled ne boli. Opet, ovisi od osobe do osobe. Ja imam povjerenja u svojeg doktora i on sve svaki put obavi da skoro i ne primjetim. Neke su žene prirodno napete pri pregledu ili ih je sram pa kažu da im je bilo neugodno/nelagodno. Ali u pravilu ni jedan od tih pregleda ne bi smio boljeti. 

    Ja idem kod soc. ginekologa i ne plaćam ništa. Ne znam kakve su cijene kod privatnika, ali postupak je isti (samo manje čekaš). Gle, imaš na netu razne poliklinike i privatne ginekološke ordinacije, i sve koje su malo bolje i profesionalnije imaju odmah na stranici cjenik tako da nema “iznenađenja” na licu mjesta. Pretražiš si prema svom mjestu stanovanja i odlučiš jel imaš toliko novaca. Važno je znati da kod privatnika svaki pregled plaćaš, i tako 9 mjeseci. 

    Ako si već testirala doma i znaš da je “plusek”, najbolje se je naručiti čim prije. A ako si mislila koje vrijeme u danu, kad god te naruče. Svejedno ti je jel navečer ili ujutro, odnosno zamoliš ih da se prilagode tvom radnom vremenu. 

    Nadam se da sam ti pomogla. Javi kako je prošlo. Sretno! 

  • Avatar piper

    piper

    Broj poruka: 674

    Prijavi adminu

    Samoja moje iskustvo je slijedeće…bila sam kod jednog soc.gin. i budući da mi je kod njega bilo koma (prije trudnoće) tako da čim smo dobili plusić na kućnom testu sam zvala okolo i žicala da me netko drugi primi jer trudnice baš i neodbijaju…prvo sam odradila papirologiju kod tog novog gin. i sestra me odmah naručila u roku par dana jer je trebalo potvrdit trudnoću…na prvom pregledu mi je gin napravio papu i poslao na vađenje krvi, napravio mi vaginalni UZV i potvrdio trudnoću…onda smo si popričali o cijelom tijeku događaja i od tad redovno idem svakih cca 4-5 tjedana na preglede jer mi je trudnoća uredna i nema potrebe za češćim odlascima…danas sam 28+3 i sutra idem na pregled

    za privatne gin ti neznam ništa pametno savjetovat jer ja idem od uvijek kod socijalnih

  • Avatar Iskrica1347

    Iskrica1347

    Broj poruka: 991

    Prijavi adminu

    Kod mene slično kao prije. Dakle, ja sam rel zadovoljna sa svojim soc doktorom, tako da vodim trudnoću kod njega. Krv ti ne vadi ginić nego se vadi na uputnicu u dom zdravlja di spadaš (npr. ja sam Vrbik, pa spadam pod Runjaninovu za vađenje krvi). Uzv mi je radio on, iako ja kod svog plaćam uzv 100 kn jer je to njihov privatan ili tak nešto (postoji takva neka caka). ako nećeš plaćati, ginić ti daje uputnicu i ti se naručuješ u bolnicu za uzv (ja recimo spadam pod Vinogradsku). Papa test ti napravi ako ga dugo nisi radila. Ne boli. Ja idem na preglede svaka 3-4 tjedna s tim da jednom radimo uzv, a jednom je samo pregled (da li sam otvorena, tlak, urin i kilaža).
    Kod privatnika ti je cijena po pregledu cca 400 kn sa uzv, ali to se trebaš još raspitati kod dotičnog privatnika - obično imaju cjenike na web str već.

    Mišica je sa nama od 11.8.2010.
    Ribica stigla 26.10.2014.
    Ja nisam luda, ja sam ekscentrična

  • Avatar Luli2

    Luli2

    Broj poruka: 136

    Prijavi adminu

    Ja sam na prvi pregled nakon šta mi se pojavio plusić išla kod privatnika na utvrđivanje trudnoće.
    Ginekologica mi je napravila standardni gin. pregled, vaginalni UZV, isprintala slikicu, i napravila opću anamnezu. Platila 600 kn
    Dalje sve obavljam kod soc.ginekologice. Na drugom  pregledu sam dobila trudničku knjižicu.(30 kn)
    Ginekologica mi je napravila papu i napisala uputnice za vađenje krvi i  urina i za internistu.
     Mene je iz nekog razloga papa jako bolila (iako me inače ne boli) a ginekologica vikala da se moram opustit i pretrpit to -.- Malo me zagrebala pa sam par dana imala smeđi iscjedak.
     I kod moje soc. ginekologice je UZV 100 kn, ili uputnica za bolnički UZV.

  • Avatar cloudy

    cloudy

    Broj poruka: 3222

    Prijavi adminu

    Ja sam na prvom pregledu bila u 9 tjednu trudnoće… doma sam radila test negdje krajem 6 tjedna, izbacile su se dvije crtice pa sam se naručila na pregled. Ja sam inače kod socijalnog pa sam zato čekala do 9. tjedna, gužva je bila… Na pregledu je bilo ok,… kad sam ušla dr. me pitao jesam zbog pape došla, ja sam rekla da ne nego da sam došla da mi provjeri trudnoću, odnosno na prvi trudnički. Prvo me pregledao vaginalno i rekao da sam 9+6, a onda je napravio i uzv jer sam ga zamolila da ga napravi da pokažem dragom fotku bebe :) Bio je super nježan, čak nježniji nego inače na pregledima… Onda ,mi je objasnio da se čuvam malo više, da od dodataka uzimam jedino folnu i dobila sam uputnicu za labos u domz udravlja (urin i krv) i onu za transfuzijsku medicinu u bolnici da mi se odredi rh faktor… i rekao je da dođem u 12. tjednu na pregled…to me idući tjedan čeka :) zvala sam i privatne da vidim kakva je stvar kod njih i cijenu su od 250 do 400  kn… zavisi što te zanima i od ginekologa …

  • Avatar Mum of four

    Mum of four

    Broj poruka: 848

    Prijavi adminu

    Ja sam bila na prvom pregledu kod privatnog doktora u medico (rijeka). Tamo smo pregled i uzv platili 620kn…

    https://lb1f.lilypie.com/qFUUp1.png [lb1f.lilypie.com]

  • Avatar kimito

    kimito

    Broj poruka: 521

    Prijavi adminu

    Ja vodim trudnoću kod privatnika, pregled i uzv me dođe 550 kn, ako je sve u redu pregledi su svaka 4 tjedna. Papu nisam radila u trudnoći jer sam ju napravila 4 mjeseca ranije. Na prvom pregledu napravljeni su mi i brisevi, to ako ćeš ići kod privatnika, uzmeš uputnicu od socijalnog pa te brisevi koštaju 100 kn. Svaki put prije pregleda dajem urin, mjere mi tlak i stajem na vagu.. Za krv, urin i rh faktor ti daje uputnice socijalni ginekolog. Tako da ako ćeš vodit trudnoću kod privatnika moraš biti negdje prijavljena kod socijalnog da ti može sestra davat uputnice.. Mene su naručili tek u 7. ili 8. tjednu jer tad se već čuju otkucaji srca..

  • Avatar SamoJa2

    SamoJa2

    Broj poruka: 22

    Prijavi adminu

    Dali ja mogu ic na prvi pregled kod privatnika pa se prebacit kpd socijalnoga poslje utvrdivanja trudnoce. Do sada sam imala privatnicu al socijalnog nemam al eto nasla sam ga pa bi se prebacila kod socijalnoga. Prvi pregled bi obavila kod privatnika da ne cekem dugo jer oni odma primjaju a ovaj drugi bi onda kod drzavnoga. Dal moram drzavnom onda ponjet neki papir od tog prvog pregleda u trudnoci od privatnoga?

  • Avatar DarijaZ

    DarijaZ

    Broj poruka: 1432

    Prijavi adminu

    od pocetka vodim trudnocu kod privatne ginekologice, kod nje sam isla i prije na redovne preglede, pa sam ostala i voditi trudnocu…
    Na prvi pregled sam dosla sa 5 tjedana kad mi je menstruacija kasnila oko tjedan dana i test je pokazao dvije crtice… Na tom prvom pregledu mi je samo radila vaginalni uzv, potvrdila trudnocu i narucila za 2 tjedna na kontrolu da se vidi dal je pocelo kucati srce…tek na drugom pregledu, oko 7. tjedna me poslala vaditi kompletnu krvnu sliku, a na trečem prgledu oko 12. tjedna me pocela vagati, mjeriti tlak i provjeravati urin…. Sve pretrage na koje me slala, sam obavila preko uputnice…dosla sam kod soc. Ginekologa, pokazala sto trebam od uputnica tako da sam to sve obavila besplatno…
    Idem na preglede svaka 4 tjedna, i svaki put platim 500 kn, a pregled se sastoji od vaginalnog pregleda, mjeri mi trbuh, napravi uzv ( vaginalni da provjeri da li sam otvorena i uzv preko trbuha) ..dragi je svaki puta sa mnom unutra (to je ona sama predlozila, a njemu to bilo super) , i ostanemo svaki put oko sat vremena sve skupa, razgovarajuci s njom o svemu sto nas zanima..

Izvan raspona! Odustani

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.