Normabel u trudnoci dali se smije kada i koliko?
Uzasno sam zabrinuta za svoju bebu jer ja nisam dobro psihicki.U grcu sam i neznam koju mi korist a koju stefu ti normabeli mogu donjet :(
Mislim da se smiju samo od 2 mg, tj ona najmanja doza,.mislim da je od 2 mg, ali oni se daju za opustanje maternice,.kod kontrakcija ili sl. Mislim da oni psihicki te nece opustiti, tj.bar ti kada sam ih ja bila dobila nisu me uopce psihicki opustili.
Vece doze mislim da ne smijes.
Svakako pitaj svog ginekologa.
Normabel nije antidepresiv. To je samo za opuštanje određene skupine mišića. I ne ih piti na svoju ruku!
Normabel je diazepam, odnosno anksiolitik i njegova primarna indikacija nema nikakve veze sa trudnocom i opustanjem misica. U trudnoci ga ni slucajno ne uzimati osim uz preporuku i nadzor lijecnika, i to kada je korist uzimanja veca od rizika za bebu. Isto tako nista biljno ne uzimati na svoju ruku bez preporuke lijecnika.
Evo nesto vezano konkretno za Normabel sa stranice nase Agencije za lijekove i medicinske proizvode o upotrebi tijekom trudnoce:
Trudnoća
Studije na životinjama otkrivaju neznatne učinke na fetus, dok je nekoliko studija zabilježilo kasnije poremećaje u ponašanju mladunčadi zbog intrauterine izloženosti. Ne preporučuje se primjena diazepama u trudnoći, osobito tijekom prvog i posljednjeg tromjesečja, osim u strogoj indikaciji. Ako se lijek propisuje ženi u fertilnoj dobi, treba je upozoriti da se obrati svojem liječniku radi prekida terapije ako planira trudnoću ili sumnja da je zatrudnjela. Ako se zbog određene indikacije lijek mora primijeniti tijekom zadnje faze trudnoće ili tijekom poroda, zbog farmakološkog djelovanja diazepama mogu se očekivati određeni učinci na novorođenče kao što je hipotermija, hipotonija, nepravilnosti srčanog ritma, smetnje sisanja i umjerena depresija disanja. Treba naglasiti da kod novorođenčadi još nije u potpunosti razvijen enzimski sustav koji sudjeluje u metabolizmu i eliminaciji lijeka (osobito kod nedonoščadi). Nadalje, djeca majki koje su kontinuirano uzimale benzodiazepine tijekom posljednjeg razdoblja trudnoće mogu razviti fizičku ovisnost, a postoji i rizik od razvoja simptoma ustezanja u postnatalnom razdoblju.
Zasto sam ja dobila Normabel od 2 mg u prvoj T kad sam imala bolove??
Vjerojatno je postojala neka indikacija, a to je odredio lijecnik, odnosno procijenio da je korist uzimanja veca od rizika za plod. Da me ne bi netko krivo shvatio, diazepam ce opustiti i misice, ali mu to nije primarna indikacija.
Sortiraj odgovore
Najstariji