Trudnoća Trudnica 05. listopada 2021.

Je li depilacija intimnog područja u trudnoći zaista potrebna?

Foto: Shutterstock ; Depilacija u trudnoći
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Medicinska sestra ima važnu poruku za trudnice: Ne koristite britvicu u trudnoći!

Što je bliži termin poroda, to su veći strah i zabrinutost budućih majki. Popis zadataka koje trebamo ubaviti u zadnjim danima pred porod često je beskrajan; od pakiranja bolničke torbe do završetka pripreme dječje sobe i pranja bebine odjeće. Uz sve te slatke brige, trudnice često imaju na umu još jednu stvar, a to je depilacija, posebno pred sam porod. No, medicinska sestra, savjetnica za dojenje i doula ima poruku za trudnice: Ne brinite se! Zapravo, ona kaže da je najbolje da se žene ne depiliraju tijekom trudnoće, a osobito u zadnjim tjednima pred porod.  

Medicinska sestra objavila je videozapis na društvenoj mreži TikTok, a njezina je objava ubrzo postala viralna i prikupila više od  3,7 milijuna pregleda."Jeste li znali da se zapravo NE preporučuje brijanje intimne zone nakon 36. tjedna trudnoće?" upitala je u videozapisu.  Iako je razumljivo da će žene na porodu htjeti izgledati i osjećati se dobro, medicinska sestra objasnila je zašto se depilacija ne preporučuje. "Depilacija intimnog područja može povećati rizik od infekcije tijekom poroda, čak i tijekom poroda carskim rezom", kazala je i dodala: "depilacija nije ni potrebna, a obično je i bolnija tijekom trudnoće". 

Možda te zanima... Zašto ženama dlake rastu brže i gušće u trudnoći? Trudnoća

Ova bi vijest nekima mogla biti pravo olakšanje. Medicinska sestra dodala je da liječniku zaista nije važno je li trudnica depilirana ili nije.  Videozapis ima više od 200 tisuća lajkova i 7 tisuća komentara, a mnoge su trudnice objavu medicinske sestre dočekale s oduševljenjem. "Ovo je fantastična vijest jer se više jednostavno ne mogu spustiti dolje.", napisala je jedna žena. Druga je priznala da se ona ne depilira: "Općenito se nikad ne brijem jer mi je neugodno, a porod je prošao sasvim dobro." Pojedine su rekle da su se depilirale, ali da ih je to jako boljelo jer je koža osjetljivija u trudnoći. 

No drugi su bili skeptični prema savjetima medicinske sestre. "Ako se ne obrijete, liječnik će zatražiti od medicinske sestre da vas obrije prije poroda", napisala je jedna žena. No, sestra je odgovorila da u mnogim zemljama, to više nije uobičajena praksa. Također je citirala znanstveni rad iz 2014. godine u kojem je zaključeno da "nema dovoljno dokaza koji bi preporučili perinealno brijanje ženama na prijemu za porod".

Zaključno, trudnice, zaista se ne trebaju brinuti o depilaciji, posebno radi izgleda. Ako liječnik smatra da je potrebno depilirati intimnu zonu prije poroda, to će i učiniti. Umjesto brige o depilaciji, usredotoči se na svoje fizičko i mentalno zdravlje u tjednima prije poroda i općenito tijekom cijele trudnoće.

Možda te zanima... 7 ideja kako iskoristiti posljednje tjedne trudnoće Trudnoća

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.