Antidepresivi (SSRI) u trudnoći i dojenju

Izvan raspona! Odustani

Sortiraj odgovore

Najstariji
  • Najnoviji
  • Najstariji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Borksi

    Broj poruka: 2

    Prijavi adminu

    Molim vas pomoć oko korištenja antidepresiva u trudnoći..Naime od 17.tj trudnoće pijem 50mg Zolofta zbog OKP koji se je u trudnoći intezivirao i po preporuci psihijatra počela sam s Zoloftom..sada sam trudna 32.tj. moje psihičko stanje je znatno bolje ali strah zbog posljedica uzimanja lijekova je grozan i razmišljam o prestanku uzimanja lijeka..iako znam da će mi se psihičko stanje pogoršati; ne znam što da radim?? Psihijatar mi je rekao da je dovoljno 72h prije poroda prestati s lijekom; kakva su vaša iskustva?  Da li ima netko tko se borio sa sličnim problemom?! Molim vas pomoć! 😢😟

    Borksi

  • Avatar shimmer

    shimmer

    Broj poruka: 500

    Prijavi adminu

    vjerujem da će ti tvoji liječnici puno bolje znati dati savjet o prestanku ili nastavku uzimanja lijeka i da ćete zajedno najbolje odvagnuti pozitivne i negativne strane obje odluke.

    pogledaj u međuvremenu ovaj link. i sretno

    http://forum.roda.hr/threads/8807-Xanax-Prozac-i-sl-u-trudnoci [forum.roda.hr]

    If you want something you've never had, you've got to do something you've never done.

    [lilypie.com]

    https://docs.google.com/document/d/1jDrcvWI8Dx7u9TX6dS7SdxlXXtsNbqakrh7M5-rxlMA/edit?usp=sharing [docs.google.com]

  • Avatar Klokanica

    Klokanica

    Broj poruka: 649

    Prijavi adminu

    Draga Borksi,
    možete pročitati članke:

    https://klokanica.24sata.hr/zelim-dijete/planiranje-trudnoce/imam-okp-smijem-li-planirati-trudnocu-2921 [klokanica.24sata.hr]

    https://klokanica.24sata.hr/trudnoca/trudnica/pet-savjeta-za-anksiozne-trudnice-3043 [klokanica.24sata.hr]

    https://klokanica.24sata.hr/zelim-dijete/planiranje-trudnoce/koju-terapiju-protiv-stresa-smijem-koristiti-u-trudnoci-841 [klokanica.24sata.hr]

  • Omnika

    Broj poruka: 6

    Prijavi adminu

    Koristila sam seroxat dok jos nisam ni znala da sam trudna,  prvih 5 tjedana. Sada ulazim u 10. tjedan i ginekolog mi savjetuje prekid trudnoce zbog mogucih posljedica. Navodno postoji mogućnost od oko 2% da se dijete rodi sa nekom srcanom manom.Ne znam sto mi je ciniti. Da li je neko imao slicno iskustvo?

  • Avatar Ofnica

    Ofnica

    Broj poruka: 1851

    Prijavi adminu

    Omnika


    Koristila sam seroxat dok jos nisam ni znala da sam trudna,  prvih 5 tjedana. Sada ulazim u 10. tjedan i ginekolog mi savjetuje prekid trudnoce zbog mogucih posljedica. Navodno postoji mogućnost od oko 2% da se dijete rodi sa nekom srcanom manom.Ne znam sto mi je ciniti. Da li je neko imao slicno iskustvo?

    Draga Omnika,
    sigurno se nalaziš u dosta teškoj situaciji sada. Nisam još čula za takve primjere, ali evo ti moje mišljenje…u 12. tjednu možeš napraviti pretragu koja se zove kombinirani probir i mini anomaly scan, a u 20. tjednu možeš napraviti veliki anomaly scan. Također, od velike važnosti su i pretrage color dopplerom.

    Kombinirani probir u 12. tjednu (odnosno izmjereni nuhalni nabor i pretraga iz krvi) ti između ostalog (Down i drugi sindromi) MOŽE (i ne mora) pokazati vjerojatnost da beba ima urođenu srčanu manu i srčane probleme. Može se na uputnicu besplatno napraviti u Petrovoj bolnici, a nalaz se čeka 2 tjedna. To ti može biti prvi pokazatelj…

    Drugo, također u 12. tjednu možeš napraviti i mini anomaly scan (mislim da ide samo privatno). On je jedan od najvažnijih tijekom trudnoće jer se između ostalog može vidjeti srčana akcija bebe i prikupljaju se informacije o debljini nuhalnog nabora kao mogućeg pokazatelja srčane greške ili poremećaja broja kromosoma. Ovo ti može biti drugi pokazatelj.

    Treće, veliki anomaly scan se radi u 20. tjednu i gleda se detaljna morfologija i anatomija ploda, svi organi se detaljno pregledavaju, a također se procjenjuje srčana aktivnost, frekvencija fetalnog srca, dr. gleda anatomiju srca (je li sve na svom mjestu-klijetke, pretklijetke). Veliki anomaly scan možeš napraviti u bolnici u kojoj planiraš porod, besplatno na uputnicu. To ti može biti treći pokazatelj.

    Četvrto, čitala sam da se sve više i koriste pretrage color dopplerom kojim se mogu dijagnosticirati srčane malformacije, a colorac je posebno važan za utvrđivanje fetalnih srčanih otkucaja i pulsiranja u različitim krvnim žilama fetusa. Ovo ti može biti četvrti pokazatelj…

    Po meni, imaš brojne pretrage na raspolaganju, i nemoj donositi odluke prije nego dobro razmisliš. Ja osobno bih prije iscrpila sve ove mogućnosti i obavila sve pretrage, i vjerujem da bih zadržala bebu, ali teško je sada o tome govoriti. Odluka je na tebi i tvom partneru. Daj Bože da je sve s bebom u redu i da ćeš na svijet donijeti zdravo dijete.

    Obrati pozornost i na ovaj dio teksta sa stranice, a odnosi se na veliki anomaly scan:
    http://www.vasezdravlje.com/izdanje/clanak/272/ [vasezdravlje.com]

    “neobično je važno da ovaj drugi UZV pregled bude učinjen oko 20. tjedna trudnoće, jer imamo još dovoljno vremena za postavljanje sigurne dijagnoze. Osim toga, ostaje i dovoljno vremena za izvođenje medicinski odobrenog prekida trudnoće (pobačaja) u onim slučajevima gdje postoje nakaznosti nespojive s normalnim razvojem i preživljavanjem ili ako se radi o neizlječivim kromosomskim bolestima popraćenim mentalnom retardacijom, kroničnim bolestima i ranim smrtnim ishodom. Svaki ovakav slučaj pojedinačno ocjenjuje tim stručnjaka, a roditeljima se detaljno izlaže prognoza bolesti. Konačnu odluku o mogućem prekidu trudnoće uvijek moraju dogovorno potvrditi i sami roditelji. Ovakav pobačaj dozvoljen je samo do 24. tjedna trudnoće, koji je dobna granica pobačaja i prijevremenog porođaja, tako da nakon 24. tjedna više ne možemo govoriti o medicinskom razlogu za pobačaj. Ponovo valja naglasiti da je upravo to temeljni razlog zbog kojeg drugi UZV pregled i pripadajuća dijagnostika moraju biti učinjeni baš između 18. i 22. tjedna, a ne kasnije.”
     
    Sretno i s Božjom pomoći!

    [lilypie.com]
    [lilypie.com]

  • Omnika

    Broj poruka: 6

    Prijavi adminu

    Draga Ofnica,

    osijećam se zaista jako izgubljeno i tužno. 
    Kad sam otišla kod moje ginekologice u 5. tjednu trudnoće, rekla mi je da to što sam pila seroxat nije nikakva smetnja za uspiješan nastavak trudnoće. Predložila mi je samo Nifty test u 10. tjednu  jer ja sam nadomak 40-te. Baš zbog godina tražila sam mišljenje još nekog stručnjaka i otišla kod jednog od naših najboljih ginekologa. On mi je predložio prekid trudnoće zbog seroxata i mogućih kardiovaskularnih deformacija. Također rekao je da ni Nifty ni slični genetički testovi kao ni bilo koji drugi pregledi sve do možda 7. mjeseca trudnoće ne mogu utvrditi takvu vrstu deformacija. A moguće je da se to otkrije tek nakon porođaja ili čak do 5 godina nakon rođenja djeteta. 
    Sve je to tako uznemirujuće. 

    Tebi mnogo hvala na lijepim željama i iscrpnom odgovoru. Još ne gubim nadu. 
    Srdačan pozdrav

  • Avatar mamika3

    mamika3

    Broj poruka: 3071

    Prijavi adminu

    Ofnica me preduhitrila sa savjetom!Takodjer sam ti htjela preporuciti veliki anomaly scan u 20 tjednu!Jer ovako napamet prekinut trudnocu bez ikakvih dokaza da beba nije dobro,ne znam bas….Nemoj to napraviti!Nema veze sto je navedeni ginekolog kakti najbolji!idi po drugo,a bome i trece misljenje!Sretno!

    Miris malih beba je zapravo miris raja
    💟buhtlica 8.6.2017
    💟sefica 22.11.2011
    💙moj car 21.10.2009

  • Avatar Ofnica

    Ofnica

    Broj poruka: 1851

    Prijavi adminu

    Draga Omnika,

    Malo sam proguglala, i vidim da piše da antidepresivi MOGU (a ne moraju) imati neželjene posljedice za bebu, ali to se većinom odnosi na uzimanje u drugom, a posebice trećem tromjesečju. Sve što piše na netu, vidim da se odnosi na kontinuirano uzimanje antidepresiva tijekom cijele trudnoće. Koliko sam guglala, nema dovoljnih dokaza za utvrđivanje neosporne i sigurne veze anomalija bebe i antidepresiva, ukoliko su se oni uzimali relativno kratko i u ranom periodu trudnoće, i naravno - u dozvoljenim i propisanim količinama. Ja također pitam sad: a što sa ženama koje su trudne pa cijelu trudnoću puše? Te se ne boje posljedica za bebu…isto tako, što sa ženama koje si znaju pocugati cijelo vrijeme kroz trudnoću?

    Omnika mislim da se si ti dosta rano prestala uzimati antidepresive…čim si saznala, i to je najbolje što si mogla učiniti. I za nas koje mislimo da nosimo zdravo dijete, može se isto dogoditi da ne daj Bože, koje bude bolesno i da ima neku deformaciju. To je sve u Božjim rukama.

    Svakako potraži druga mišljenja starijih iskusnih ginekologa pred penziju, oni su vrelo informacija i znanja, a vjerujem da su imali i puno sličnih slučajeva poput tebe. Sumnjam da su na prvu svim ženama koje su pile lijekove bilo kakve vrste odmah savjetovali prekid trudnoće. Nadam se da ćeš nadalje čuti samo povoljna i pozitivna mišljenja, a svakako napravi i anomaly scan… Trudnoća se može zakonski prekinuti i iza 20-og tjedna (to još provjeri), ali svakako se nemoj zaletjeti.

    Želim ti sreću i pomolit ću se za tvoju bebu, a to savjetuj i tebi! Nek Bog čuva sve naše bebe!

    [lilypie.com]
    [lilypie.com]

  • Omnika

    Broj poruka: 6

    Prijavi adminu

    Draga mamika3,

    hvala na ohrabrenju i savjetu. Svakako budem potražila još neko mišljenje.

    Sve najbolje!

  • Omnika

    Broj poruka: 6

    Prijavi adminu

    Draga Ofnica,

    Hvala još jednom na angažiranosti i suosjećanju.

    Želim ti svako dobro i sve najbolje!

Izvan raspona! Odustani

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.