17. travnja 2013.

Dječja paraliza (poliomijelitis)

Bolest, za alat
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Poliomijelitis je bolest koju uzrokuje virus. Danas je rijetka zahvaljujući obveznom cijepljenju. Očituje se bolnom paralizom udova.

Vrlo djelotvorno cjepivo se daje djetetu u dobi od 3 mjeseca (zajedno s drugim cjepivom) u dvije, ili češće, tri injekcije u razmacima od jednog ili dva mjeseca. Ponovo se docjepljuje nakon jedne godine, a zatim svakih pet godina, sve do odrasle dobi.

Zaraziti se može uzimanjem vode zagađene virusom. Slijede poteškoće slične angini, rinofaringitisu ili gastroenteritisu.

U nekim nepredvidivim slučajevima virus ulazi u krv i napada živčani sustav. Neurološke posljedice mogu biti pogibeljne. Zahvaćenost kralješnične moždine uzrokuje bolnu paralizu koja se više ili manje očituje na udovima, ali može izazvati i teškoće pri gutanju ili disanju.

Nema uspješnoga liječenja dječje paralize. Zato je neobično važno provjeriti valjanost cjepiva ako se putuje u zemlje trećega svijeta u kojima je bolest češća, te se docijepiti ako je potrebno. Ako se bojite da ste zaraženi vi ili vaše dijete, a niste zaštićeni cjepivom, cijepljenje se mora izvršiti u vrijeme inkubacije.  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.