Beba Zdravlje i njega bebe 14. svibnja 2019.

Uspjeh hrvatskih liječnika: Razdvojili sijamske blizanke, bebe se dobro oporavljaju

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prije dva mjeseca tim liječnika je nakon nekoliko sati operacije uspješno razdvojio sijamske blizanke koje su bile spojene organima i jetrima

Jedinstven slučaj kod nas, ali i vrlo rijedak u svijetu, okupio je prije dva mjeseca stručnjake na KBC-u Zagreb kada su operacijom koja je trajala 13 sati uspješno razdvojili sijamske blizanke. Njima se pridružio i dječji kirurg iz Kliničke bolnice Merkur.

"Djevojčice su dobro i oporavljaju se u skladu s našim očekivanjima", kažu u KBC-u Zagreb, a sugovornik je za 24 sata rekao kako se o operaciji razdvajanja sijamskih blizanki koje su bile spojene u donjem dijelu trbušne šupljine te dijelile jetru te crijeva protekla dva mjeseca šutjelo kako bi liječnici bili sigurni da je sve u redu i da će se steći uvjeti da idu doma. Ipak, u ponedjeljak navečer još se nije moglo doznati kakve su šanse da to bude skoro, budući da oporavak nakon takvih operacija može trajati i mjesecima.

Siamese Triplets Hernanadez Torres Možda te zanima... Sijamske blizanke rođene kao trojke uspješno razdvojene Beba

Doznajemo da djevojčice imaju oko četiri mjeseca, te da su u KBC Zagreb stigle ubrzo nakon rođenja, pa čitav tim stručnjaka na Rebru od tada brine o njima. Liječnici su nekoliko tjedana čekali da se steknu uvjeti za razdvajanje, posebice zato što su bile rođene u 33. tjednu trudnoće, prvi je izvijestio Jutarnji list. U jednom trenutku jedna je djevojčica postala životno ugrožena jer joj se srce mučilo zbog jetre koju je dijelila sa sestrom blizankom, pa su se liječnici odlučili na zahvat koji im je, vjerojatno, jedinstven u karijeri.

"Bio je šok kad smo doznali da nosim blizanke, a onda i dodatni kad nam je rečeno da se radi o sijamskim blizankama. Naime, to mi nije bila prva trudnoća i znala sam da trebam ići na kontrole koje su se činile rutinskima. Rečeno mi je da nosim jednu bebu i da je sve u redu. Tako je bilo sve dok u trećem mjesecu trudnoće nisam otišla na ultrazvuk”, za Jutarnji list je ispričala Marija Tambolaš, 25-godišnja majka blizanki Kristine i Valentine.  Dodaje da je prvo pitanje bilo hoće li zadržati bebe. Marija i Petar su odlučili dati priliku svojim djevojčicama, pobačaj nije bio rješenje ni u jednom trenutku. 

 | Author: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Liječnici: Budućnost se smiješi djevojčicama

Bila je to vrlo dugotrajna i kompleksna operacija, no srećom, kažu nam liječnici, jetra je organ koji jako dobro podnosi sve moguće intervencije, a nakon njih se uspješno regenerira. Tako je svaka djevojčica zapravo dobila dobar i funkcionalan komad jetre koju su dijelile, a liječnici su im ujedno povezali probavne cijevi te kompletno osposobili sve dijelove probavnog sustava kako bi svaka od njih mogla normalno funkcionirati. Budućnost im je dobra, kažu nam stručnjaci koji su sudjelovali u zahvatu, a u ovom trenutku curice su još u bolnici jer im se trbušne stijenke nisu do kraja zatvorile. Općenito je vrlo rijetko, kažu liječnici, da se sijamski blizanci uopće rode, jer većina takvih trudnoća završi odumiranjem ploda.

Inače, podaci kažu da se bilježi jedan slučaj sijamskih blizanaca na 200.000 živorođene djece. Pojam "sijamski blizanci" nastao je kada su u Sijamu, današnjem Tajlandu, 1811. godine rođeni Eng i Chang Bunker. Obojica su se oženili i poživjeli do 63. godine života, a iza njih je ostao čak 21 potomak.

fb Možda te zanima... Djevojčice rođene spojene glavama, majka nije znala da nosi blizance Beba

Medicina danas vrlo uspješno može razdvojiti sijamske blizance, iako su takvi slučajevi u zapadnom svijetu rijetki. Neki put razdvajanje nije moguće, a među najpoznatije živuće sijamske blizanke, koje dijele jedno tijelo, spadaju Amerikanke Abby i Brittany Hensel rođene 1990. Specifične su po tome što je u gornjem dijelu tijela svaka od njih osoba za sebe, a i organi su im dvostruki, no ispod struka su kao jedna osoba. No to ih nije spriječilo da žive život punim plućima. Uspješno su završile fakultet, putovale, voze automobil, a radno mjesto su pronašle u školi gdje djeci predaju likovni. 

S obzirom na to da je riječ o vrlo složenom slučaju razdvajanja, u tome je sudjelovao cijeli tim kirurga i drugih stručnjaka, pa sugovornici kažu da se ne može govoriti o tome da postoje jedan ili dva liječnika koja su vodila slučaj.

No, za 24 sata je potvrđeno da je tim KBC-a Zagreb na operaciji predvodio prof.dr.sc. Tomislav Luetić, pročelnik Zavoda za dječju kirurgiju Klinike za kirurgiju KBC Zagreb.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.