Beba Zdravlje i njega bebe 17. listopada 2016.

Praktični savjeti za sigurno kupanje bebe

beba, mama, kupanje
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Donosimo nekoliko praktičnih savjeta kako da ovu obvezu pretvorite u igru i zadovoljstvo, i za vas i za bebu

Kupanje bebe budućim roditeljima čini se kao vrlo zahtjevan zadatak, s mnogo pravila i redoslijeda koji se moraju poštovati. Neki se boje da će povrijediti novorođenče, pa ga zbog toga ne operu dobro, što može dovesti do raznih problema s kožom.

Ali, nema razloga brinuti jer ćete već nakon nekoliko puta postati pravi stručnjak za kupanje bebe. Evo nekoliko praktičnih savjeta kako da ovu obvezu pretvorite u igru i zadovoljstvo, i za vas i za bebu.

Što sve treba vaše novorođenče?

Prije kupanja operite kadicu. Iako na tržištu postoji veliki broj kada za najmlađe, najpraktičnije će vam biti najobičnije plastično korito u kojem beba ima dovoljno prostora. Mnogi pedijatri i babice predlažu kupiti malo postolje koje omogućuje da beba leži u koritu, a da vama ruke budu slobodne. Beba se smije potpuno smočiti tek kada joj otpadne pupčani batrljak, što se obično događa tjedan dana po rođenju.

Kako pravilno njegovati bebin pupak?

Temperaturu vode provjerite podlakticom ili termometrom. Temperatura ne bi trebala biti veća od 37 stupnjeva, a dubina vode oko 5 centimetara. Bebu kupajte tamo gdje vam je najpraktičnije, ali u prvim danima najzgodnije je da to radite na krevetu, jer beba ne prska i nema bojazni da ćete smočiti sobu.

Pripremite sve što vam je potrebno

Obavezno pripremite sve što vam je potrebno prije nego što namočite bebu. Pri ruci trebate sapun ili kupku, kremu, pelene, ručnik, češalj, štapići za uši,  vatu, kapi, čistu odjeću. Ako radite vježbice s bebom, odradite ih prije kupanja.

Beba se obično smoči nježnim pokretima po tijelu i polako spusti u korito. Pričajte s njom, kao i kada je presvlačite, jer će joj to kupanje učiniti ugodnijim, iako bebe se uglavnom vole kupati.

6 savjeta kako spriječiti pojavu pelenskog osipa

Dijete uvijek kupajte od glave pa naniže i koristite pamučnu pelenicu da biste joj oprali pregibe. Ne vraćajte se na dijelove tijela koje ste oprali i koristiti kozmetiku koju vam preporuče liječnici. Obratite pažnju da dobro operete kosicu i nemojte se bojati da ćete ozlijediti bebu. One su mnogo jače i izdržljivije nego što se vama to čini, a ukoliko vlasište nije dobro oprano, to može izazvati mnoge probleme. 

Kako se riješiti tjemenice?

Pažljivo s brisanjem

Genitalije operite pažljivo i ako imate djevojčicu nikada je nemojte brisati od stražnjice naviše nego samo u obrnutom smjeru. Dječacima treba pažljivo oprati spolovilo.

Higijena novorođenčeta: od suhog pranja do prvog kupanja

Kada okupate dijete, vrijeme je za ispiranje. Prva tri prsta jedne ruke idu na bebin grudni koš, a drugom rukom je ispirete. Zbog toga vam je potrebna pomoć, odnosno netko tko će puštati vodu kojom ispirete bebu.

Kada je beba okupana, umotajte je u pamučni ručnik, a najpraktičniji su oni s kapuljačom. Umjesto da bebu trljate, osušite je nježnim tapkanjem po koži.

Obrišite uši unutra, ali i s vanjske strane, namažite dijete kremom, ali ne po pregibima, naročito ako je beba buckasta. Od pregiba se mažu samo prepone. Obucite dijete i onda ga nahranite. Vrlo je važno da beba prije kupanja ne bude gladna, jer će biti nervozna i uplakana. Pokušajte bebu kupati uvijek u isto vrijeme, jer bebe vole rutinu.

Mišljenja pedijatara su različita po pitanju toga koliko često treba kupati bebu. Netko će vam reći da je dovoljno dva-tri puta tjedno, a netko da se novorođenče treba kupati svakog dana. Ali, ono što je sigurno je da će beba slađe i ljepše spavati kada je okupana, jer pored toga što joj je ugodnije, kupanje je i prilično veliki izazov za nju, koji joj oduzima dosta energije.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.