Beba Zdravlje i njega bebe 24. svibnja 2016.

Kako pravilno njegovati dječju kosu?

beba, kupanje, kosa
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dječja kosa razlikuje se po gustoći i strukturi od kose odraslih, i baš kao i kod dječje kože, potrebna joj je nježna i pravilna njega

Kosa vašeg djeteta treba nježnu i pravilnu njegu kao i koža. Dječja kosa različita je po gustoći i strukturi od odrasle te je sklona češćim zapetljanjima. Kako dijete raste veća je i njegova aktivnost pa je potrebno više paziti na kosu. Koristite samo proizvode za djecu, pazite na češalj i pobrinite se da dijete ima odgovarajuću frizuru kada kosa počne rasti. 

Prva kosa obično ravnomjerno otpada u prvih šest mjeseci života i onda počinje rasti nova. Kod novorođenčadi nije potrebno koristiti šampone već je dovoljno oprati kosu u čistoj vodi u koju možete dodati par kapi ulja za njegu

Koristite blage dječje šampone

Za veću djecu kod pranja kose koristite šampone za djecu jer su posebno prilagođeni za nježno vlasište i blagi su za oči. Dok djetetu perete kosu pjevajte, smijte se i masirajte joj tjeme jer tako vaše dijete posebno uživa. Bez obzira na dužinu kose, ravnu ili kovrčavu, dobro je kosu prati u smjeru u kojem pada.

Pri češljanju mokre kose koristite češalj sa širokim zubcima. Češljanje je djetetu često neugodno zbog čvorića, stoga igrajte se, dajte mu omiljenu igračku, odvratite mu pažnju. 

Nakon kupanja važno je kosu nježno osušiti pamučnim ručnikom, a kada dijete malo naraste možete koristiti sušilo za kosu na srednjoj temparaturi i dovoljnoj udaljenosti. 

Prvo šišanje

Pobrinite se za i frizuru svog djeteta. Djeca obično na prvo šišanje idu od deset mjeseci pa do godine dana starosti. Za odlazak kod frizera birajte vrijeme kada je dijete dobre volje.

Ako je kosa kovrčava, trebali biste je ošišati na istu duljinu. Ako je gusta ili valovita pomoći će stepenasto šišanje. Kod duže kose napravite djetetu frizuru, repić ili stavite špangice, ali nikako ih ne ostavljajte preko noći. 

Sve o njezi osjetljive dječje kože

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.