Beba Zdravlje i njega bebe 21. veljače 2020.

Povijanje bebe: Najčešće greške koje roditelji rade

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Povijanje se čini pomalo staromodno, ali ovo je tehnika koja djeluje već tisućama godina i iznimno je djelotvorna. No treba biti pravilno izvedeno, kaže Iva Brčić, edukatorica programa Najsretnija beba

Prema nekim stručnjacima čvrsto povijanje beba kad one ne mogu pomicati noge i ruke može stvoriti probleme s kukovima. Takav način povijanja je vrlo popularan u mnogim kulturama, pa i kod nas. Roditelji ga prakticiraju zbog uvriježenog mišljenja da uspješno oponaša osjećaj koji je dijete imalo u majčinom trbuhu, što ga smiruje.

Profesor Nicholas Clark, ortoped iz Sveučilišne bolnice u Southamptonu, tvrdi da takvo sputavanje beba može naškoditi normalnom razvoju kukova. On ističe da takvo povijanje gdje se dječji kukovi prisilno stavljaju u ravan položaj, u kojem su im noge pritisnute jedna uz drugu, može stvoriti displaziju kukova.  

Renata Kovačić, Sara Možda te zanima... 'Da nismo otišli na ultrazvuk kukova, moja curica danas ne bi hodala' Roditelji

Ona nije uvijek bolna, ali može prouzrokovati abnormalnosti na zglobovima i dugoročne posljedice kao što je osteoartritis, u slučaju da se displazija ne otkrije na vrijeme”, kaže profesor Clark. Britanski Kraljevski koledž ističe da ne savjetuje takvo povijanje, a ako se roditelji ipak opredijele za takvo povijanje, trebaju znati da ono ne omogućuje djetetu slobodu kretanja i da nikako nije dobro poviti dijete tako da se može pomicati.

Istraživanje objavljeno u Australskom medicinskom žurnalu potaknuto je povećanim brojem djece sa displazijom (iščašenjem) kuka. Liječnici navode da bi bebe trebale slobodno micati ruke i noge, kao i postavljati se u "žablji" položaj.

Povijanje je djelotvorno, ali nemoj raditi ove greške

Iva Brčić, certificirana edukatorica programa The Happiest Baby koji je kreirao svjetski priznati pedijatar dr. Harvey Karp, objasnila nam je da je povijanje prvi korak u smirivanju bebe, pripremit će bebu za sve ono što će roditelji kasnije napraviti kako bi se beba smirila.

povijanje beba Možda te zanima... Povijanje - drevna tehnika umirivanja bebe Beba

"Povijanje se čini pomalo staromodno, ali ovo je tehnika koja djeluje već tisućama godina i iznimno je djelotvorna. No treba biti pravilno izvedeno", kaže da navodi koje su najčešće greške: zamatanje bebe s rukama prema gore, ili je dekica prelabava, bebi je pretoplo ili su kukovi prečvrsto zamotani, tj. stegnuti.

"Povijanje sa skvrčenim rukama također nije dobro jer beba može izvući ručice van, i ogrebati se ili udariti, i to je samo još više iziritira. Ako dekica nije dovoljno čvrsto povijena, beba se može osloboditi od deke i staviti je preko glave, ili joj dekica može dodirivati obraze, a po tome beba može misliti da je vrijeme za hranjenje, a hrana ne dolazi i to je može samo još više razljutiti i izazvati plač.

I na kraju kukovi, naime, nogice moraju biti dovoljno slobodne da ih beba može micati kako ne bi bilo problema u razvoju", kaže te naglašava da je jako važno voditi računa o tome da bebi nije prevruće.

"Ako joj je prevruće, treba joj skinuti sloj robice i tada je ponovno zamotati", savjetuje.

beba Možda te zanima... Široko povijanje: da ili ne Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.