Beba Zdravlje i njega bebe 04. svibnja 2017.

Mliječni deserti su idealan međuobrok sa svim mineralima

Foto: Nestle
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dojenčad i djeca imaju posebne potrebe za željezom, cinkom i kalcijem koji su potrebni za brz rast skeletnog mišičja, kostiju i porast volumena krvi tijekom prve dvije godine života

Bebe i djeca vole mliječne deserte i njihovu kremastu strukturu, baš kao i odrasli. Izvrstan su međuobrok ili desert te idealan obrok van kuće. Nestlé mliječni deserti, napravljeni posebno za bebe i malu djecu, najfiniji su način da svome djetetu osigurate sve dobrobiti mlijeka i tako podržite njegov zdrav rast i razvoj. Pokrivaju više od 37 posto preporučenog dnevnog unosa kalcija, magnezija i cinka koji pomažu izgradnji jakih kostiju i čvrstih zubića. Namijenjeni su bebama od 6 mjeseci nadalje te sadrže 89 posto mlijeka, uz određenu količinu šećera i proteina koji su prilagođeni uzrastu djeteta. 

Proizvedeni posebnim termičkim procesom te hermetički zatvoreni u čašice kako bi se mogli čuvati na sobnoj temperaturi do samog otvaranja. Odaberite omiljeni okus svog mališana - vanilija, čokolada, keks, griz i borovnica.

Kada su djetetu potrebni dodatni minerali?

Minerali su odgovorni za brojne funkcije organizma, primjerice sudjeluju u izgradnji jakih kostiju i zubi, održavaju ravnotežu tekućina, važni su za funkciju srca i prijenos živčanih impulsa. Raznovrsna, uravnotežena prehrana može osigurati adekvatne količine svih esencijalnih minerala. Ipak, valja imati na umu da dojenčad i djeca imaju posebne potrebe za željezom, cinkom i kalcijem koji su potrebni za brz rast skeletnog mišičja, kostiju i porast volumena krvi tijekom prve dvije godine života.

Anemija koja nastaje kao posljedica deficita željeza najčešći je oblik malnutricije mikronutrijenta, a djeca u dobi od 1 do 3 godine posebno su rizična skupina za ovaj oblik anemije s obzirom, da se u ovom životnom periodu naglo povećava razina hemoglobina i ukupna zaliha željeza. S druge strane, namirnice koje djeca konzumiraju u ovoj dobi najčešće ne spadaju u skupinu namirnica bogatih željezom. Kosti prestaju rasti u dobi između 20 i 25 godina, ali se obnavljaju tijekom života. lzgradnja zdrave koštane mase još za ranoga života ima ključnu ulogu kod prevencije ili odgode osteoporoze.

 | Author: Nestle Foto: Nestle

Zašto je kalcij tako bitan za dijete?

Naše tijelo samo ne može proizvesti kalcij - zato je bitno svakoga dana putem prehrane dobivati pravi unos kalcija. Čak 99 posto kalcija sadržano je u kostima i zubima. Kako bi se kalcij mogao apsorbirati potreban mu je magnezij, a tako pomaže izgradnji jakih kostiju i čvrstih zubića. 66 posto magnezija nalazi se u kostima. 

Kako često beba treba jesti hranu koja sadrži cink?

Cink je ključan za zdrav rast i razvoj jer pomaže razvoju tkiva, mišića, kostiju i imunološkog sustava. Tijelo ne skladišti cink, stoga je bitno da beba jede svaki dan hranu koja ga sadrži.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.